• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Adblue 508 2014r. problem z cisnieniem mocznika

przemol1987

SuperMechanior
Punktów
8
Witam. Przerabial ktos z was temat awarii adblue w peugeocie 508? Blad P20e800 niskie cisnienie mocznika. Przewod caly i nie zapchany,przy wtryskiwaczu nie widac sladu wyciekow.Wymieniony zostal zbiornik na nowy i problem dalej ten sam. Nie mozna zaprogramowac wymiany zbiornika,dolewki mocznika i odpowietrzenia ukladu. Jak robie testy to wyskakuja komunikaty na koniec NIESPRAWNOSC MODULU CZUJNIK-POMPA MOCZNIKA I Niesprawnosc czujnika NoX. Moze ktos z was walczyl juz z takim tematem i moglby cos podpowiedziec co z tym zrobić? Mozliwe aby czujnik nox byl uszkodzony i przez to takie akcje sie dzieja? Sprawdzalem na 2 komputerach tj. Autel i diagbox i na zadnym nie moge puscic testu wtryskiwacza i innych. Ciagle wyskakuja komunikaty ze warunki nie spelnione lub niesprawnosc czujnika nox i modulu czujnik-pompa mocznika. Bezpieczniki sprawdzone. Kable nie sa nigdzie uszkodzone.Wylaczenie adblue odpada. Moze ktos z was moglby mi cos podpowiedziec bo juz rece opadaja. Wysle nawet dobra flache kurierem jezeli uda mi sie to skonczyc. Czy sonda nox moze wszystko blokowac? Pozdrawiam

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Spróbuj na próbę rozszczelnić korek wlewowy AdBlue, czy zasilania do sterownika są pewne (stan akumulatora)?
Częsty problem kończy się wymianą całości zbiornika i dopisaniem kalkulatora lub wycięcie AdBlue

przemol1987

SuperMechanior
Punktów
8
Spróbuj na próbę rozszczelnić korek wlewowy AdBlue, czy zasilania do sterownika są pewne (stan akumulatora)?
Częsty problem kończy się wymianą całości zbiornika i dopisaniem kalkulatora lub wycięcie AdBlue
Probowalem nic to nie pomoglo.akumulator nowy,zbiornik wymieniony na nowy oe. Niestety tematu nie rozwiazalem i oddalem auto. Co do zasilania sterownika tego nie wiem bo elektryka to nie moj temat.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
dopisałeś wymianę czy nie miałeś czym? Jednak do nowszych aut scheamty są potrzebne:)

Radzio918

Gaduła
Punktów
13
Ważny jest korek od zbiornika. W korku są magnesy, które mogą być uszkodzone. Wtedy też nie przeprowadzisz adaptacji a błędy nie będą jednoznacznie sugerować uszkodzenia korka.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
984
Miasto
PGS
Ważne jest też to że psa wypuściło wadliwe pompy i zbiorniki . Walczyłem z tym poszło na off i tyle.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Obaj macie rację.
Korek może powodować wyżej wymieniony błąd, natomiast jeszcze nie spotkałem się z autem w którym wymiana korka rozwiązała sprawę na dłużej niż chwilę, natomiast spotkałem się z tym że pogorszyła całą sprawę.
Przy wymianie należy zwrócić uwagę, żeby nowy korek był faktycznie taki sam; PSA zmieniła korki pod koniec 2017 roku (pod koniec 2020 także) na takie z mniejszym zaworem (pressure release valve). Można go poznać po małym białym kółeczku na środku korka. Oprócz tego zmieniono też system odpowietrzania. Jak będę w pracy to mogę wrzucić wiele dokumentów na ten temat, oszczędzi mi to pisania szczegółów.

Wadliwe zbiorniki są szczególnie w 2.0 BlueHDI między rocznikami 2014-2018 i jest to znany problem, chociaż producent niechętnie się do tego przyznaje, bo naprawa jest bardzo droga. Kupując takie auto w UK już teraz jest aneks przy kupowaniu, że nawet rozszerzona grwarancja nie pokrywa dpf i elementów z nim związanych. I to jest właśnie taka furtka pod którą się podpina adblue, więc jeżeli ktoś bierze sobie HP i diesla a nie robi nim mniej niż 20 000 rocznie to niech się dwa razy zastanowi.

@przemol1987 z takimi problemami walczy się u mnie bardzo często i przez internet ciężko jest coś załatwić, wierz mi bo sam próbowałem i nie raz wychodziłem z siebie z bezsilności. Też tak jak u Ciebie nie ma szans, żeby to wyłączyć, chociaż czasem się na prawdę aż prosi.

Na koniec napiszę, że najprawdopodobniej w ten piątek przyjeżdża do nas 3008 z kwietnia tego roku (!) na wymianę zbiornika. Póki co jeszcze kupujący przepycha się z komisem i serwisem, który już na dzień dobry rozłożył ręce, a problem w tym aucie występuje od dnia 1.

Do góry Bottom