• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A3 8L 1,9 TDI - jak to jest z zawieszeniem

Pitshop

Początkujący
Punktów
0
Witam, mam problem, w sumie to tylko taki dyskomfort - chodzi o zawieszenie w Audi A3 moim..tzn..bardzo kiepsko wybiera nierówności, jadąc np po takiej drodze, tym pasem co ten VW na przodzie:
http://foto.scigacz.pl/cache/imgs/_...motocyklisty/Polskie_ulice_i_drogi_dziury.jpg

muszę mocno zwolnić żeby nie było efektu "zaraz oderwie się koło", po prostu czuć wszystko, nie jest to takie stabilne i sztywne.

Wymieniłem z przodu sprężyny, amortyzatory z łożyskiem, tulejki w wahaczach, poprzedni właściciel robił tył tzn amortyzatory. Ale mimo iż zawieszenie z przodu ma miesiąc to różnica żadna.

Zastanawiam się tylko czy z zawieszeniem nie jest tak jak z akumulatorami? Że tylko to co wyjedzie z fabryki jest stabilne i mocne a potem to już tylko poprawa bezpieczeństwa, natomiast komfortu nie ma żadnego?
No bo akumulator z fabryki też wytrzymuje do 8 lat, kupiony w sklepie nawet Bosch raczej 3-4 lata i koniec..
Czy to po prostu kwestia tego że auto jest stare? (2001 rok?)

Dodam jeszcze że auto było na Stacji Kontroli i przeszło szereg różnych badań zawieszenia na szarpakach/trzepakach i diagnosta nie widzi w czym problem, wszystko jest sprawne, dobrze funkcjonuje, nie spękane, a auto po nierównościach jeździ fatalnie.

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Albo masz niski profil na feldze albo uszkodzone poduszki na amorach, efekt dzwiekowy jest taki jak by cos odpadalo a dodatkowo auto potrafi pływac na nierownosciach. Co do jakosci czesci zamiennych wiadomo ze KAYABA OE na pierwszy montaz to nie to samo co na aftermarket, niemniej to zblizona jakosc i trwalosc:)

No chyba ze zalozyles amory marki kraft z intercarsu:) po 60 zeta:D

Te maja po prostu byc, ale daleko im do jakosci OE, trzeba to jednak zrozumiec jesli wziac pod uwage cene:)

Pitshop

Początkujący
Punktów
0
No własnie problem jest taki że mam amortyzatory Bilstein w komplecie z osłonami i odbojami za 160 zł około sztuka, lemfordera łożysko/poduszki do tego sprężyny Kayaba i dlatego tak się zastanawiam czy to nie jest tak że te podzespoły które wymienia się po fabryce już nie pracują tak jak te oryginalne..
Jechałem A3 z 2010 roku, a także golfem mk5 2004 rok..te auta skrajnie inaczej jeżdzą niż moje A3 nieco starsze, tzn musi być na prawdę solidny ubytek w jezdni żeby cokolwiek poczuć, a u mnie tak trochę ryzyko rozpędzać się mimo że auto nabiera setkę w jakieś 9 sekund, no ale nagły najazd na jakieś nierówności i "rąbie" nieźle.

Zastanawiam się też nad łącznikami stabilizatorów lub tulejami w wahaczach, sworzniami..Nie wiem to wszystko dziwne, że podczas badania na stacji nie można tego wykryć i wskazać tylko takie macanie..Wiadomo można pół auta wymienić ale nie o to chodzi chyba :)
Co do marki kraft, raczej nie kupuje tej firmy części a na pewno nie amortyzatorów, sprężyn :) To jest raczej firma alternatywna żeby na skp dostać pieczątkę a nie solidny producent konkretnej części. Tak mi się wydaje.
Może faktycznie felga? chociaż to są 15stki oryginalne aluminiowe od Audi.

W każdym razie po wymianie amortyzatorów i sprężyn niewiele sytuacja sie poprawiła może trochę ale takiej extra różnicy nie odczuwam. Z kolei są osoby które mi po dziesięć razy tłumaczyły że to na pewno nie amory czy sprężyny...Amortyzator widać jak jest kaput a sprężyny jeśli nie spękane też są ok, no ale kupiłem i koniec.
Stąd teraz mnie to męczy co w takim razie świadczy o tym jak to wszystko pracuje i jak trzyma.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Jak wyglada sprawa z oponami? Moze wlasnie tam sa klopoty. Czesci faktycznie masz z dobrej polki, moze lec na skp, szarpaki i wejdz na kanal, moze wspolnie cos zauwazycie.

Pitshop

Początkujący
Punktów
0
Opony - zimówki Bridgestone, zobaczymy co będzie jak zmienię na letnie. A na skp dwóch byłem i diagności nic kompletnie nie widzą, jeden mi podpowiedział że to może lekko ruchomy wentylator chłodnicy hałasuje...Tylko problemem nie jest jednolity dźwięk pukania jak do drzwi, raczej ogólna niestabilność i dyskomfort podczas najazdy na nierówność i to nawet takiej drobnej. Się okaże że to jakaś drobna tulejka albo sworzeń a ja wymieniam amortyzatory, sprężyny itd :)

Pitshop

Początkujący
Punktów
0
Gumy czyli te tuleje stabilizatora? Właśnie bodajże nie były wymieniane, tak samo łączniki, jedynie sworznie i tuleje wahacza i końcówki drążków. Czyli co? to też może wpływać na prace zawieszenia jak jest wybite?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
No tak gumy stabilizatora oryginały a 20,- za sztukę podróbki po 5 zeta, tego nie zakładaj bo zawieszenie "skrzypi" później.

Do góry Bottom