• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Altea 1.6 MPI BGU bierze olej po remoncie.

Idalgo

Początkujący
Punktów
0
Gdyby świecą była zalewana przez benzynę to ok był by to jakiś pomysł ale skąd tam olej?

psuja_11

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Łódzkie
Składam obecnie to samo Mahle robi olejowy dwuczęściowy pasuje bez toczenia. Nie twierdzę że toczenie jest złe sam to robiłem w innych silnikach. Olej z kolektora ssacego wylałeś. Jeżeli tak to zrób gładź jak koledzy radzą zamontuj inny tłok i nie trać czasu na rupcia. 10 bar kompresji powinno Ci dać na początku do myślenia dmuchnąć trza było a usłyszał byś jak ładnie powietrze do skrzyni korbowej ucieka

Idalgo

Początkujący
Punktów
0
Słuchajcie! To padło dalej leży na warsztacie i mieliśmy to wczoraj składać jakie jest ale przyznaję się do niedopatrzenia! Fabryczne ślady honowania są widoczne ale tylko w górnej części cylindra... Niżej jest lusterko! Myślicie że to jest przyczyną problemów? A ponowne honowanie było by cudownym remedium?

Idalgo

Początkujący
Punktów
0
Blok wywleczony i zawieziony do honowania. Na szlifierni gość zaproponował mi żeby założyć zamiast normalnych pierścieni zgarniających samą sprężynkę. Co o tym myślicie?? Teraz były pierścienie jak na zdjęciu a ten gość proponował mi założenie tak jakby samej tej sprężynki.

Załączniki

• csm_Pic8_2f86db5f09.jpg
    csm_Pic8_2f86db5f09.jpg
    12,1 KB · Wyświetleń: 17

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Blok wywleczony i zawieziony do honowania. Na szlifierni gość zaproponował mi żeby założyć zamiast normalnych pierścieni zgarniających samą sprężynkę. Co o tym myślicie?? Teraz były pierścienie jak na zdjęciu a ten gość proponował mi założenie tak jakby samej tej sprężynki.
Czym uzasadniał ów jegomość zastosowanie tylko sprężynki ? Za i przeciw ???!!!

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Chlopie, jak ten typ honuje, przerabia tloki i dobiera pierscienie - tak jak radzi ludziom xD to wez Ty lepiej nowego silnika szukaj ...

Ogolnie tak qwa... pakuł tam jeszcze napchac ...

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2820
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Oho, taktyczny janek do obserwacji bo sytuacja widzę mocno rozwojowa.

Idalgo

Początkujący
Punktów
0
Też od razu wydawało mi się to poronionym pomysłem ale gość ma prawie 70 lat i szlifuje silniki od ponad 30 lat więc pomyślałem że może jeszcze nie wszystko widziałem na tym świecie i zapytam was....

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Uciekaj.... taki to zazwyczaj "a penis tam, fiaty jezdziły to te też będą..."
Jak CI powie, ze wszystkie wymiary są ok, to zapytaj go jakie były dokładnie i ile wynoszą limity wg. producenta.

:D

Juz słysze te odpowiedzi

:D

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
826
Miasto
Gdańsk
przy wymianie pierścieni zawsze honowanie które po pierwszym przejeżdzie kamieni pięknie ukazuje stan cylindrów i ich odkształceń. Moje doświadczenia pokazują, że powstają tzw "kałuże" które nie dają możliwości zebrania oleju. który to znika w komorze i się spala. Przetaczanie pierścieni jest ok.

Ujowo zrobiona naprawa i tyle.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1596
a po co ten pierścień tam jest? masz jeszcze dwa inne na tłoku, razem 3. po co to tyle? na co to komu? wywalaj całkiem

czy ty się z ###### na głowy pozamieniałeś? rozumiem nie dać jednej czy 2 spinek w boczku drzwi. ale @@@@@ montować silnik bez pierścienia? i jeszcze się o to pytasz

nie kombinuj, bo marnujesz czas, pieniądze i nerwy. nowe tłoki, nowe pierścienie, uszczelki. do tego jak masz wyjęty blok to przynajmniej do honowania.

Do góry Bottom