• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a4 b7 2.0 TDI Czy to pompowtryski??

qenik

Uczestnik
Punktów
1
Auto pali na strzała, po odpaleniu silnik nierówno pracuje dopóki się nie rozgrzeje ok 60*C. Wtedy telepanie ustaje i silnik pracuje perfekcyjnie. Jeżdzę od mechanika do mechanika i każdy mówi, że to pompowtryski ale komputer pokazuje bardzo ładne wartości. Koszt regeneracji pompek to 1500zł (pół roku gwarancji) a co jeżeli te pompowtryski są dobre? Wrzucam zdj pomiaru bloku 4, 13, 23. Na jałowym rozgrzanym nie zrobiłem ale w bloku 23 wartosci minusowe się zmieniają na bliskie zeru a dwa są na delikatnym plusie.

znalazłem coś takiego. Czy to może być pompa tandemowa???

"BIP czyli Begining ofInjectionPeriod, jest to czas (a właściwie odchyłka) otwarcia elektrozaworu Sterownik mierzy go, poprzez pomiar czasu w jakim cewka zaworu pobiera prąd. Wynik idealny to 0, czyli zawór otwierał się dokładnie tyle, ile przewiduje oprogramowanie ECU. Jeśli wartość jest dodatnia, to elektrozawór otwierał się dłużej, wartość ujemna, to krótszy czas otwarcia niż przewidział producent. Dłuższy czas może wynikać z oporów, jakie napotyka kotwica elektrozaworu, wskutek np.przytarcia. Czas krótszy, czyli wartość ujemna może oznaczać zbyt mało paliwa w pompowtrysku– np. za niskie ciśnienie oleju napędowego z pompy tandemowej"

U mnie dawki blok 13 czyli korekcje dawek paliwa są wręcz idealne , nie zgadza się czas otwarcia elektrozaworu CZYLI jest zbyt krotki czas otwarcia na zimnym silniku. W sumie to by się zgadzało, bo wszystko jest na minusie, a więc jest zbyt mało paliwa w ktorymś pompowtrysku dlatego silnik pracuje nierówno z powodu zbyt niskiego cisnienia z pompy. Jak sądzicie... ma to sens? Jestem laikiem ale moim zdaniem sens to ma większy niż regeneracja dobrych pompowtrysków - przeciez komputer by nie kłamał ??

Blok 13 pokazuje niemaże idealne dawki a minusy bipow sie zmniejszaja dlatego przestaje telepac (na rozgrzanym przy 3000obr parametry są jeszcze lepsze - dwa są wrecz idealne) skoro zakres to -2,8mg do +2,8mg a idealna wartosc to 0

Jest jeszcze kwestia bloku 18 (coś związane z elektrozaworem) Na biegu jałowym wszędzie są 0, jak dodaje gazu nadal 0, natomiast jak puszcze gaz na ułamek sekundy wskakują 4 następnie wywala 128. Czy to może mieć związek z pompą tandemową??

Prosze o pomoc bo nie chcę się pchać w niepotrzebne koszta i nawprawiać czegośco może być dobre. Autko elegancko pali, ma swietne przyspieszenie jest ciche pięknie pracuje gdy się rozgrzeje. Możliwe jest, że to koniec pompowtrysków??

Załączniki

• IMG_20180714_105514.jpg.d7e1afde1b3c736ed6931acbd1882433.jpg
    IMG_20180714_105514.jpg.d7e1afde1b3c736ed6931acbd1882433.jpg
    912,6 KB · Wyświetleń: 30
  • IMG_20180714_111231.jpg.c7f5b8d30a69aeac1b6ae43cbcd347f8.jpg
    IMG_20180714_111231.jpg.c7f5b8d30a69aeac1b6ae43cbcd347f8.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 30

qenik

Uczestnik
Punktów
1
Piszą, że w 2.0tdi tolerancja jest do 100 a powyżej 150 dopiero zaczynają się problemy i wywala błąd na komputerze. BIP na minusie może oznaczać konczonca się pompę tandemowa??

W ogóle da się jakoś sprawdzić pompę?

Nie wiem czy ma to znaczenie, ale przez 3tys km ubyło mi 300ml płynu hamulcowego no i kilka dni temu wywalało mi błąd na komputerze od kończących się klocków (a są prawie nowe) a na drugi dzień znikł. Tak sobie myślę że moze to nie był to błąd od klocków tylko od pompy? Bo chyba ona też w jakiś sposób z tym.jest związana?

qenik

Uczestnik
Punktów
1
Już nie telepie na zimnym, ale dziś właśnie jestem w trasie i coś jest nie tak. Spalanie wzrosło O 2.5l/100km i auto w ogóle mocy nie ma... Do 100km jeszcze jakoś się rozpędza ale w porównaniu do wcześniejszej dynamiki Tragedia!! Przy 120 strach wyprzedzać bo auto stoi w miejscu. Masakra.

Przy oszczędnej jeździe na tempomacie spalanie 8L i auto stoi w miejscu... Przy 130 silnik ma gdzieś 2100obrotow na 7 biegu i strasznie głośno pracuje.

Dramat.

Auto Elektronik Lubin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Lubin Dolny Śląsk.
www.facebook.com
Już nie telepie na zimnym, ale dziś właśnie jestem w trasie i coś jest nie tak. Spalanie wzrosło O 2.5l/100km i auto w ogóle mocy nie ma... Do 100km jeszcze jakoś się rozpędza ale w porównaniu do wcześniejszej dynamiki Tragedia!! Przy 120 strach wyprzedzać bo auto stoi w miejscu. Masakra.

Przy oszczędnej jeździe na tempomacie spalanie 8L i auto stoi w miejscu... Przy 130 silnik ma gdzieś 2100obrotow na 7 biegu i strasznie głośno pracuje.

Dramat.
A jaka synchronizacja rozrządu?

qenik

Uczestnik
Punktów
1
Aktualnie na zimnym 0.5 na rozgrzanym 0.

Po zmianie synchronizacji rozrządu pompowtryski się rozjechały.
Mechanik mówi że rozrząd może być źle ustawiony i trzeba go wymienić. Możliwe to jest?

Do góry Bottom