• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
co za ginekolodzy z was ;>
a tak poważniej to chyba zawód niezależnego mechanika będzie znikać, nowe auta wymagaja coraz bardziej specjalistycznych urzadzen, a moze tylko coraz drozswzych... ze tylko autoryzowane stacje moga je miec...
inna sprawa jest cos, co jakis czas temu slyszalem, ze w USA koncerny chca, aby samochod podporzadkowany byl prawu autorskiemu, czyli nikt bez zgody wlasciciela (czyli producenta, a nie wlasciciela samochodu...) nie może ingerowac w ich "dzieło"...

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
przypadek z dzisiaj, przyjechał klient na wymianę oleju Voyagerem 3.3, kolega się nim zajął wszystko byłoby okej gdyby po odkręcęniu korka nie zleciało 0,5-1l oleju :eek: nie wiem jak można nie podnieść maski by wyciągnąć miarkę na chwilę i zobaczyć czy wogóle jest olej,ale widocznie można :)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
inna sprawa jest cos, co jakis czas temu slyszalem, ze w USA koncerny chca, aby samochod podporzadkowany byl prawu autorskiemu, czyli nikt bez zgody wlasciciela (czyli producenta, a nie wlasciciela samochodu...) nie może ingerowac w ich "dzieło"...
monopol jak w przypadku windowsa/intela czy innych produktów .
Panie po co olej jak jezdzi i czasu nie mam ..

Radosny

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Opole
Klient przyjechał na wymianę paska rozrządu chevrolet cruze

Załączniki

• cruze.jpg
    cruze.jpg
    2 MB · Wyświetleń: 180

Radosny

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Opole
Tam z książki serwisowej i z karteczek wynika ze był lany elf 5w40. Auto ma przejechane 90 tyś

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
a ile razy byl lany ? ale do elfa jakąs przekonania nie mam

kobra

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
145
Miasto
Bielsko-B
Podobną głowicę robiłem kiedyś w Sienie . Jeździła od nowości na Seleni

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Kumpel ma kumpla ktory ma swój warsztat, ten niezależny mechanik powiedział mu że miał już kilku klientów którzy kupili sobie nowoczesne auta, kilkuletnie i jak się dowiedzieli ile będą kosztowały naprawy ich "cacek" to sprzedali je i kupili sobie starsze samochody :) także jest nadzieja panowie, nie traccie nadzieję jak kolwiek źle się dzieje... Polacy to nie jest głupi naród, moim zdaniem Polak nie da się wydymać producentom, jeśli będą produkować szroty to będziem jeździć klasykami :) proste ... Ja mam 20- letnie audi i nie zamierzam go zmienić na lepszy model :)

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
Kumpel ma kumpla ktory ma swój warsztat, ten niezależny mechanik powiedział mu że miał już kilku klientów którzy kupili sobie nowoczesne auta, kilkuletnie i jak się dowiedzieli ile będą kosztowały naprawy ich "cacek" to sprzedali je i kupili sobie starsze samochody :) także jest nadzieja panowie, nie traccie nadzieję jak kolwiek źle się dzieje... Polacy to nie jest głupi naród, moim zdaniem Polak nie da się wydymać producentom, jeśli będą produkować szroty to będziem jeździć klasykami :) proste ... Ja mam 20- letnie audi i nie zamierzam go zmienić na lepszy model :)
Mój sąsiad ma mazdę w podobnym wieku, on sam jest w jej posiadaniu 11 lat i powiedział, że by ją sprzedał gdyby nie to, że nic się z nią nie dzieje, wymienia płyny i nie ma żadnych problemów. Swoją drogą to takie typowe, Polak sprzedaje auto dopiero, jak zaczną się z nim problemy i chce się go pozbyć.
Ja też nie upadłam na głowę, żeby kupować nowe auto. Najlepiej takie w moim wieku.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Baa nawet ma tyle lat na ile wygląda i się czuje .... Katje.... po co ci nowe auto ? Dlatego wole swoją C5 za parę złotych podtrzymywać niż kupować młodsze ..... chyba ze mi odbije i kupie C6 .. ale nie ma w benzynie 3V6

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
Też wolę starsze auto, zadbać o nie i niech służy. Nowe auto czy będziesz dbał czy nie, i tak będzie się psuło.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
chyba ze na gwarancji , teraz sa tak zaprojektowane że po gwarancji ma sie rozlecieć

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
No chyba że tak. Jakiś nowy dieselek, dwa lata do końca gwarancji, pozbywamy się i dziękuję następny proszę. Chociaż nawet wtedy są kruczki, że musisz płacić za naprawy eksploatacyjne i klocki możesz wymienić tylko w aso za tysiąc złotych, żeby nie stracić gwarancji. A jak dwumas ci się rozleci po roku to też powiedzą że to element eksploatacyjny i masz bulić kilka tysięcy.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A to inny temat ... za ile , na szczęście mam źródło części do C5 gratis ... oprocz tej cholernej szwabskiej skrzyni ..

Do góry Bottom