• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra H 1.6 Sprzęgło przestało sprzęgać

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Siemanko, otóż robiłem sprzęgło w Astrze H 1.6 benzyna. I wszystko było ładnie pięknie, po wymianie było wszystko elegancko, auto śmigało. Wydawało mi się tylko że trochę pedał za twardy. Minął tydzień i po puszczeniu pedału ślizga się. Został założony zestaw valeo razem z nowym wysprzęglikiem. Coś się tam doczytałem że były problemu z tym że nowy wysprzęglik się nie cofał i nie odpuszczało sprzęgła do końca. Ja się jeszcze zastanawiam nad pompką sprzęgła. Ktoś coś może przerabiał z tym modelem? Nie chciałbym tego znowu rozbierać bo maniana była, teraz to już śruby rozruszane i nasmarowane od ławy ale robota i tak nie porywa :D

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
w 1.8 na pewno były dwa rodzaje sprzęgła. Niezamienne więc sam 3 razy skrzynię zwalałem aż doszedłem o co kaman. Tyle, że tam pedał by gumowy i taki nijaki;/

Nigdy nie spotkałem się z tym by siłownik się blokował. To jest zbyt proste by takie rzeczy z tym się działy i to jeszcze markowym.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Tak, co jeszcze zauważyłem, jak odkreciłem odpowietrznik i wciskam pedal to dalej twardy. Coś mi się wydaje że to pompa sprzęgła się skończyła.

Do góry Bottom