• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a4 / Q5 szarpnięcie przy przyspieszaniu

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
98
Cześć. Dziwna akcja.
Audi Q5 2018r 2.0tdi DET z jednym EGR / stronic.
Sporadycznie przy jeździe auto szarpnie tak dość mocno ( jakbyś na ułamek sekundy wyłączył i włączył zasilanie ).
Najczęściej zdaży się jak postoję na D i hamulec wciśnięty kilkanaście sekund i ruszę tak troszkę dynamiczniej. Klientowi zdążyło się to kilka razy przy prędkościach 100 /120 kmh.
Błędów brak, Aku nowe, rozrząd rok temu ktoś robił. Auto kupione pół roku temu i teraz troszkę zaczęło się nasilać. Mnie to 3 x na ok 50 km.
Porobione dużo logów paliwa, prądu, obrotów wału wałek i nie bardzo jest do czego się przyczepić
Nie jest to wina EGR.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
419
Olej w skrzyni wymieniony? Adaptacja zrobiona ? Podgląd parametrów ciśnienia oleju na biegach / sprzęgłach ? Dziś miałem taki przypadek że jednostajnie jadąc z prędkością 65 km/h audi A4 2019r. 2.0 TDI skrzynia OCK DL382 szarpniecie było z większą częstotliwością jak u ciebie a okazało się, że nad mechatroniką była jedną z uszczelek metalowo gumowych uszkodzona , klient nie miał od 150 000 zrobionego oleju w skrzyni więc zacząłem od wymiany oleju z filtrami i wtedy zauważyłem.

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
98
Pierwsze co to było podejrzenie skrzyni, także jazda i ligi ciśnień i napięć. Olej niby 50 tys temu robiony. Wolałem 400ml żeby było dobrze. Oczywiście brudny. Ale to bardziej któryś czujnik silnikowy szwankuje. Jutro walka dalej

Do góry Bottom