• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi 80 1.8 b3 PM, szarpie na benzynie, na lpg ok.

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
Witam, auto chodzilo bez zarzutu, jednak brało olej, więc zmieniłem silnik, oraz założyłem instalację lpg 2 gen zamiast przekaźnikowej, po swapie auto nie chce się wkręcać na benzynie, dokładnie to wkręca się ale przerywa, szczególnie przy max wciśnietym pedale, wtedy się po prostu dławi, na lpg jest ok.

dodatkowy objaw to lekko trzęsący się silnik i lekko falujące obr na obydwu paliwach na biegu jałowym

/ mam 2 komplety układów zapłonowych, wszystko elegancko ustawione,stroboskop itp, więc zapłon mogę wykluczyć.
/zmieniony niebieski czujnik temp do ecu, po jego odłączeniu obroty wzrosły do obrotów jak na ssaniu, ale przestał trząść, jednak wkręca się tak samo źle.
/zaślepiałem wszystkie podciśnienia, uszczelniałem monowtrysk, nie pomaga.
/zmieniony filtr paliwa, pompa paliwa chodzi głośno, jednak od dawna tak chodziła i wszystko było ok, czy istnieje taka możliwość, że pompa daje za małe ciśnienie? sprawdzić póki co nie mogę, nie mam takiego manometru, jeśli jest taka możliwość to kupię pompę.

pozdrawiam.

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
a weś kombinerki zaciśnij przewód powrotny paliwa i zobacz jak się kręci

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
więc po zaciśnięciu powrotu natychmiast gaśnie, pompy wtedy w ogóle nie słychać, prawdopodobnie w ten sposób ją zblokowuję lub jest na tyle słaba, że nie ma siły, za to po zaciśnięciu dopływu znacznie się poprawia praca silnika, nawet mi się wydaje, że całkiem ten dopływ już zamykam i auto i tak chodzi duzo lepiej niz poprzednio, praktycznie bez zająknięcia, więc wygląda na to, że wtedy się większe ciśnienie robi w przewodzie, a bez obciążenia wygląda na to, że ważniejsze jest ciśnienie niż wydatek...

no ale wygląda na to, że pompa do wymiany?

ps, nie są przewody na odwrót podłączone.

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
a to już do ciebie pytanie czy nie na odwrót po zaciśnięciu powrotu silnik powinien pracować A WIĘC:cool::cool:

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
podłaczylem przewody na odwrót i nawet nie odpalił, więc są dobrze podłaczone.

sam się dziwię, ale zamknięcie powrotu skutkuje ustaniem pracy pompy całkiem, a zduszenie dopływu sporo polepsza pracę, nie wiem czemu od sciśnięcia powrotu staje pompa, ale od przyduszenia dopływu musi się podnosić ciśnienie...

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Ja to widzę tak.
Zaciśniecie powrotu powoduje wzrost już i tak dużego ciśnienia co skutkuje zalaniem silnika.
Zaciśnięcie zasilania powoduje spadek ciśnienia na wtryskiwaczu, poprawienie jakości mieszanki powietrze paliwo co skutkuje poprawną lub poprawniejszą pracą silnika.

Ja szukałbym usterki w regulatorze ciśnienia paliwa w głowiczce mono-wtrysku...

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
Panowie, wiem ze dawka w cyklu pracy silnika zalezy od dlugosci otwarcia wtryskiwacza, ale, ze niby za wysokie cisnienie spowoduje, ze przy tym samym czasie otwarcia zadanym przez ecu pojdzie wiecej paliwa i zaleje? przygladam sie przepustnicy i po zacisnieciu powrotu wtryskiwacz przestaje podawac, a pompe przestaje byc slychac...

zanim kupie pompe chce skonstruowac taka prowizoryczna pompe z pompy z peugeota 106 jaka mam na stanie.

cisnienie z autodaty dla audi: 0,8 -1.2 bar, napisane, ze regulated with vacuum

peugeot tez monowtrysk, jest po prostu 1.0 bar

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
po podlaczeniu pompy z peugeota na krotko wkrecanie na obr sie troche poprawilo, nie mam pojecia czemu, ale przyczyna byl wysuniety lekko bolec z wtyczki z kontrolera lambdy, wlasnie od sondy lambdy, wiec auto daje podobne objawy jak nie ma sygnaly z λ

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
Witam ponownie, niestety pomoglo tylko troche, ale teraz gdy mam podglad na sygnaly sondy, to widze, ze na benzynie caly czas bogata mieszanka, stoi na biegu jalowym na 0,8V, na lpg sonda ladnie oscyluje, wiec jest sprawna, tym bardziej, ze mam dwie i na obydwu to samo..., chwilowo jestem z daleka od auta, ale mysle jeszcze nad wtryskiwaczem, zeby sprobowac go podlaczyc na probe z pominieciem emulatora, moze emulator znieksztalca w jakis sposob sygnal sterujacy wtryskiwaczem?

tym bardziej, ze ten problem pojawil sie po zalaczeniu nowej intalacji lpg...

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
zerknij jeszcze na czujnik położenia przepustnicy lubi się wytrzeć w tych silnikach

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
ta opcja jest wskazana ale chłopina ma troche pojęcia a silnik i układy dość proste więc powinien sobie poradzić:D

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
auto nawet na zimnym stoi na 500 obrotow i na lpg i na pb, wyglada na to, ze problemem byl siadajacy nastawnik biegu jalowego(az siadl calkiem), ktory jest nowka made in germany kupiony za 100 zl, i nie ma przejechanego na nim tysiaca km...

mam znajomego ktory ma identyczne auto, podmienie i sie okaze, to skrobne czy pomoglo.

nie podejrzewalem, ze moze tak szybko siasc, wiec szukalem wszedzie indziej problemu.

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
wiec okazalo sie, ze faktycznie nowy nastawnik siadl.
ale jest kolejny problem, auto chodzi rowno, trzyma obroty, ale po przegazowaniu na zimnym pare razy przerwie, na cieplym jest ok, tylko, ze lambda caly czas stoi na bogato!
mam 2 generacje lpg i na gazie lambda ladnie oscyluje, i wszystko da sie po lambdzie ladnie wyregulowac.

ale na benzynie caly czas na bogato, nawet przyspiesza jakos normalnie, tylko przy pelnym bucie czuc ze zalewa, no i jest sadza z rury...

mam caly nowy uklad zaplonowy, podmienialem sonde i podmienialem caly zespol przepustnicy z monowtryskiem, nic nie dalo, czujnik wody ktory otwiera podgrzew kolektora ssacego tez jest nowy i jest ok, na zimnym auto podwyzsza lekko obroty a potem schodza na 900, wiec to tez w porzadku.
wiec chyba zostaje tylko sterownik podmienic?

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
Minely miesiace, a problem wciaz nierozwiazany, wiec aktualizuje:

zglupialem juz do reszty, auto ma przejscie z lambdy do ECU, lambda oscyluje na lpg(druga generacja, sterownik lpg odbiera sygnal lambdy i koryguje mieszanke krokowcem), a na benzynie lambda caly czas stoi na bogato, okolo 0.690 i zadnych oscylacji(ECU nie reguluje mieszanki, na zimnym i na cieplym),(podmieniane juz byly: czujnik temperatury do kompa, monowtrysk, komputer, sonda i zadnych zmian. Czy mozliwe, ze obwod lambdy w sterowniku ma indywidualne polaczenie z masa i jej brakuje(jakis jeden pin masowy ktory jest zlaczony tylko z lambda)?, Jakie dalsze kroki podjac, czy sprawdzic wszystkie piny idace bezposrednio do masy?, zauwazylem, ze we wtyczce do ECU bylo cos grzebniete przy samej wtyczce widze jakies poizolowane kable.

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
więc sprawdza te ulepki zobacz czy z emulatora wydostaje się sygnał jak na bp pracuje morze uje---ny jest i dlatego stoi,a jeszcze taki drobiazg po wymianie nastawnika wyregulowałeś oczywiście i przyuczyłeś sterownik:rolleyes:

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
idzie ze sterownika sondy sygnal na ecu, nie wiem co tam sie reguluje(chyba tylko linke), a przyuczenie sterownika tak wielokrotnie, lambda na pb - zero oscylacji.

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
czujnik położenia przepustnicy :confused::eek::oops::rolleyes:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Masz coś z obwodem sondy , na pb sterownik powinien miec sygnał z soncy a nie emulatora , emulator jest po to zeby sterownik nie walił błedami i myslal ze jest OK

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom