• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra H 1.8 125km z18xe błąd p0170

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
Mam problem z tym samochodem. Cały czas wyrzuca błąd od za bogatej dawki. w auto com'ie po skasowaniu błędu pojawia się on po ok minucie pracy silnika a check na zegarach nie zawsze wyrzuci. Samochód na wolnych obrotach chodzi nie równo. Słychać takie pukanie w wydechu ... Podczas jazdy ma normalną moc.

Sprawdziłem czujnik temp., nawet podmieniałem na nowy bo akurat miałem, przepływomierz pokazuje na wolnych obrotach ok 8-9 kg/h. przy przyśpieszaniu nawet do ponad 200. Pierwsza sonda na wolnlych obrotach ma 20mv a przy przyśpieszaniu do ok 950mv. Druga na wolnych ma 39mv i pracuje w takim samym zakresie co pierwsza. Czujnik temp w przepływomierzu mnie dziś zaniepokoił bo przy temp -8.5 pokazywał 20 na +. Chyba ze przepływomierz się nagrzał od silnika bo stał na wolych obrotach z 15min ... podczas jazdy pokazuje temp powietrza z przedziału 2-10 stopni. przy mocniejszym przyśpieszaniu spada w okolice 0.

Macie jakieś pomysły gdzie szukać przyczyny. Przepustnica została przy okazji wyczyszczona. I nic to nie dało.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
cewkę klient zdecydował się zmienić, nic to nie dało. dolot był sprawdzany i nic tam nie widać. dodam ze tylko jak dla mnie to ładniej chodzi ten samochód na gazie niż na benzynie. Gaz niedawno założony

Ostatnia edycja:

machos89

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Przemyśl
A jakie wartości pokasuje autocom w korektach krótko i długoterminowych ??

szymon2121

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
PIASECZNO
procedura serwisowa każe sprawdzić to:
1 Czujnik tlenu przed katalizatorem Wykonaj wszystkie kroki diagnostyki
2 Czujnik ciśnienia bezwzględnego w kolektorze Wykonaj wszystkie kroki diagnostyki
3 Pompa paliwa Wykonaj wszystkie kroki diagnostyki
4 Czujnik temperatury cieczy chłodzącej Wykonaj wszystkie kroki diagnostyki
5 Czujnik temperatury powietrza Wykonaj wszystkie kroki diagnostyki
6 Wtryskiwacz 1 Wykonaj wszystkie kroki diagnostyki
7 Wtryskiwacz 2 Wykonaj wszystkie kroki diagnostyki
8 Wtryskiwacz 3 Wykonaj wszystkie kroki diagnostyki

9 Wtryskiwacz 4

ale miałem podobny przypadek uszkodzony był zawór od filtra z węglem i robił takie jaja.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
przed montażem gazu napewno nie wyrzucało błędu na zegarach. A czy on chodził równo czy nie równo to tego nie jestem w stanie stwierdzić. Gazownik miał już ten samochód 2 razy i nic nie wymyślił. Wymienili wtryski od gazu i tyle.

Czujnik temp pokazuje w miarę sensownie i był podmieniany. Przepływomierz i czujnik tem powietrza też wydaje się działać poprawnie patrząc po wartościach.

Ostatnio miał ten samochód tak że w autocomie błąd pojawiał się po ok 30 sekundach a na zegarach check wyrzuciło powiedzmy po 40km przejechanych.

Nawet jak świeci się błąd to samochód ma siłę. Jeździłem nim i nie brakuje mu mocy, jedynie na wolnych obrotach jak by było wypadanie zapłonów bo chodzi nie równo i puka w tłumiku. Cały czas jest błąd od za bogatej dawki p0170.

Myślałem na początku że to od gazu ale wyciągnięty był bezpiecznik od gazu żeby nikogo nie korciło przerzucać na gaz i tak samo wyskakuje błąd.

Co do gazowników to myślę że dobrze to zrobili bo robią już parę ładnych lat. Sam mam gaz założony u nich i nie było nigdy żadnych problemów.

Nowiq

Uczestnik
Punktów
0
W takim samym silniku niedawno padł wtryskiwacz benzyny. Objawy identyczne jakby ten sam samochód, ale błąd pokazywało wtryskiwacza i mieszanki. Też niedługo po założeniu gazu.

Do góry Bottom