• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a2 terkotanie

pawlo1123

Początkujący
Punktów
0
Witajcie
Mam problem, który nie potrafię do końca ogarnąć. Auto to audi a2 1.4 benzyna. W aucie padła skrzynia i została wstawiona inna po regeneracji i za jednym zamachem wymienione zostało kompletne sprzęgło. Od początku było zauważalne terkotanie, które cichło po wciśnięciu sprzęgła. Owe terkotanie słyszalne jest w trakcie przyspieszania (czasami też w trakcie hamowania silnikiem) oraz jak np auto stoi w miejscu i pracuje na luzie na obrotach jałowych. Generalnie słyszalne jest to wyłącznie w kabinie z zamkniętymi oknami. Na zewnątrz silnik zagłusza i nie słychać. Bardziej słyszalne na ciepłym silniku jak się wszystko rozgrzeje. Rzecz, którą zauważyłem, która może nakierować na coś to, że jak w trakcie jazdy nacisnę sprzęgło i w tym czasie (jak auto się porusza) zmieniam biegi to słyszę takie metaliczne odgłosy. Nie żadne zgrzytanie, tylko jakby jeden metalowy element spotykał się z drugim. Kiedy auto stoi w miejscu i zmieniam biegi jest cicho. Przez to, że w jednym czasie i skrzynia była zmieniona i sprzęgło ciężko jednoznacznie coś stwierdzić. Słyszałem też o terkoczących sprzęgłach i sam nie wiem co by to mogło być. Olej w skrzyni jest.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
572
W akcie desperacji można wymienić olej w skrzyni.
Skrzynia do roboty. Sam tę skrzynie regenerowałeś?
No właśnie.

Do góry Bottom