• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zerwany pasek audi a4 b9 8w 2.0 tdi 190 km

Benek58

Nowy
Punktów
0
witam,
Jak w temacie, kupiłem audi a4 b9 2.0 tdi, uszkodzona w rozrząd, zerwany pasek.
Miał ktoś z tym jakieś doświadczenia, jest szansa ze zawory są całe ? Ściągnąłem pokrywę, dźwigienki ok. Proszę o jakieś rady co dalej, ewentualnie jak w tym modelu sprawdzić czy możliwe jest to ze zawory są ok. Dzięki za pomoc

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
I tu się grubo mylisz. Trzy przykłady:
1-Subaru po zerwaniu paska- składam rozrząd i chodzi bez problemu
2-Octavia 2.0 tdi/pd po uwalonym rozrządzie (urwana szpilka napinacza) -składam rozrząd i chodzi bez problemu
3-Fiat 1.3 cdti uwalony napinacz łańcucha( urwał sie spadł rozrząd sie rozjechał)- składam rozrząd i chodzi bez problemu
Nie cierpie mitów.
Ta jasne...
Akurat 1.3 cdti trochę przerobiłem (praktycznie wszystkie modele od 2005 do 2018 roku) i nie było opcji aby po zerwaniu łańcucha nie ucierpiała kilka dźwigienek, pominę już że często też zdarzało się że zawory potrafiły się w gniazdach lekko wygiąć.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Akurat 1.3 cdti trochę przerobiłem

czyli jeszcze trochę za mało

Ja nigdy nie widziałem zerwanego. Przeskoczył z braku oleju, przeskoczył bo sie za długi zrobił, przeskoczył bo jakiś deepil kręcił motorem pod prąd, bo jakiś deepil odkręcił śrubę zanim pomyślał, albo urwany napinacz, bo jakis dekiel nie potrafił go dokręcić.
W jednym czyli ostatnim z tych przypadków nic sie nie stało. Składam i chodzi, chodzi do dziś czyli drugi rok.
Proste? Nie będę Ci tłumaczył dlaczego chodzi. Sam kiedyś na to wpadniesz.

Ostatnia edycja:

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
czyli jeszcze trochę za mało

Ja nigdy nie widziałem zerwanego. Przeskoczył z braku oleju, przeskoczył bo sie za długi zrobił, przeskoczył bo jakiś deepil kręcił motorem pod prąd, bo jakiś deepil odkręcił śrubę zanim pomyślał, albo urwany napinacz, bo jakis dekiel nie potrafił go dokręcić.
W jednym czyli ostatnim z tych przypadków nic sie nie stało. Składam i chodzi, chodzi do dziś czyli drugi rok.
Proste? Nie będę Ci tłumaczył dlaczego chodzi. Sam kiedyś na to wpadniesz.

naprawde pomyliles czasy , Andersen , Grimm itp to twoja polka (T celowo z malej)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory

Świat XMARIO :)

Do góry Bottom