• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 diesel, zgasł podczas jazdy - akumulator? czy paliwo?

Elina

Nowy
Punktów
0
Miasto
Tychy
Witam,
Jestem tu pierwszy raz witam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc :)
Mam audi A4 diesel 2,0 kombi. Dziś jest mróz -11 stopni. Samochód stał pod chmurką, odpaliłam go za 3 razem. Bez problemu przejechałam jakieś 8 km po czym auto nagle zgasło. Zanim zgasł, tracił moc, zapaliła się kontrolka akumulatora. Odczekałam kilka minut i auto zapaliło na nowo, ruszyło bez problemu i dojechałam bez problemu do domu.
Czy to akumulator jest tak słaby? nie ładuje? czy może gdzieś coś zamarzło w przewodach? Nigdy wcześniej z tym autem nic takiego nie zdarzyło się.
Dodam, że jadąc miałam włączone ogrzewanie i reflektory. Może przeciążyły akumulator?

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
Witam wydaje mi sie że najprawdopodobniej to akumulator.... spróbuj go podładować na noc.... a najlepiej zamienić na sprawdzone aku lub nowy i zobaczyc czy sytuacja sie powtórzy....możesz też odrazu sprawdzić ładowanie akumulatora przez alternator zwykłym miernikiem...

Elina

Nowy
Punktów
0
Miasto
Tychy
Alternator, czyli ładowanie akumulatora?
Dziś było - 16 stopni, autko stoi niestety pod chmurką. Zapalił za drugim razem, dojechałam do celu bez problemu. A może być tak, że gdzieś w przewodach paliwo zamarza? to jest diesel.

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Panowie a może ta kontrolka akumulatora która się zaświeciła to Tylko odpowiedź na zbyt niskie już obroty jak silnik gasł?
Jeśli by się zapaliła to tak czy inaczej auto by jeszcze jechało przez parę km (moje a4 2.5 TDI bez ładowania zrobi jeszcze ok 30km), a jeśli już by zgasło przez rozładowany akumulator to by nie odpaliło.
Auto pod kompa co mu się dzieje.

Dżejmi

Początkujący
Punktów
0
Sprawdź i alernator i akumulator. Aku możesz inny w swoim aucie albo swój w innym. Może padać aku (pogoda sprzyja), może być coś na stykach, a sam aku jest dobry, a może padać altek też. Daj znać.

Do góry Bottom