• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Amortyzatory sprawność 50%

DarekMG

Początkujący
Punktów
0
Witam,

jestem w temacie laikiem i potrzebuję pomocy.

Byłem niedawno na badaniu amortyzatorów i o ile przód wyszedł OK to z tyłu: lewa 50%, prawa 48%.
Auto kupione kilka miesięcy temu, teraz już wiem czemu poprzedni właściciel ich nie wymienił - w Voyagerach z tamtych lat (1999) stosowali normalne amortyzatory (tanie) i takie "grube" (bardzo drogie). I w moim są "grube".
Jestem na etapie szukania używek (bo o nowych nie ma co marzyć) ale w międzyczasie mam dwa pytania:
1. czy 50% to już kwalifikacja do natychmiastowej wymiany, czy da radę jeszcze pojeździć?
2. wkrótce czeka mnie badanie techniczne - czy jest jakiś próg poniżej którego auto go nie przejdzie?

z góry dziękuję za jakiekolwiek info!

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
z tym badaniem amortyzatorow na skp jest roznie - u ciebie wyszlo 50%, przyjedziesz tym samym autem na innych oponach tez wyjdzie inny wynij, jesli nie ciekna , nie dobija np po zjedzie z kraweznika, i prowadzi sie dobrze nie plwa po drodze - to zostaw te ktore masz :)

DarekMG

Początkujący
Punktów
0
Super dziękuję nie wiedziałem o tym!
Z amorkami jest chyba wszystko OK, pasażerowie z tyłu (okazjonalni) jakoś nie narzekają.
Rozumiem więc że nie ma jakiegoś przepisu że np. poniżej 50% nie przejdę badania?

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
nie ma takiego przepisu, czesto nowe amortyzatory maja prawnosc kolo 70 wiec sam widzisz ze z tymi wynikami to roznie jest, znam stacje gdzie nie sprawdzaja wogle amortyzatorow, tylko popatrzczy czy sa suche i juz

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
więcej się dowiesz Dz.U.z.2012 poz.966 z póż.zm w sprawie zakresu i przeprowadzania badań technicznych. Ale podsunę coś takiego

DarekMG

Początkujący
Punktów
0
Dziękuje, pocieszyliście mnie! Nie chodzi o to że nie chcę kupić amorków i zadbać o bezpieczeństwo rodziny, po prostu nie chciałem robić tego pod presją "badania".

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
50% nie jest jeszcze wartością krytyczną, poza tym w większości SKP sprawdza się na trzepakach przede wszystkim, czy amortyzatory na lewej/prawej stronie danej osi mają podobne tlumienie, no i pozniej na kanale czy nie ciekna :) 50% powinny spokojnie zaliczyć przegląd, wynik zalezy tez od profilu opon i cisnienia w nich :)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Dziękuje, pocieszyliście mnie! Nie chodzi o to że nie chcę kupić amorków i zadbać o bezpieczeństwo rodziny, po prostu nie chciałem robić tego pod presją "badania".
Na zachodzie takie badanie robią przy przeglądzie na twoje życzenie i póki nie ciekną to o.k. Koledzy pisali już o profilu i
ciśnieniu a każdy producent trzepaków ma też inne metody pomiaru , więc prawnie póki niema jednolitego pomiaru
nie idzie kwestionować amorków . Jak pisali , nie leją , nie wożą to po sprawie z bezpieczeństwem jazdy też .

Na zachodzie takie badanie robią przy przeglądzie na twoje życzenie i póki nie ciekną to o.k. Koledzy pisali już o profilu i
ciśnieniu a każdy producent trzepaków ma też inne metody pomiaru , więc prawnie póki niema jednolitego pomiaru
nie idzie kwestionować amorków . Jak pisali , nie leją , nie wożą to po sprawie z bezpieczeństwem jazdy też .
Potocznie różnica między stronami do 30 procent .

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom