• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 b5 silnik

mmagdzia34

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Kościelec
Witam. Od jakiegoś czasu zaczął pikac czujnik oleju. Wymienilam na nowy i po tyg zaczął znowu. Olej nigdzie nie ucieka. Dodam iż auto na chodzi od pół roku po wymianie rozrządu klocków itp, a wcześniej 2 lata stał(nie jezdzony). Rok auta 00r, 1.8 benzyna, 125KM. Użytkowany olej był 5w40, po wymianie czujnika olej własny 20w50. Dodam że auto zrobiło się mułowate. Proszę o poradę czy silnik pada czy to jakaś drobnostka.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Manometr i sprawdzić ciśnienie oleju.

Chyba że chodzi o czujnik stanu oleju to inna droga.

mmagdzia34

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Kościelec
Manometr i sprawdzić ciśnienie oleju.

Chyba że chodzi o czujnik stanu oleju to inna droga.
Czujnik stanu oleju był wymieniany na nowy. I po paru dniach znowu zaczął pikac.

możliwe, że to jakaś drobnostka. albo po prostu silnik pada. Magdaleno, trza na warsztat nie na forum.
Jutro jedzie auto do mechanika, ale wolę mieć informacje od forum :) Zawsze nie zawodne i pomocne

mmagdzia34

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Kościelec
ale w takich wypadkach my tutaj strzelamy tylko. a że ktoś trafi to przeważnie przypadek :)

Madzia, to Ty jesteś od tego upiora w aucie! nawijaj jak to się skończyło...
Ha ha, tak to ja. A no, tak jak były podpowiedzi to łożysko a dodatkowo poszła guma na amortyzatorze(jeżeli dobrze napisałam i niczego nie pomyliłam:)). Więc ducha już się wyzbylam i oby juz nie wrócił...

Znaczy że rzepakowy czy co? 20W-50? A nie lepiej było smaru napchać? Gęstrzy jeszcze jest.
Przejezyczenie :) Miało być wlany a nie własny

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Ha ha, tak to ja. A no, tak jak były podpowiedzi to łożysko a dodatkowo poszła guma na amortyzatorze(jeżeli dobrze napisałam i niczego nie pomyliłam:)). Więc ducha już się wyzbylam i oby juz nie wrócił...

Przejezyczenie :) Miało być wlany a nie własny
Tak też podejrzewałem ale 20W-50 to teraz nawet do ciągników rolniczych nie leją a ty do ałdi nalałaś takiego szuwaksu! Tosz to sadomasochizm jest okrutny. Toto chyba z butelki trudno wylać nawet.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Wtyczka czysta? Często się tam zielono robi ze względu na trudne umiejscowienie. Pozatem skontrolować stan przewodów czy nie przetarte i nie zwierają. Jak wiadomo pod spodem miski olejowej te elementy przechodzą różne historie.

mmagdzia34

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Kościelec
Mnie sie wydaje ze ten olej to za gęsty jest.. i piko ale oczywiscie tez kabli nie wykluczam.
te audi to jaki ma przebieg?
Mechanik stawia na pompę olejowa lub właśnie silnik pada. Przebieg mały bo raptem 160tys

trafiłaś na dobrego egzorcystę.
a powiedz nam, czy to był egzorcysta za niecałe 300?
Toomii76, egzorcysta wyniósł nie całe 200zl :) i zrobił prawie od ręki więc na wakacje mogłam jechać spokojnie

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl

mmagdzia34

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Kościelec
Tak też podejrzewałem ale 20W-50 to teraz nawet do ciągników rolniczych nie leją a ty do ałdi nalałaś takiego szuwaksu! Tosz to sadomasochizm jest okrutny. Toto chyba z butelki trudno wylać nawet.
Winetoo, tak się składa że ja mam paska, Audi nie moje auto:) Tylko siostrzenca więc to co on lał to już nie kontroluje.

Też tak stawiam.

Czyli nadal niecałe 300:) brawo Ty.
Ta, brawo ja

Winetoo, tak się składa że ja mam paska, Audi nie moje auto:) Tylko siostrzenca więc to co on lał to już nie kontroluje.

Ta, brawo ja
Toomii76 widzę, że Ty z Turku więc nie daleko :)

Do góry Bottom