• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Henio może się wypowie
A co tu się wypowiadać, jak nie znasz historii pojazdu...Motor to Ci zajadę w tydzień :cigar:
ten ostatni z przebiegiem 130k
No to już chyba po gwarancji?

Jedyne silniki godne polecenia to te które są montowane w busach, czy dostawczakach, bo producent doskonale wie ile to może zrobić kilometrów w rok, czy dwa. Dlatego nie włoży tam lipy.

Po 20zł blikiem na priv - zrzutka. Nie ma nic za darmo ;) Tajemna wiedza henia kosztuje :D

matus1014

SuperMechanior
Punktów
199
A co tu się wypowiadać, jak nie znasz historii pojazdu...Motor to Ci zajadę w tydzień :cigar:

No to już chyba po gwarancji?

Jedyne silniki godne polecenia to te które są montowane w busach, czy dostawczakach, bo producent doskonale wie ile to może zrobić kilometrów w rok, czy dwa. Dlatego nie włoży tam lipy.

Po 20zł blikiem na priv - zrzutka. Nie ma nic za darmo ;) Tajemna wiedza henia kosztuje :D

A skąd 130 na gwarancji jeszcze nie dotarty :)

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
A skąd 130 na gwarancji jeszcze nie dotarty
Tylko, że oni mój drogi przyjacielu @matus1014 nie są głupi.

Na 100 silników kto zrobi taki przebieg w rok czy dwa? 100% odbiorców? To już są algorytmy, księgowi i inżynierowie. Nawet jak zrobią 10% takich motorów na gwarancji, to pozostaje np. 90% które takiego przebiegu nie zrobią i są do "golenia".

Nie wiem, nie wiem...takie frywolne dywagacje...ale i tak blik na priv obligatoryjnie poproszę ;
Chciałoby się napisać, że wada materiałowa, że producent zaworów dał ciała, ale tak nie jest. Bo jakby wystawili rachunek producentowi zaworów, to jeszcze dwa pokolenia z jego rodziny by to spłacały. Tam nie ma możliwości pomyłki. Oni doskonale wiedzą co jest w środku.

Zanim motor ujrzy światło dzienne. To 50 jego sztuk pracuje 24/h na dobę w różnych warunkach i pod różnymi obciążeniami. Takie motory są rozkładane na czynniki pierwsze. Przez zawodowych inżynierów z "mikroskopami".
Oni doskonale wiedzą co wypuszczają :)

matus1014

SuperMechanior
Punktów
199
Tylko, że oni mój drogi przyjacielu @matus1014 nie są głupi.

Na 100 silników kto zrobi taki przebieg w rok czy dwa? 100% odbiorców? To już są algorytmy, księgowi i inżynierowie. Nawet jak zrobią 10% takich motorów na gwarancji, to pozostaje np. 90% które takiego przebiegu nie zrobią i są do "golenia".

Nie wiem, nie wiem...takie frywolne dywagacje...ale i tak blik na priv obligatoryjnie poproszę ;
Automatyczne połączenie postów:

Chciałoby się napisać, że wada materiałowa, że producent zaworów dał ciała, ale tak nie jest. Bo jakby wystawili rachunek producentowi zaworów, to jeszcze dwa pokolenia z jego rodziny by to spłacały. Tam nie ma możliwości pomyłki. Oni doskonale wiedzą co jest w środku.

Zanim motor ujrzy światło dzienne. To 50 jego sztuk pracuje 24/h na dobę w różnych warunkach i pod różnymi obciążeniami. Takie motory są rozkładane na czynniki pierwsze. Przez zawodowych inżynierów z "mikroskopami".
Oni doskonale wiedzą co wypuszczają :)
O to to właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem :)

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Jeep Cherokee starszej pani. Nie gra radio
Autel.zrobilem reset gra. Pojechałem oddać auto pyta się ile. Mówię, że nic ewentualnie postawi czekoladę i będziemy kwita. Serio ta wyciąga z jednej kieszeni jedna czekoladę z drugiej drugą.
Pytam się jak to
Ona mi gada, panie wszyscy wiedzą, że pan się brzydzisz alkoholu ale czekoladę pan opierdolisz w każdej chwili

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Panowie, wiecie może kto jest autorem tego ananasa? Projekt gdzieś z okolic Bydgoszczy.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Syrena porsche z pod łodzi z tego co pamiętam.

Szukaj w Google pod tymi hasłami.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
305
Miasto
Rakszawa
Lata temu był u nas nieco już wiekowy Opel Corsa 1.0 z 2001 roku w biedawersji. Jak się poznałem ze swoją lubą, to dopiero ode mnie się dowiedziała, że Ecotec bierze olej i trzeba go sprawdzać, a nie radośnie jeździć 140 po ekspresówce i nie widzieć nawet gdzie się maska otwiera. Sukcesywnie odgruzowywałem to auto przez 2 lata, aż wywinęło fikołka i skończyło żywot wypalając zawór wydechowy na drugim cylindrze. Poszło do żyda i tyle go widzieli, przyszedł zwrot z OC, jakiś czas później nawet sprawdzałem ubezpieczenie auta i wyszło, że poszło na złom.

Teraz wyobraźcie sobie moje zdziwienie, gdy dzisiaj jadę przez miasto i widzę tego Opla zaparkowanego normalnie przy drodze, po czym zaraz jak go mijam, to ten włącza się do ruchu i jedzie gdzieś w boczną drogę. Nie rozumiem jakim cudem się komuś opłacało go naprawić (na wyposażeniu miał tylko wspomaganie kierownicy, niesprawną poduszkę powietrzną kierowcy i zablokowane radio które ogarnąłem, żeby działało), ale nie tylko jeździ, ale ktoś zrobił mu polerkę lakieru, zderzaki czymś nasmarował albo potraktował opalarką, a z CEPIK wychodzi, że ktoś tym nieźle trzaska kilometry jak na gołą benzynę, bo w 2 lata wyjeździł ponad 50 tysięcy kilometrów. :D

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
Jeździ i kilometry robi. Reszta BMW, Audi i pozostali stoją po warsztatach i ładują taczki pieniędzy. Te nowe samochody nawet połowy wieku tej corsy nie dotrwają już nie mówiąc o kilometrach. Jak to mówi znajomy urolog: piękność tkwi w prostacie

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Jeździ i kilometry robi. Reszta BMW, Audi i pozostali stoją po warsztatach i ładują taczki pieniędzy. Te nowe samochody nawet połowy wieku tej corsy nie dotrwają już nie mówiąc o kilometrach. Jak to mówi znajomy urolog: piękność tkwi w prostacie
Ten urolog, nieźle jebnięty.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Teraz wyobraźcie sobie moje zdziwienie, gdy dzisiaj jadę przez miasto i widzę tego Opla zaparkowanego normalnie przy drodze, po czym zaraz jak go mijam, to ten włącza się do ruchu i jedzie gdzieś w boczną drogę. Nie rozumiem jakim cudem się komuś opłacało go naprawić (na wyposażeniu miał tylko wspomaganie kierownicy, niesprawną poduszkę powietrzną kierowcy i zablokowane radio które ogarnąłem, żeby działało), ale nie tylko jeździ, ale ktoś zrobił mu polerkę lakieru, zderzaki czymś nasmarował albo potraktował opalarką, a z CEPIK wychodzi, że ktoś tym nieźle trzaska kilometry jak na gołą benzynę, bo w 2 lata wyjeździł ponad 50 tysięcy kilometrów. :D

a skąd wiesz, że to ten sam? :) po czym go poznałeś?

może ktoś miał corse w tym samym kolorze tylko był problem papierów. po złożeniu dwóch aut do kupy: to znaczy twój vin a jego reszta wyszedł całkiem zdrowy składak. kiedyś miałem znajomego co na złomowisku robił i potrafił z 2, czasami nawet z 3 aut całkiem fajnego ulepa poskładać: z tego buda, z tego silnik, a z tego papiery.

tak wiem, że corsa to nie jest droga i się nie opłaca...

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
305
Miasto
Rakszawa
No w mieście tylko dwie takie biedne Corsy były tj. niebieskie z nielakierowanymi zderzakami. Poza tym nasz miał budę niemal idealną, był tylko purchel na progu od strony drzwi kierowcy, ale przez 2 lata jak miałem to auto pod swoją opieką to nie pogłębiało się to, więc nie było też ruszane. No i generalnie porobiony był, docelowo tylko tarcze z przodu były do zrobienia. :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Jak ja widzę taką corsę albo Reno Clio to już wiem że nie przejdzie badania:)

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Ja nawet jak jadę sprawnym wozem zawsze wrzucę 30zl bokiem . Dziwi mnie to że ktoś nie wrzuca. Szkoda mi diagnostów tyrają za miskę ryżu .

ja prawie zawsze kładę na siedzeniu pasażera reklamówkę z polską wódką i mówię, że ostatnim razem coś zostawił :)
akurat "mój" diagnosta lubi polskie specjały i wysoko je sobie ceni :D

Do góry Bottom