• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B6 1.9 TDi AVF - problem ze sztangą turbiny

scOOtt

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubin
Witam serdecznie.
Walczę z problemem "zacinającej" się w sposób specyficzny sztangi turbiny. Mianowicie:
Pojawia się u mnie bardzo nieregularnie problem z brakiem mocy (brak oznak działania turbiny). Dzieje się to tylko i wyłącznie po odpaleniu auta. Niezależnie czy auto jest zimne, czy ciepłe. W momencie braku mocy, zaobserwowałem za radą swojego mechanika, że sztanga nie zostaje zassana (nie unosi się do góry) co można zaobserwować bo jest na niej taki biały znacznik. W takim wypadku wyłączenie silnika i ponowne jego zapalenie rozwiązuje problem - sztanga zostaje uniesiona do góry. Auto zbiera się ładnie czuć pracę turbiny już praktycznie od 1800 obrotów. Zaznaczam bardzo ważną rzecz, turbiny nigdy nie odcięło mi w trakcie jazdy. Mój problem objawia się zaraz po odpaleniu auta - jak poczuję, że nie ma mocy - wyłączam silnik, włączam i jest ok. Jest to dość upierdliwa usterka. Do tej pory wespół z moim mechanikiem wykonaliśmy poniższe czynności:

1) Wymieniony czujnik ciśnienia doładowania
2) Wymieniony zaworek N75
3) Posprawdzane przewody podciśnienia

Doszło już kilkukrotnie do takiej sytuacji, że zaświecała mi się kontrolka silnika. Nie pomagało wówczas już wyłączanie silnika i włączanie go - świeciła się a tym samym auto zupełnie nie miało mocy.
Kolejną informacją wartą dodania jest fakt, iż jak kontrolka się zaświeciła i nie chciała zgasnąć danego dnia to nazajutrz rano przy odpaleniu o dziwo! gasła.
Raz miałem taką sytuację, że świeciła się 3 dni. Wówczas musieliśmy wykasować błąd.

Teraz najważniejsze - podpinając auto pod komputer nie wykazuje żadnych błędów - a sztanga się zacina.
Dopiero wówczas kiedy zapali się kontrolka - za każdym razem wywala ten sam błąd ciśnienia doładowania, mechanik o ile dobrze pamiętam mówił, że przeładowuje.

Z problemem walczę już od mniej więcej 3 miesięcy. Ostatni raz kontrolka silnika zapaliła mi się niecały miesiąc temu - pojechałem do mechanika wykasowałem błąd - kazał wrócić jak się zapali spowrotem. Nie zapaliła się, lecz podczas tego miesiąca już przynajmniej z 5-6 razy miałem sytuację, że musiałem auto gasić i zapalać aby była moc.

Moja obserwacja to taka, że jak nie ma mocy - sztanga nie zostaje uniesiona.

Panowie proszę o jakieś porady - mój mechanik twierdzi, że to nie może być turbina - jak działa to działa już cały czas - nie odcina jej podczas jazdy.
Wydaje mi się, że to ewidentnie wina tej sztangi. Tylko czemu raz działa raz nie.
Myślę jeszcze, że zostaje gruszka - ale jeśli byłaby uszkodzona to nie zasysałaby sztagi wogóle, prawda ?

Wkurzam się bo wydałem już 400 zł na N75 i czujnik ciśnienia doładowania a problem nadal występuje.

Serdecznie Was drodzy koledzy proszę o pomoc - każda rada będzie bardzo cenna i na pewno omówiona z moim mechanikiem.

Ostatnia edycja:

niuniek123

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
szczecin
zobacz czy gruszka chodzi bez zacięć pompką podciśnieniową.i czy zmienna geometria ,ten wodzik turbo leciutko sie suwa bez jakich kolwiek oporów

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Pompkę vakum w rękę i gruchę zbadać na mechaniczne zacinanie się.
Vakumometrem wpiąć się w system i czekać na usterkę, być może pompa vakum (ta co robi podciśnienie ) wali w kulki.

scOOtt

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubin
Mechanik, podłączył VAG'a i obserwował pracę sztangi - pracuje prawidłowo.
Cały szkopuł w tym, że ta usterka pojawia się na tyle sporadycznie, że ciężko o poprawną diagnozę.
@niuniek123 @ostryt4 - przekażę swojemu mechanikowi aby sprawdził działanie gruszki - z Waszych informacji wnioskuję, że da się sprawdzić poprawność jej działania zanim się kupi nową.
Co do vakumometra i "czekania na usterkę". Jak widzisz na przestrzeni miesiąca a zaznaczyć trzeba, że odpalam i gaszę auto po kilka razy dziennie - problem wystąpił może 5-6 razy - więc dość rzadko.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Może być elektryczne sterowanie zaworem , wstaw diodę i do kabiny czy się zawsze zapala, może sterownika dostał kuku

niuniek123

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
szczecin
to w takim razie wepnij się w węrzyk manometrem manometr w środku auta i patrz czy za karzdym razem jest obecność podciśnienia na gruszkę .minimum to 0,5 bara podciśnienia

scOOtt

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubin
Z racji tego, że ja sam nie mam możliwości ani wiedzy technicznej aby sprawdzić to o czym piszecie - wszystkie wyżej podane porady przekażę mojemu mechanikowi celem diagnozy.
@Marek_S jaką diodę i gdzie wstawić ?

niuniek123

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
szczecin
dioda pokarze tylko obecność napięcia,a manometr pokarze podciśnienie rzeczywiste,i na postoju ,podczas jazdy i na pełnym gazie ,pokarze moment upustu

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
tak , miałem na myśli kontrolkę czyli LED , najgorsze sa takie sporadyczne bo nie wiadomo czego się czepić. Mam na mysli to ze prowizorycznie wstawić taką kontrolkę i zobaczysz czy dochodzi napięcie do zaworu jak turbawka nie działa .

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
dioda pokarze tylko obecność napięcia,a manometr pokarze podciśnienie rzeczywiste,i na postoju ,podczas jazdy i na pełnym gazie ,pokarze moment upustu
Oraz pracę N75. Myślałem że ten zawór pracuje w systemie zero jedynkowym jednak po wpięciu się w układ i teście drogowym było ładnie widać jak jest wysterowywany aby turbo pracowało najbardziej efektywnie.

Ostatnia edycja:

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
wyciagnac turbine,dac odpowiedniemu czlowiekowi na stół niech zrobi co trzeba,zamontowac i jezdzic,problemu nie bedzie.

scOOtt

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubin
Panowie zapomniałem o jakże ważnej rzeczy.
Auto zakupiłem w DE gdzie poprzedni właściciel domontował filtr DPF - na klubowym forum A4 jeden z kolegów zasugerował, że to on jest właśnie winowajcą takiego stanu rzeczy. Wycięcie jego + dospawanie rurki wyniosło go 50 zł - z tym, że turbo mu się już rozleciało (objawy miał te same).
DPF jest bezobsługowy, nie ma konieczności gmerania w ECU - pytanko - czy rzeczywiście możliwe jest aby objawy jakie tu opisałem były spowodowane tym nieszczęsnym DPF (on rzekomo się nie wypala, jest bez obsługowy).

niuniek123

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
szczecin
każdy zawór n75 jest sterowany sygnałem modulowanym,oprócz zmiennego napięcia jest zmienna częstotliwość,aby płynnie odbywał się przepust podciśnienia przez n75.jak jest przypisany oscylogram do jakiegokolwiek zaworu to morze być otwierany procętowo.od 0 do 100 procęt. a w naszym przypadku jest oscylogram.no i oscyloskop i wakuometr rozwiąże problem sterowania

scOOtt

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubin
Dzis zapaliła mi sie kontrolka silnika i swieci cały czas. Jutro jadę pod komputer do mechanika podpiąć. O dziwo auto ma moc. Turbina dmucha, auto przyspiesza jak powinno a mimo to wywaliło check engine. Zapewne pod kompem znów bedzie błąd ciśnienia doładowania. Ni cholery nie rozumiem co ją boli.
Sprawdziłem przy zapłonie sztangę - podnosi sie. Tyle na chwile obecna moge powiedziec.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie zgodne ciśnienie z założonym ciekawe ze po ponownym zapaleniu działa poprawnie to sugeruje uszkodzenie sterownika.

scOOtt

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubin
Zjechałem wlasnie z trasy i kontrolka zgasła. Enigma normalnie.
A mechanik jest godny zaufania wiec nie mam podstaw do tego by go zmieniać. Usterka jest po prostu dziwna. Czemu nagle zgasła kontrolka ? Zrobiłem trasę 60 km. W jedna stronę trochę go przebutowalem korzystając z opcji sport w moim multitronicu i z ręcznej zmiany biegów. Utrzymywałem obroty powyżej 2000
Na codzien jeżdzę na drive po mieście i zauważyłem ze w tym trybie lubi utrzymywać obrotu na poziomie 1200-1500. Moze to go trochę muli...

scOOtt

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubin
Najprawdopodobniej czujnik ciśnienia w sterowniku silnika jest walnięty. Złe mierzy. Jest za duża różnica miedzy ciśnieniem atmosferycznym zmierzonym przez czujnik w sterowniku a ciśnieniem doładowania i wywala kontrolkę. Kupie obd na Bluetooth musze mierzyć wartości i obserwować. Wymiana sterownika z przegraniem softu chyba mnie czeka

Do góry Bottom