• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Alhambra 1.9tdi klima chodzi a nie chłodzi

lechum30

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Izdebnik,Podchybie
witam mam problem z klimatyzacją w alhambrze 2002rok na climatronicu. Ogólnie to układ nabity sprężarka chodzi cały czas ciśnienie po wlączeniu klimatyzacji rośnie ale po kilku sekundach zaczyna spadać i wyrównuje się w całym układzie. W układzie zostały wymienione osuszacz i zawór rozprężny na nowe oraz sprężarka na używaną. Brak jakichkolwiek reakcji układu na zamiane powyższych elementów. Ma ktoś pomysł o co może chodzić?

lechum30

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Izdebnik,Podchybie
Wentylator chodzi cały czas. W kompie brak błędów parametry w normie. Sprężarka ze sprzęgłem elektromagnetycznym objaw jakby sprzęgło puszczało ale cały czas trzyma nie zrywa go. Ciśnienie w układzie po wyłączeniu klimatyzacji i od razu włączeniu praktycznie się nie zmienia. Jeżeli odczekamy kilka minut na wysokim ciśnieniu dochodzi do 15bar a na niskim jest na poziomie 3bar i wtedy klima kilka sekund chodzi prawidłowo węże po stronie wysokiego ciśnienia robią się gorące a na niskim zimne ale po chwili temperatury się wyrównują.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Trafiła ci się sprężarka skończona albo zawór felerny

lechum30

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Izdebnik,Podchybie
Temat rozwiązany okazało się że trafiły do mnie dwie używane sprężarki z uszkodzonym zaworem regulującym ciśnienie po wymianie zaworu klima śmiga aż miło. Dzięki za pomoc i zainteresowanie tematem.

Do góry Bottom