• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

audi a3 1.8T nie działa quatro

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
Problem jest z quatro w samochodzie a3 1.8T rok ok 1999. Na początku zaczął się palić abs. zczytaliśmy błędy. wyszło na prawy czujnik w przednim kole. zmieniliśmy na początku na jakiś tani. maxgear. wyjechaliśmy na piach, próba i działa. lecz działało niedługo. błędów 0. abs z tego co mówił klient działał tak jak powinien a napędu nie załącza. decyzja padła taka że wkładamy czujnik boscha. Gdy zmieniałem czujnik to zauważyłem że tamten był oblepiony cały w opiłkach. Zmieniliśmy czujnik na boscha i napęd podziałał trochę a później przestał. klient mówił że znowu był oblepiony , oczyścił go i znowu podziałał i przestał. Gdzie waszym szukać przyczyny ?

Jasho

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Milówka
Sprawdź koronki i jeszcze czy czujnik nie jest za blisko koronki i stąd te opiłki.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
sprawdziłem przerwę pomiędzy czujnikiem a koronką na oryginalnym czujniku i porównałem z tym zmienianym. na czujniku maxgear i bosch ustawiłem taką samą. nic to nie dało. ani na tym ni tym nie działa już w ogóle. pod vagiem widać że czyta prędkość z każdego koła. napęd podobnież działa jak samochód jest zimny. błędów 0

kris851

Gaduła
Punktów
12
Miasto
Okolice Wrocławia
Błedy to jedeo a parametry rzeczywiste to drugie.Bloki pomiarowe i do dzieła.porównaj prędkość kół podczas jazdy na wprost.

kris851

Gaduła
Punktów
12
Miasto
Okolice Wrocławia
Tak,czytałem że czyta ale czy prędkości są jednakowe?Rezystancja czujnika powinna wynosić w granicach 1 do 1.3KOhma przód i tył. Na każdym wiecu powinno być 43 zęby.Podnieść jeszcze całe auto tak żeby wszystkie koła były w powietrzu i obserwuj ja zakręcisz jednym z kół czy w danym bloku pomiarowym pokazuje się prędkość.Co do opiłków to przyjrzał bym się przegubowi i łożysku.Najlepiej rozepnij piastę od dolnych wahaczy i wyjedz przegubem tak żebyś mógł go obejrzeć a dokładnie jego wielowypust który wchodzi w piastę.Mógłbyś podać jeszcze jaki tam siedzi silnik to podesłałbym jakie powinno być kodowanie abs.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
prędkości są jednakowe jak się jedzie. tarcze były bardzo zardzewiałe i podejrzewam że z tego się sypało. ale to nie jest problem bo czujnik jest czysty a napęd już w ogóle nie chodzi. powiedz mi tylko czy robi się jakąś adaptacje czy coś w tym stylu. teoretycznie to jest 1.8 T 180km 99rok

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
jak wiesz jak się robi adaptację to napisz. nie zaszkodzi zrobić. na co stawiacie że padło ? haldex ?

kris851

Gaduła
Punktów
12
Miasto
Okolice Wrocławia
Nie robi się adaptacji pompy,tylko po wymianie pompy robi sie kodowanie.
A kodowanie robi sie z godnie z wyposażeniem samochodu,a to zaś odczytuje sie z kodów nalepki znamionowej znajdującej sie w komorze bagażnika
szczególnie po piątym lakierowaniu , szóstej ćwiarze,nalepka na pewno jest tam jeszcze,a jak jest to od 1.9 albo 1.6

Mateusz.TS

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Cieszyn
Tu i tu lejesz Synteze 75w90

Nie prawda robiłem w tym most, dyfer 75w90, do sprzegla olej pod haldex atf.

Sprawdz przewody i wtyczki moze piny bo u mnie tez raz chodziło raz nie, dyfer robiłem ponieważ blokowała sie roznicówka i koła piszczaly przy wolnej jeździe.

Do góry Bottom