• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi 1.9 tdi po dłuższym postoju nie chce odpalać. Pomocy

Anita/audi a3

Początkujący
Punktów
0
Potrzebuję pomocy, mianowicie mam problem z moim samochodem. Jest to audi a3, 1.9 tdi. Po dłuższym postoju nie chce mi odpalać. Wystarczy, że postoi 10 godzin, a już mam problem. Za pierwszym razem od razu zgaśnie, przy każdej następnej próbie odpalenia kręci jakiś czas i odpali dopiero za 3 albo 4 razem. Była u mechanika, ale nie udało mu się naprawić, wymienił pompkę paliwa, filtr, przeczyścił wszystkie przewody, a problem niestety nie znikł. Czujnik temperatury też wymieniłam, lecz niestety to nie to. Dodam, że świece są sprawne. Czy ktoś z Was może spotkał się z takim przypadkiem i może coś podpowiedzieć?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Potrzebuję pomocy, mianowicie mam problem z moim samochodem. Jest to audi a3, 1.9 tdi. Po dłuższym postoju nie chce mi odpalać. Wystarczy, że postoi 10 godzin, a już mam problem. Za pierwszym razem od razu zgaśnie, przy każdej następnej próbie odpalenia kręci jakiś czas i odpali dopiero za 3 albo 4 razem. Była u mechanika, ale nie udało mu się naprawić, wymienił pompkę paliwa, filtr, przeczyścił wszystkie przewody, a problem niestety nie znikł. Czujnik temperatury też wymieniłam, lecz niestety to nie to. Dodam, że świece są sprawne. Czy ktoś z Was może spotkał się z takim przypadkiem i może coś podpowiedzieć?
Wychodzi że paliwo po czasie gdzieś schodzi , powieś kanister ponad silnikiem odpal kilka razy i potem zostaw na dłużej . W ten sposób eliminujesz całą drogę zasilania paliwem od zbiornika do
filtra paliwa i napisz co zaobserwowałeś , to będziemy radzić .

nusbaun

Gaduła
Punktów
4
Uszczelnij pompo wtryski ,wymień oringi .

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Jeżeli wymieniana była pompa to znaczy silnik na PD.
Uszczelnienia PD jeżeli poziom oleju rośnie, lub tandem pompa daje za niskie ciśnienie, lub stan techniczny silnika jest słaby. Wszystkie trzy problemy
właściwy warsztat może usunąć.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Skoro nie odpala po dlugim postoju to jakas nieszczelnosc, nie wiem po co akurat ta wymiana pompki, ona generuje ok 20bar wiec skoro juz zapali i pracuje poprawnie do czasu dlugiego postoju to nieszczelnosc, chociazby te nieszczesliwe oringi na pompkach jezeli to pd.
Ale bardziej to nieszczelnosc na przewodach paliwowych, nieszczelnosc samej obudowy filtra ect ect.
Zalecenie na test dobre, powies zasilanie do pompki z banki i wtedy sprawdzisz co sie dzieje:)

Anita/audi a3

Początkujący
Punktów
0
Ok jak tylko to sprawdzę to napiszę co zaobserwowałam, a co do tej pompki tez jestem zdania, ze była wymieniona na darmo. Pieniadze poszly w bloto, a problem nie naprawiony.

Anita/audi a3

Początkujący
Punktów
0
Witam przepraszam ze nic nie pisalam ale dopiero co wróciłam. Wczesniej nie mialam jak zabrac sie za naprawe auta ale zeby bylo smieszniej to od ponad dwoch tygodni auto pali caly czas od pierwszego strzala i to po dwoch dniach postoju czy po trzech.

Do góry Bottom