• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Tu literek, tam literek, tu setka tam dwie setki...przez rok to się może tego uzbierać :D A jak jeszcze jesteś w gangu i lejesz minerał zamiast syntetyku, to już tylko spijasz Pina Coladę pod palmami sprawdzając monitoring z warsztatu, czy aby "chopaki" wywiązują się należycie ze swoich obowiązków :D
No chyba że przyjedzie jakaś nowsza fura, to już wtedy trzeba odżałować i zalać półsyntetyk.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Heniu pierd..sz a nie solisz xD prawdziwe rekiny biznesu robią tak:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
:D:D:D
Ja to podchodzę do tematu profesjonalnie. A ile to ten minerał kosztuje? Grosze. A czyściutki świeżutki...bardziej wnikliwy klient zadowolony...że ma świeżutkiego syntetyka.

Na warsztacie pracuje 10 osób przychodzi beczka oleju mineralnego niepodpisana. Szef podpisuje 5W30 mazakiem. I nawet kierownik nie wie co leje klientowi.
Chłopaki również go leją do swoich maszyn, bo szef po znajomości liczy im bez vatu :woot:
(A nawet jak ktoś odda do laboratorium, to szef najbardziej w tym wszystkim pokrzywdzony, bo kupił beczkę lewego oleju, podrobionego)
Dobra, już nie ruszam tego tematu...bo kilku osobom, aż piana idzie z pyska :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
olej lany z beczki
Ano tak:) tutaj w tym temacie trzeba mieć całą ekipę zsynchronizowaną, pisać co roku tyle samo oleju żeby nie wyszło że jednego razu 4 litry a drugiego 4.5 czy 5 litrów się wlewa bo klient może się kapnąć albo niedaj Boże sprawdzić w internecie ile oleju potrzeba do jego pojazdu i jeszcze na dodatek niektóre auta są czułe na jakość oleju, ba mało tego silnik może być zaniedbany i nalanie czegoś gorszego może go uszkodzić, to wszystko trzeba mieć z tyłu głowy, a zyskać łatkę nieuczciwego warsztatu jest łatwo, trudniej odzyskać, tracić czas i energię na sprawy sądowe:) po co to komu?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
niektóre auta są czułe na jakość oleju, ba mało tego silnik może być zaniedbany i nalanie czegoś gorszego może go uszkodzić,

no ale jak udowodnisz, że NOWY olej zepsuł silnik?

tłumaczenie jest proste: nalali my panu taki łolej jak trzeba, a te nowe oleje to super czyszczące są i wypłukało ten cały syf, luzy się zrobiły i się silnik roz##ało... to nie nasza wina, tylko silnik był do dupy.
a jak klient ma wątpliwości to pokazujesz stronę forum starych zajeżdżonych szrortów co to targane są z niemczech i przez 34 strony jest dyskusja po jakim przebiegu trzeba przejść z syntetyka, na półsyntetyk i kiedy na mineralny.

p.s. przyznaje się, że jak jeszcze robiłem na warsztacie to zawsze uzbierałem bez problemu olej do 2 samochodów: swój i taty. ale nigdy nie robiłem takich wałków, żeby lać minerał zamiast syntetyka lub przecierać filtr oleju tłustą szmatą. jedyny płyn do samochodu za jaki płaciłem to było paliwo :D płyn hamulcowy, chłodniczy czy wspomagania zawsze się znalazł :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ale jak udowodnisz, że NOWY
Mieliśmy takiego klienta ostatnio, świeżo kupił Nissana i przyjechał że coś stuka w zawieszeniu:D co się okazało to mu popychacze zaworów stukały na zakrętach jak smok zasysał powietrze, kilka miesięcy wstecz ktoś mu zmieniał olej i
A) nalał za mało
B) nowy olej wypłukał doktorka
C) nie zmienili oleju
Nalaliśmy mu liqui moly 5w40 oraz płukankę a co z tego wyniknie to się okaże także można nieźle się wbić na minę

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Przecież też można zlać, z jednego litr, z drugiego 5 i po paru dniach masz pełny bak za darmo :D
Robiłem przy ciężarówkach i naprawdę dużych maszynach. A tam tylko ropniaki. Prywatne jakoś zawsze miałem benzyny. Dopiero teraz mam drugiego w życiu diesla, tylko nie ma z czego spuszczać :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Ja miałem prawie całą karierę miałem z czego spuszczać ale mi się nie chciało bo zarobek żaden a ryzyko duże, do tego bałagan no jeżdżę benzyniakami

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ja jedynie odzyskuje ropę z filtrów bo potem dobrze się w tym części myje :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
upuścić troszkę gaziu
Ja coś takiego miałem plan zbudować w moim audi, kupiłem filtr gazu fazy lotnej z trzema wyjściami, dwa normalnie miały być wykorzystane a trzeci króciec zaślepiony i odetkany w razie potrzeby:) miałem nieszczelną klimę a że był czas kiedy nabijałem klimę LPG to sobie wymyśliłem że zrobię taki obieg zamknięty, na odpalonym silniku sprężarka klimatyzacji miała zasysać LPG właśnie z tego trzeciego króćca filtra:D w razie jakby słabo chłodziło, na szczęście ten projekt został tylko w fazie planu a klimatyzację udało mi się prawilnie uszczelnić i nabić r134a :) także taka podpowiedź dla ciebie

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
305
Miasto
Rakszawa
Jak prawko na autobusy robiłem, to pamiętam opowiadanie instruktora, że tak bardzo interesowały kierownika szkoły przepały na autach nauki jazdy, że w końcu wkurzył się i wymienił tedeika na benzynę w gazie, żeby kieras w końcu przestał mu zarzucać, że coś upuszcza z baku. :D

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
a że był czas kiedy nabijałem klimę LPG to sobie wymyśliłem że zrobię taki obieg zamknięty, na odpalonym silniku sprężarka klimatyzacji miała zasysać LPG właśnie z tego trzeciego króćca filtra:D
To raczej powinno fazę ciekłą brać i wystarczyłoby zaworek z presostatem że jak ciśnienie na LP spadnie za bardzo to się otwiera i dopuszcza automatycznie :D

Do góry Bottom