• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

audi a3 2.0 bkd problem z rozrusznikiem

skrzat1981

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Szanowni koledzy kilka dni temu wymieniłem kpl sprzęgła z dwumasą. Zestaw LUK dedykowany do tego modelu(2.0 tdi 140km BKD),po zlożeniu całości okazało sie że jest problem....a mianowicie podczas rozruchu dziwne metaliczne odgłosy z okolic rozrusznika jak by rozrusznik nie dokładnie zazębiał sie z kołem zamachowym, a nawet nie możność odpalenia samochodu za 1 razem. Na nastepny dzień nabyłem używany rozrusznik tylko od 1,9 tdi i zamontowałem wszystko pasuje. I.....no właśnie... auto odpala od strzału a nawet od pół obrotu :D ale nadal słychać dziwny metaliczny odgłos dochodzący z okolic rozrusznika tylko podczas rozruchu. Oczywiście swój stary rozrusznik oddałem do regeneracji. Pytanie moje jest takie czy możliwe jest że mój rozrusznik juz był tak zły że dawało to takie objawy? oraz czy rozrusznik który wsadziłem od 1,9 tdi nadaje sie do 2.0? A może ma ktoś jakieś sugestie odnośnie tej sytuacji. Bo powiem szczerze trochę zmartwiłem sie ponowną wymianą całego sprzęgła (koszt oraz ogrom pracy)Czy możliwe jest że koło dwumasowe i sprzęgło zostało źle zamontowane? Dodam że po wymianie i biegi i sprzęgło pracuje jak nowe nic nie trzęsie nie słychać żadnych niepokojących dźwięków ze skrzyni.Pomocy

skrzat1981

Początkujący
Punktów
0
towar zakupiony i sprawdzony z tysiąc razy wg. nr katalogowego LUK 600001700...no do mojego a3 2.0 tdi 140KM silnik bkd 2004r.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
a porównałeś do starego? jeśli tak, to dałeś ciała przy składaniu wszystkiego do kupy. a co dokładnie to już Ty musisz wiedzieć.

skrzat1981

Początkujący
Punktów
0
nie twierdzę że nie dałem ciała przy składaniu...ale jednak wydaje mi sie ze jak wszystko chodzi i skrzynia siedzi na miejscu to jedna mam nadzieje że po składane jest dobrze. Licze ze jak odbiore jutro swój rozrusznik to problem sie rozwiąże.....mam nadzieje

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Ciężko w to uwierzyć ale nie tak dawno miałem Bore na takie same objawy. Uszkodzony był docisk sprzęgła. Gdzieś mam nawet zdjęcia. Można powiedzieć że niemożliwe ale jednak.

Popatrz na to co się stało że docisk iem!LUK po tygodniu

Załączniki

• IMG_20190910_165011.jpg
    IMG_20190910_165011.jpg
    4,2 MB · Wyświetleń: 30

skrzat1981

Początkujący
Punktów
0
Wszystko się wyjaśniło ...u mnie na szczęście był winny rozrusznik. Włożyłem swój po regeneracji i wszystko śmiga aż miło.

a swoją drogą to wyjecie skrzyni w quatrro nie nalezy do najprzyjemniejszych.
Wiedzieliście ze od strony pasażera jest na głębokości ok20cm mała śrubka na ibus 6 która trzyma mechanizm różnicowy ze skrzynią?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom