• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a4 2009 rok silnik cdnc 2,0 benzyna 211 km ciśnienie oleju

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Więc zaglądnij do tych panewek nim będzie za późno. Lepiej dmuchać na zimne.... robiłem taka po urwanie misce. Gość co ja kupił przyznał się że chciał ją w Belgii odpalić.... odpaliła. W Polsce mówił że " huj...wy olej mamy " i dlatego to się stało. Dopiero po 2L balka się przyznał:) szkoda motora więc rozbieraj puki czas:)

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Nie pamiętam.... coś mi się kojarzę koło 300 zł komplet. Ale mogę się mylić.

mordeto

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Sosnowiec
jeżeli wału nie trzeba szlifować .... zapomniał kolega dodać ;)
A tak ogólnie to do wałka rozrządu też by wypadało zajrzeć jeśli panewki są rozjebundy

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Początkowo myślałem że w głowicy walki się zatarly...ale gdy ujrzałem wal i panewki to byłem w lekkim szoku. Tam połowa panewki jest metalowa a połowa aluminiowa. Wymysl Audi.

Wojtek16810

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Augustow
Jeden z tych dużych opiłkow to bardzo drobne siteczko.
Nigdzie nie ma żadnych innych oprócz tych znalezionych w na sitku smoka.
Te czarne to jakby plastik/twardy silikon.
Teraz pytanie czy odkręcać w ogóle te panewki.
Jak tak to z jaka siła je później z powrotem Przykręcić . Panewki nie widać żeby były jakieś w innym kolorze , przegrzane itd ... Mechanik mówi żeby nie odkręcać bo nie wie na ilu NM zakręcić :D IMG_0270.JPG

Początkowo myślałem że w głowicy walki się zatarly...ale gdy ujrzałem wal i panewki to byłem w lekkim szoku. Tam połowa panewki jest metalowa a połowa aluminiowa. Wymysl Audi.
Zerknij co za dzidostwo :)

Dol jakby Ok plus zdają te obudowy od łańcuszków nic nie widać żeby było zużyte , starte itd

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2080
Miasto
Kaczory
Widząc to co widzę to rozebrałbym ten silnik w drobne i rył w nim tak długo az znalazłbym źródło opiłków....

Wojtek16810

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Augustow
Widząc to co widzę to rozebrałbym ten silnik w drobne i rył w nim tak długo az znalazłbym źródło opiłków....
Tam był zmieniany rozrząd kilka tysięcy temu hym dziwna sprawa bo silnik pracuje naprawdę ładnie . Mimo ze nie trzymał ciśnienia , ale to wysoce prawdopodobne przez ten syf w smoku . Zobaczymy , ale niezłe wysypisko w tym oleju :)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2080
Miasto
Kaczory
Kolego, masz sajgon w smoku co dla mnie jest jednoznaczne ze cos sie obiera w silniku.
Teraz chodzi ładnie, ale jak zacznie chodzić brzydko czy pukać to już będzie za późno. Rozbieraj w pierwszej kolejności dół bo patrząc te metalizacje to śmierdzi panewkowo. Tym bardziej ze koledzy wyżej piszą sensownie bo robili już taki silnik i wiedza z czym to sie je.

A jakie ma teraz ciśnienie oleju?

Wojtek16810

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Augustow
Kolego, masz sajgon w smoku co dla mnie jest jednoznaczne ze cos sie obiera w silniku.
Teraz chodzi ładnie, ale jak zacznie chodzić brzydko czy pukać to już będzie za późno. Rozbieraj w pierwszej kolejności dół bo patrząc te metalizacje to śmierdzi panewkowo. Tym bardziej ze koledzy wyżej piszą sensownie bo robili już taki silnik i wiedza z czym to sie je.

A jakie ma teraz ciśnienie oleju?
Narazie nie składany . Wiec ciężko określić jakie będzie ciśnienie ...

A skąd mogło by się wziąć te przemielone siateczko ? I czy żeby to były opiłki z tych panewek aluminiowo - metalowych to czy by magnez chociaż trochę nie przyciągał ? Hym weź i bądź mądry :) tylko mi nie komentujcie , ze mechanik powinien wiedzieć bo qurwa niestety nie wie i błądzi jak małe dziecko w ciemności :)

Ostatnia edycja:

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Skoro nie wie to niech powolutku go rozbiera aż znajdzie!!!! I będzie wtedy wielki mechanik. PS.. Niech robi zdięcia żeby wiedzieć jak złożyć.

Wojtek16810

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Augustow
Skoro nie wie to niech powolutku go rozbiera aż znajdzie!!!! I będzie wtedy wielki mechanik. PS.. Niech robi zdięcia żeby wiedzieć jak złożyć.
I tak trzeba powoli rozbierać bo nikt nie wie :) wszystko ma odkręcone i panewki na wierzchu tzn musi je odkręcić i zobaczyć w jakim stanie ... bo chyba nawet trzeba ? :)

A

Anonymous123

tylko mi nie komentujcie , ze mechanik powinien wiedzieć bo qurwa niestety nie wie i błądzi jak małe dziecko w ciemności :)
To zabieraj auto do kogoś, kto to ogarnie. Ja jak mam cos takiego w misce to bez zastanowienia wywalam silnik z auta, wieszam na stojak i dzialam. Od dolu do gory. Nie robie na aucie bo szkoda czasu i nie muszę sie meczyc a i tak z doswiadczenia wiem, ze bedzie wiecej roboty niz wymiana panewek.

Wojtek16810

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Augustow
Ok zaraz już dol będzie sprawdzony tylko zdejmie panewki . Może tylko ktoś kumaty napisze z jaka siła dokręcić ? Moment na panewkach w tym silniku ?

Do góry Bottom