• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra H - 1.7 diesel - dziwnie odpala.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
Hej,
Mam problem u klienta w Astrze H z 2006r z silnikiem 1.7..

Auto gdy stoi w garażu kilka dni, ma problemy po odpaleniu, tzn.. normalnie kręci i uruchamia silnik praktycznie od strzału, ale chodzi 6 sekund i gaśnie, nie reaguje na pedał gazu, gdy zgaśnie i od razu się go odpali robi się to samo, trzeba wykonać ok. 5-7 prób takich odpaleń wtedy już nie gaśnie sam, lecz ciągle nie reaguje na pedał gazu.. - dopiero po kilkunastu sekundach, gdy trzymam wciśnięty pedał gazu na full delikatnie wchodzi w obroty, aż do momentu gdy dojdzie do ok. 2500 rpm wtedy problem znika i samochód działa normalnie, na pedał gazu reaguje idealnie, na niskich obrotach trzyma równo, gdy się zgasi kolejne odpalenie jest OK..

Wnioskuję, że gdy trubo się uruchomi, to problem znikał..

Druga sprawa, wykryłem, że był "przedmuch" na wtryskiwaczu, zdemontowałem go, wymieniłem podkładkę bo była uszkodzona i dmuchało delikatnie na 4 wtrysku.. - problem ustał wtedy na ok. tydzień.. i znowu się pojawił..

Na komputerze nie ma żadnych błędów w żadnym systemie, w wartościach aktualnych gdy ruszam pedałem gazu - zmienia się wartość normalnie, wiec to działa...

Wiec w czym może być przyczyna ?
Coś w filtrem paliwa - jakaś woda, czy coś.., dziwne by to było, no ale może..

Do góry Bottom