• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra H III 1.8 16V - kręci

kokowal

Uczestnik
Punktów
0
Witam,
Kupiłem niedawno Astre H III 1.8 16V 130 tys.km, 2008 z Niemiec, przyjechała do mnie rozładowana.
Akumulator wymienilem, ale silnik kreci choc nie zapala - metoda hamulec/gaz nie pokazuje zadnych bledow.
Domowa metoda na sprawdzenie ELMem327 tez nie pokazuje nic.
Przy listwie wtryskowej jest koreczek zakrecany czarny po prawej stronie, odkrecilem go i nacisnalem na spust (jak w wentylku) i polecialo paliwo, wiec tam paliwo w listwie raczej jest - dolalem tez 10 Litrow bo myslalem ze moze przeklamuje licznik, nic nie dalo.
Ze 2-3 razy mial takie odchyly ze jak krecilem go to mial przejaw odpalenia, lecz wiecej znamoim takowych nie pokazal.
Bezpiecznik nr 24 od pompy paliwa wyglada okej, przekaznik K13 od pompy paliwa wyglada chyba ok, przynajmniej styki nie przypalone.
Po przekreceniu kluczyka nie miga immobilajzer, wiec chyba nie uszkodzony.
Po przekreceniu kluczyka wydaje mi sie ze nie slysze cykniecia lub pracy pompy paliwa pod siedzeniem pasazera z tylu.
Na zegarach wydaje sie wszystko ok odnosnie kontrolek.

Co do sprawdzenia? przyszlo mi do glowy:

- prad czy dochodzi do pompy? odpiac ja i multimetr w kostke i zobaczyc przy zaplonie czy daje prad?
- czujnik wału?
- dolot, przepustnica czy sie uchyla?
- wyjac cewki i swiece i sprawdzic czy daja iskre?

dobrze dumam? co jeszcze moze byc winowajcą?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1654
poleciłbym op-com'a. nawet chińską wersję.
mógłbyś sprawdzić parametry przy odpalaniu: obroty, temperatury, itd

zasilanie pompy sprawdź kontrolką z żarówką a nie miernikiem- chodzi o obciążenie

sprawdź czy pompa daje paliwo, czy świece są mokre. czy jest iskra.
kompresja jest? paliwo to się jeszcze zapala?

kokowal

Uczestnik
Punktów
0
Popatrze na to jutro.
Czy pompa podaje paliwo to zdjac wezyk z listwy i do miski jak przekrece zaplon to czy leje, taki test wystarczy mniejwiecej?:)

Opcoma chinskiego nie mam, lecz u mnie w miescie jest osoba z oryginalem, lecz dopiero w sobote...
Automatyczne połączenie postów:

A czy w tych modelach powinno w ogole byc mozliwe uslyszec pompe paliwa przy wlaczaniu zaplonu?

Ostatnia edycja:

kokowal

Uczestnik
Punktów
0
Jak sprawdzic czy jest iskra? Wykrecilem listwe z cewkami one sa wszystkie cztery polaczone, wystarczy do 4 cewek wlozyc 4 swiece i do masy koncowkami swiec dotknac? Nie ma za bardzo ruchu aby takie manewry robic ao obudowa gorna silnika to plastik. Jak to spr?

kokowal

Uczestnik
Punktów
0
Dobrze panowie, troche rozgrzebalem rzeczy i zaczalem od najbardziej prozaicznych sprawdzen.

Aku odlaczony,

- bezpieczniki od pompy paliwowej sprawny
- przekaznik od pompy paliwowej nie wyglada na upalony, choc moze byc nie dzialajacy
- sprawdzilem przepustnice, dolot powietrza, filtr powietrza widac ze swiezy czysty
- przepustnica nie zawalona, lekka ja przetarlem
- odkrecilem listwe z cewkami, wygladaja ze gumy sa cale, przypalen w srodku jakis nie widze
- swiece wykrecone, suche, ciemne, w gniazdach nie bylo mokro
Zdjecia swiec i cewek, jak waszym zdaniem? Swiece chyba out? https://postimg.cc/gallery/gwDTLYv

Zaraz bede patrzyl iskre tym urzadzonkiem co wyzej poleciliscie, wpierw do kupy zbiore dolot.
Pozniej zloze cewki swiece, i zobacze czy slychac w ogole pompe u mnie, podlacze pod kostke na krotko jakas zarowke czy idzie w ogole prad na pompe, wtedy jeszcze pomyslec o czujniku walu ...

Jarzi, jest tak krotko ze ciezko to z masowac, a raczej chyba moge tak pojedynczo testowac tym urzadonkiem jak Misiek powiedzial

kokowal

Uczestnik
Punktów
0
Witam znow panowie,
Udalo się Astre uruchomic,
Przeczyscilem dolot, przepustnice, podmienilem bezpieczniki od pompy paliwa,
Przeczyscilem styki przelacznika od pompy paliwa
Czujniki m.in walkow rozrzadu itp, rozne laczenia potraktowalem kontaktem,
Wymienilem 4 swiece na nowe

Auto za 1 razem zagadalo, po chwili schodzilo z obrotow i gaslo to szybko wylaczylem zaplon
Drugi raz bylo podobnie, ale juz troche dluzej,
Trzeci raz juz chodzil normalnie rowno, nic sie nie dzialo, rozczmuchał się.
Astra tak pochodzila ze 20 minut, ruszylem przod tyl z 5 metrow wszystko ok - cicho rowno,
Zgasilem, znow zapalilem znow chodzila z 10 minut i nagle zaczelo stukac od gory w silniku
Jak na zalaczonym filmie:

PLAY

Wydaje mi sie ze to idzie od gory jakos, chyba ze tak niesie, dodajac lekko gazu ustaje stukanie, najbardziej slychac na jalowym, na luzie.
Olej na bagnecie w normie,

Myslalem, ze moze sie swieca obluzowala, bo to tak jak by gdzies stamtad, ale dotykalem palcem to zadna sie nie chybocze.
Czyzby panewka? :O

kokowal

Uczestnik
Punktów
0
Witam, troche juz wiecej posluchalem dzis.
Wydaje mi sie ze ten dzwiek stuku dochodzi z lewej strony silnika, okolice rozrzadu, kzfr, tak na ucho przynajmniej ... od dolu mniej, lub wcale niesie tylko z gory.

Auto pali na strzal po nocy, bez klekotania.
Pracujw cicho i rowno przez 20 minut, pozniej zaczyna juz postukiwac jak na filmie

Co podejrzane, kzfr jednak? Olej za rzadki?

Do góry Bottom