• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A3 8P z silnikiem 1.4 TFSI 125 KM CAXC

Ryan87

Początkujący
Punktów
0
Cześć, jestem nowy na forum i kompletnym laikiem w dziedzinie motoryzacji, dlatego prosiłbym o wyrozumiałość:)

Mam prośbę o opinie w sprawie zakupu auta Audi A3 8P. Siostra mojego dobrego przyjaciela sprzedaje samochód Audi A3 rocznik 11.2011. Posiada go od nowości, tylko ona nim jeździła a jest raczej spokojnym kierowcą. Niestety ma przejechane 200 tys km, do tego posiada silnik mało polecany -1.4 TFSI 125 KM kod: CAXC. Dodatkowo jest tam automat s-tronic dq200, który też nie należy do trwałych. Nigdy z silnikiem i skrzynia biegów nie miała problemów, to też nic z tym nie robiła. Jednak kwestie eksploatacyjne były robione w ASO zgodnie ze wskazaniem zegarów w aucie. Cena atrakcyjna plus kwestia sprowadzenia auta z Niemiec, bo tam jest użytkowane.

Pytanie czy warto się pchać w auto, w przypadku sprawdzonej historii jednak z takim przebiegiem, silnikiem i skrzynia automatyczną?

Byłbym wdzięczny za Wasze opinie.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
co do skrzyni , dwumas + sprzegło i zrobi kolejne 200 tys , silnik calkiem spoko , nie lubi dlugich interwalow olejowych , zaniedbania ukladu zaplonowego , dla mnie jak kasa spoko to bralbym

Ryan87

Początkujący
Punktów
0
Nie ma powodu bać się tego "złej sławy" silnika i skrzyni DSG? Auto za 24 k zł, do tego sprowadzenie go do Polski, chciałbym na wstępie wymienić kompletny rozrząd więc to kolejne 3 tys zł. Boje się jednak że wywali mi się skrzynia i będę lądował w auto dla którego 200 tys km to już granica i będzie dylemat co robić - sprzedawać czy inwestować :(

Z drugiej strony historia auta pewna i wiem kto jeździł.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
Nie ma powodu bać się tego "złej sławy" silnika i skrzyni DSG? Auto za 24 k zł, do tego sprowadzenie go do Polski, chciałbym na wstępie wymienić kompletny rozrząd więc to kolejne 3 tys zł. Boje się jednak że wywali mi się skrzynia i będę lądował w auto dla którego 200 tys km to już granica i będzie dylemat co robić - sprzedawać czy inwestować :(

Z drugiej strony historia auta pewna i wiem kto jeździł.
ja jako mechanik i posiadacz auta z tym motorem i skrzynia , gdzie ujezdza to auto moja Pani , jezdzac codziennie po 5 km rano i wieczorem ?

jak dla mnie motor super , pali w miare malo , skrzynia jak sie zrobi soft jest spoko , jezdzi bezawaryjnie.

Ryan87

Początkujący
Punktów
0
Nie miałem jeszcze wglądu do książki serwisowej (będę miał w grudniu), ale samochód był serwisowany w ASO przez do 2021 roku wiec jeśli była jakaś akcja serwisowa to pewnie w ASO by to zrobili. Tylko jak mogę to zweryfikować ?
Druga sprawa, czytałem że po 2010 roku te silniki już wychodziły z poprawkami, wiec skoro auto jest z 2011 roku to silnik jest po poprawkach a akcja serwisowa była zbędna ?

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Druga sprawa, czytałem że po 2010 roku te silniki już wychodziły z poprawkami, wiec skoro auto jest z 2011 roku to silnik jest po poprawkach

Masz info od znajomego szwagra sąsiada czy z pewnego żródła?
Masz w końcu EA111 czy EA 211?
Jak zadbany serwisowany co 10tys km olej itp to brać, jak serwisowany w ASO - BRRRRR.
Automatyczne połączenie postów:

ja jako mechanik i posiadacz auta z tym motorem i skrzynia
Masz nalot 200tys? na nim na ori tłokach i pierścieniach?

Ostatnia edycja:

Ryan87

Początkujący
Punktów
0
Mam info totalnie z pewnego źródła, tego jestem w 100 procentach pewny. Wiem kto jeździł, jak jeździł, znam tą osobę. Silnik to EA111, CAXC, poj 1390 cm3. Z tego co wyczytałem EA211 wychodził dopiero od 2012 roku.

HubiLubin

Nowy
Punktów
1
To, że samochód był serwisowany w aso to raczej na minus niż na plus kto robi auta po gwarancji/ na gwarancji ten wie dlaczego

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Czyli da się go utrzymać w dobrej kondycji . Co nie oznacza ze po serwisach w ASO i zaleceniach interwałowych inny tyle wytrzyma.

Do góry Bottom