• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Alfa romeo gt czy bmw e46 coupe

$imba

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kłodawa
Witam wszystkich przygotowuje sie do kupna jednego z tych aut szukam auta do 12tys..glownie chodzi mi o te 2 auta obydwa w dieslu alfe w 1.9 jtd 150km a w bmw 2.0 diesel 150km ktore auto lepsze i w ktore bardziej celowac jakie koszty napraw jak często sie psuja czy wogole warto kupic jak z silnikami awaryjne ktory bardziej . Z gory dziekuje wszystkim za odpowiedz

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
488
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Żona miała Alfę GT 1.9 JTD. Sympatyczne autko, fajnie się nim jeździło. Dużo lepiej wyposażone niż E46 ( skóra, nagłośnienie Bose, kierownica multifunkcyjna, czujniki parkowania z tyłu ). Jedyny minus ... straaaasznie długo się nagrzewa zimą. Nie ma opcji aby po odpaleniu sam się rozmroził.

$imba

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kłodawa
Żona miała Alfę GT 1.9 JTD. Sympatyczne autko, fajnie się nim jeździło. Dużo lepiej wyposażone niż E46 ( skóra, nagłośnienie Bose, kierownica multifunkcyjna, czujniki parkowania z tyłu ). Jedyny minus ... straaaasznie długo się nagrzewa zimą. Nie ma opcji aby po odpaleniu sam się rozmroził.
A jakies poważniejsze usterki byly? Silnik zawieszenie? Ile palila? Jakie koszty utrzymania??

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
488
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Spalanie sympatyczne, w trasie potrafiłem zejść do 3,8 L jadąc 100 km/h, w mieście 6-7 L w zależności jak cisnąłem pedał gazu. Zawieszenie wielowahaczowe, nie miałem z nim problemu. Z usterek ... wymieniłem czujnik ciśnienia doładowania bo przekłamywał.

$imba

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kłodawa
Spalanie sympatyczne, w trasie potrafiłem zejść do 3,8 L jadąc 100 km/h, w mieście 6-7 L w zależności jak cisnąłem pedał gazu. Zawieszenie wielowahaczowe, nie miałem z nim problemu. Z usterek ... wymieniłem czujnik ciśnienia doładowania bo przekłamywał.
Aha czyli jednak warto mimo opini innych tzw znawców ktorzy non stop mi odradzaja bo,,gów#o bo sie psuje bedziesz wiecej pchal niz jeździł,, kolega posiada taka alfe tylko 2.0jts i mowi ze z checia by sie zamienil na dieselka bo lepszy silnik i nie psuje sie tak bardzo i oczywiscie mniej pali,, znajde wmiare ogarniety egzemplarz do 12k

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Porównanie Alfy z BMW to jak porównać garnitur z dresem...

km2591

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
comiesieczni.pl
Co do wyglądu to już kwestia gustu, z tego co się orientuje to BMW raczej będzie drożej cenowo wychodzić jesli chodzi o naprawy itp.

Do góry Bottom