• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra J, praca wentylatora ..

stas_ko

Uczestnik
Punktów
0
Witam,
Astra J 1.4 benzyna 2011.
Wentylator zalacza sie mimowolnie, cyklicznie, czy stoi na jalowym czy jedzie, czy zaraz po odpaleniu... Chwile popracujw, wylaczy sie na moment i znow i tak ciagle.

Od czego zaczac? OBD, bede mial jutro - wiec chetnie poslucham porad, ktore wezme tez pod uwage :) pozdrawiam

Ps. Dodam ze to moja 1 astra, swiezy zakup - moze czegos nie wiem o tym modelu ... dodatkowo dodam ze co odpalenie silnika wlacza mi sie sniezynka klimatyzacji, mimo ze ja wylaczam ciagle, a wentylator i tak mi wachluje.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1687
Wentylator czego? Nawiew kabiny czy na chłodnica?

stas_ko

Uczestnik
Punktów
0
1. Az sprawdze pozniej czy rzeczywiscie Astra ma takie ustawienia. Pierwsza moja Astra wiec jeszcze sie ucze tego gagatka....

2. Tak na chlodnicy, pod maska wentylator.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
617
Trzeba przestawić w ustawieniach na wyświetlaczu na załączanie ręczne.
Chyba żeś oszalał? To jest jakieś prawie dwa klocki do szuflady i do tego kompresor plus aluminium ze skraplacza w gratisie.
O bonusie jeżeli masz własną stację klimatyzacji nawet nie wspominam :cigar:

(jeszcze nie zaszkodzi wentylator dla świętego spokoju wymienić :D)

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1687
2. Tak na chlodnicy, pod maska wentylator.
No bo pewnie masz włączoną klimatyzację. to tyle w tym temacie :)

Jest ona domyślnie załączona, więc żeby ją wyłączyć, musisz dezaktywować tryb osuszania przedniej szyby.

1789808305262.png
To ten przycisk po prawej na górze.

A po lewej na górze jest sterowanie klimatyzacją. Obie lampki mają być zgaszone. Teraz wybieraj tylko kierunek nawiewu, używając trzech środkowych przycisków.

stas_ko

Uczestnik
Punktów
0
Nawiew mam srodkowy na twarz.
Klima zalacza sie (tzn guzik sie swieci od klimy) po kazdym odpaleniu auta. Mimo ze ja wylaczam to ciagle mi sie zalacza przy ponownym rozruchu i wentylator tez ciagle dziala. A wylaczenie klimy nic nie daje wtedy, wentylator ciagle cyklicznie dziala od samego startu silnika, mimo ze jest zimny....

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
74
Przeczytaj instrukcje-klimatyzacja -albo wykorzystuje ostatnio wybrane ustawienia !!!

Załączniki

• IMG_20260919_175841729.jpg
    IMG_20260919_175841729.jpg
    4 MB · Wyświetleń: 3
Do góry Bottom