baton180
Zweryfikowany Mechanik
Dobrze prawisz
10000 kontrolka service
11000 auto gaśnie
10000 kontrolka service
11000 auto gaśnie
Zgadza sie,ale ja uwazam ze np.silnik 1.3 ktory ma 200 koni nie wytrzyma 500 czy 600 tys. nawet jak bede zmienial olej co 8tys km i to bedzie olej z najwyzszej pulki.20,30 lat temu lalo sie do silnikow poprostu olej silnikowy i bylo ok,silniki wytrzymywaly duze przebiegi na zwyklych olejach.Moim zdaniem wytrzymalosc silnika zalezy od jego spasowania i uzycia materialow no i oczywiscie regularnej wymiany a nie od oleju z najwyzszej pulki.Chcialbym zeby jakas firma zrobila test ktory bedzie polegal na tym ze jeden silnik bedzie uzytkowany na najtanszym oleju a drugi na najdrozszym jaki jest powiedzmy do przebiegu 400.000 ,plus regularna wymiana co 10.000 i oczywiscie mam na mysli takie same silniki.Jestem przekonany ze po rozlozeniu na czesci nie bylo by duzej roznicy w zuzyciu podzespolow.W sumie, kazdy silnik ma wady i zalety ale chyba w najwiekszym stopniu zalezy to od jakosci serwisowania.
Tu sie nie zgodze, zrobilem troche remontow silnika tych fiat 125p czy polonez [bo taka powinna byc kolejnoscNa starym luxie polonez czy fiat 125p przelatywał jakieś 80kkm do remontu a jak jeździli na peweksowym castrolu nie wiele wiecej , tyle ze klawiatura była czysta, tak że moim zdaniem masz racje
] srednio robili do okolo 150kkm.