• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi 2.0 TDI BLB

Tworzyk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witam wszystkich jeszcze raz. ;)

Mamy na warsztacie problem z AUDI 2.0 TDI BLB. Może zacznę od początku. Klient przyjechał z rozerwana turbina na pół
https://ibb.co/kEkyNm
Przeprowadziliśmy wywiad z klientem czy coś tutaj było wcześniej robione jakieś inne usterki. Klient powiedział że przed rozerwaniem turbiny uszkodzona była chłodnika EGR z rurka wymienił na inna używana i po czasie także i ją rozerwało. Kupiliśmy inna turbinę bo stara się nie nadawała już do regeneracji. Numery turbo sprawdzane po vinie, założona taka jak powinna być. Cały układ dolotowy i misa wymyta. Nowe filtry i olej. Po wymianie turba wszystko było ok przez 1 miesiąc. Klient wrócił, znowu rozpadło się turbo. Padło na pompę oleju i znany już wszystkim imbus. Klient wyjechał zrobił 150km i znowu się rozjebało. Wszystkie przewody zasilania oleju, spływu są drożne, ciśnienie oleju w normie, zaworek sterowania turbiną założony nowy (nie przez nas), wydech, katalizator czysty nie zatkany , panewki też są okej.
Jutro sprawdzę jeszcze:
-zaworek mimo tego że jest nowy
-odmę
-parametry silnika
Już brakuje nam pomysłów co może być przyczyną, po wirniku nie widać śladu przegrzania czy jakiegoś dużego zatarcia.
Mieliście może taki przypadek lub macie jakieś pomysły co jeszcze można sprawdzić lub co jest uwalone?
Dzięki z góry ;)

Tworzyk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Olej Valvoline z beczki nie mieliśmy nigdy z nim problemu sam taki leje. Turbiny robimy u nas i robią dobrze

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Tworzyk, sprawdzałeś po montażu do ilu pompuje? Nie miałem takiego przypadku, więc jestem ciekaw. Masz może zdjęcie uszkodzonego EGR?

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
zrób jakieś fotki środka turbiny jak możesz. koło z dwóch stron wałek na łożyskach i łapaty wałka . Może coś poradzę.

Tworzyk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Klient mówi że samochod nie był chipowany. Co do egr to pierwszego nie mam w ogole a drugiego moge zrobic zdjecie jak jest pospawany ewentualnie jeszcze jego wyciagne i ogladne w sumie to chlodniczkie z rurka

Jesli chodzi o wirnik turbiny to nie jest przegrzany za kazdym razem ulreca go w pół

Ostatnia edycja:

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
teraz zobaczyłem zdjecie rozwalonej turbiny. Mimo wszystko zrób jak mozesz zdj. koła kompresji z dwóch stron. 99 % przeładowuje. musisz zmierzyć ciśnienie doładowania. Sprawdź czy odpuszcza sztanga turbiny. Wężyki podciśnienie na zaworku turbiny czy nie zamienione.

slukasz752

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
gurka
Klient mówi że samochod nie był chipowany. Co do egr to pierwszego nie mam w ogole a drugiego moge zrobic zdjecie jak jest pospawany ewentualnie jeszcze jego wyciagne i ogladne w sumie to chlodniczkie z rurka
Klijet mówi a może nie wie i turbo pada podłuż mu cegłę pod pedał gazu i więcej już turbiny nie zajedzie:p:D:D

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
Uwierz mi że nie zawsze zdąży odciąć . Nie raz robiłem takie 2.0 lub awx gdzie ładowały do końca czujnika doładowania i więcej. Przejedź sie z kompem 3 bieg gaz w podłogę i patrz ile ładuje .

Tworzyk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Poskladam go jutro i bede jezdzil mamy obok warsztatu autostrade takze jest gdzie sprawdzac

Tworzyk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Zaworek sterowania turbina, podcisnienia, gruszka turbiny, chlodniczka oleju wymyta, cisnienie doladowania sprawdzanie manometrem recznym ok 20 psi / 1.3-1.4 bara na wolnych obrotach. Samochod narazie zostal odpalony chodzil chwile na wolnych obrotach. Nie mialem juz nerwów do niego dzisiaj zeby nim jezdzic i sprawdzac

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Otóż to, też mi się wydaje, że powinno być bliskie 1.0...(0,98-1.0).

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
Na wolnych powinno być około 1000 mbar. Jaki masz problem żeby podpiąć kompa ? Stawiam na uszkodzony czujnik ciśnienia doładowania ale przy takich twoich pomiarach to daleko nie zajedziemy. Daj to komuś do roboty kto to ogarnie w 30 minut. Chyba że jesteś bogaty i stać cię na kolejne turbo ...

Edit. Zaraz zaraz czytam kolejny raz twoje pomiary . Mierzysz cały czas tym samym manometrem ? Raz podajesz 20psi potem 1.3-1.4 bar. Nie chodziło ci o 20 psi i 14 psi na wolnych? 14 na wolnych w miarę by sie zgadzało .

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom