• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ananasy-czyli przypadki ktore nas zdziwily....

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Dokładnie tak ... jestem za ostrymi przeglądami i trzepaniem nieuczciwych diagnostów podobnie jak prowadzeniu po spożyciu.
Cóż Marku wtedy i ty będziesz musiał jeszcze raz wrócić na stację. Wszyscy tu tak piszą ,ja mam układ, ale potem naprawiam.Otóż Holandia np. ma przeglądy techniczne od nie tak dawna, ale dalej często z drogówką jedzie technik które może wezwać pomoc drogową. Niemcy mają dwa co dwa lata przeglądy ,ale cztery tygodnie na usunięcie usterek za 13euro dodatkowa kontrola.Możesz jeździć i 10 razy jeśli komuś czas i pieniądze obojętnie. To nie ludzie ,tylko system zawodzi. Ci sami ludzie i po kolejnej zmianie systemu , będą dalej funkcjonować, bo nikt nie chce zacząć od siebie.

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Głosować na KUKIZ 15 ☺☺☺☺ to może się coś zmieni i będzie lepiej ☺ to ludzie też nie będą oszczędzać na bezpieczeństwie żeby mieć co do gara wsadzić

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Kwestia kasy i jeszcze raz kasy , jakimi trupkami Polacy jeżdżą ? 2000 to nowe auto jeszcze ... a do tego brak kultury technicznej.

Rokers

SuperMechanior
Punktów
69
Miasto
Ostrołeka
No to ja dodam od siebie.
Pojechałem zmienić opony w swoim starym e39.
Kupiłem komplet michelinów. Pytam typa czy mi zmieni opony?
Zgodził się. Ja wyjmuję opony a on się ze mnie śmieje , że do starego auta nowe opony zakładam...
Dodam , że auto utrzymuję w bardzo dobrym stanie ale robię to sam.
Jak bym zaprowadził do mechanika to by mu do głowy nie przyszło , że mogę się zgodzić na nowę oryginalne częsci. Mentalność kierowców bierze się poniekąd z podejścia mechaników.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No to jesteś wyjątkiem , w większości wypadków jest odwrotnie, nie rozumieją że do auta nie tylko leje się paliwo ale co jakiś czas trzeba coś wymienić

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
dlatego ja wolę tańsze auto ale zrobione a nie na kredyt kupione i brak kasy nawet na nowe wycieraczki. Czasami to potrafię klientowi wygarnąć i ten się obraża. Ale ktoś musi mu powiedzieć, że skoro sąsiad kupił b6 to on tego nie musi robić za wszelką cenę i przesiadać się z b5. Mamy takich klientów, że ich autka z 2000roku mechanicznie potrafią być lepsze od tych 5-10 letnich zajeżdżonych śmietników.
Zauważyłem jedną zaskakującą tendencję. Chcemy zakupić jak najlepszy i najbardziej zadbany samochód nie po to by takiego mieć. Kupujemy po to by nie musieć przy nim nic robić. Śmigają tak klienci dwa czy lata, zabijają zawieszenie, hamulce sprzęgło i wygląd auta i sprzedają. znów szukając ideału tylko po to by nic nie robić.
Temat diagnostów jest znany. Małe stacje walczą o klienta bo klient to kasa. Klient nie przyjedzie tam gdzie diagnosta się przy.....la. Pojadą tam gdzie machnie ręką i powie, że to pańskie życie i pańska rodzina. Ja osobiście mam takiego diagnostę, że jak klienta wyślę, to po głowie się puka i mówi, że oszołom, że nawet do świateł się przyczepił. Przyczepił się bo widocznie nierówno świecą. Czyli miał rację. Kolejna sprawa, to fakt iż diagnosta mój potrafi przepuścić nawet spore uchybienie mechaniczne, ale wie, że je naprawię. Długo starałem się by mi zaufał. Do tej pory potrafię mms'a mu wysłać po naprawie, że jest zrobione.
Co do tekstów by zrobić na szybko " bo za pół roku sprzedaję" to już przywykłem. Zwykle potrafię z klientem się założyć o to, że nie sprzeda i w 90% bym wygrał;]

Temat leży po środku. Diagności muszą wiedzieć, że mogą dostać po nosie, a ludzie, że robi się to dla nich a nie przeciwko nim.

Jeśli nie stać kogoś na auto niech kupi sobie bilet na zkm albo dobre buty.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ale auto musi mieć u mnie są stojaki czyli takie auto co raz w tygodniu jeździ ... albo rzadziej

Ostatnia edycja:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Panie i panowie Kukiz , to jest tylko odzwierciedlenie frustracji ludzi . Kolejne oszołomy tak namąciły, że wkurzony naród ma już wszystko gdzieś . A miało być tak pięknie, tym razem nie zbankrutowana Japonia , tylko miodem i mlekiem płynąca Irlandia a tu zaraz Buzek
tylnymi drzwiami do parlamentu europejskiego . Zresztą co nam dał liberalizm, to cierpieliśmy 650 lat , aż do dziadka Piłsudskiego . Ale gdzie takiego drugiego szukać.

MalyRobert

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
fr
A ja wam powiem jak we Francji jest.
Kontrola techniczna (okolo 60e)jest co 2 lata ,ale sprawdzają wszystkie punkty bezpieczenstwa itd.
Jezeli samochod ma jakas usterke,to oczywiscie kontroli nieprzechodzi.(Pas bezpieczenstwa ,wachacz,katalizator,szyba,lusterko, przewody hamulcowe itd itd)

I jest 2 miesiace na naprawe i znowu kontrola, ktura jest darmowa jezeli zmiescimy sie w
2uch miesiacach,
albo placisz znowu kontrole i znowu dwa miesiace,
ale ile razy tak mozna to niewiem.Moze w koncu zablokuja bryke i tyle.
Kontrole techniczne sa polaczone sieciowo.

Czyli
Jezeli goscio nic nierobil nigdy i nieprzechodzi samochod kontroli,to ten samochod niema duzej wartosci.(takie samochody ludzie sprzedaja niedrogo, bo czasem reperacja moze przekroczyc wartosc samochodu).Czyli musi albo nareperowac albo zmienic na sprawny,a nie podbic po znajomosci dowod i jade dalej,albo sprzedaje.
Trafiaja sie tez samochody co sa starsze i z kontrola i dobrze cenowa stoja
powiedzmy za 206 1.9D,mozna zaplacic 2500e(przygotowany).

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Robert jak siedzisz we francji to powiedz czy mozna tam wyrwac 5008 nieprzekrecone i czy ciesza sie te wozy popularnoscia.

Do góry Bottom