• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a4b7 2.0 tdi 16v BRD zerwany pasek rorzadu

arkooo17h

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kartuzy
Witam robię koledze audi a4 b7 2.0 tdi 16v o oznaczeniu BRD.
W trasie sam zgasł mu samochód próbował to odpalić ale nic z tego.
Samochód jest u mnie, patrzę A tam popuszczona nakrętka od napinacza paska rozrządu. Odkrecilem pokrywę zaworów patrzę A tam wszystkie dzwigienki zaworów całe. Założyłem stary pasek ustawiłem rozrząd na blokadach i kręcę walem kluczem i kompresje czuć rozrząd się nie blokuje.
I mam teraz pytanie czy zakładać nowy rozrząd i będzie dobrze, czy jednak zdjąć głowicę dla pewności?

arkooo17h

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kartuzy
Tylko jeśli jakiś zawór będzie delikatnie krzywy to może się przy wyższych obrotach klinować? Czy już teraz by był opór?

arkooo17h

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kartuzy
No to jak jutro będę miał nowy rozrząd i go założę to spróbuje go odpalić. I napiszę czy chodzi czy nie.
Na innych tematach ktoś pisał że też tak założył A po jakimś czasie dzwigienki zaworowe się rozsypały. No ale to się okaże.

arkooo17h

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kartuzy
No mam nadzieję że się uda. Bo szczerze nie chce nie się głowicy zdejmować.

arkooo17h

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kartuzy
Dobra panowie jeszcze takie dwa pytania.
Jaki rozrząd polecacie (firma)
Czy mieliście problem z ta szpilka bo czytałem że one są niby słabe i lubią pękać. Czy to zależy od jakości tych szpilek czy raczej nie właściwego montażu.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Raczej wątpię, że dzwigienki nie dostały po dupie.
Rozrząd Conti, Ina
Łatwiej spytać kto nie zna problemów z tą szpilka :)

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Nie kojarzę czy tam jest szpilka wkrecana w otwór 8mm czy 10mm? Jak 8 to lepiej rozwiercic i przerobić na 10. Jakieś na 10 to tylko zmienić i będzie git, dokrecic odpowiednia siła i się nie odkręci
Sądząc po poście kolegi wyżej zapewne jest na 8mm więc lepiej to przerobić i będziesz mógł spać spokojnie

arkooo17h

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kartuzy
Szpilka zamontowana od 1.9. Wszystko gra
Auto odpaliłem wszystko działa aż miło. (Oby jak najdłużej) jeszcze tylko poskładać i zrobić test na drodze. Dzięki wszystkim za pomoc ;)
I jeszcze jedno co myślicie o pompie oleju ruszać to czy nie ma sensu? Auto ma 325tys przebiegu więc chyba już tam ktoś był

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Nie zaszkodzi zajrzeć.

Do góry Bottom