• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem Dpf-check engine Audi A5 2018 Sportback

arek33-33

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich , może ktoś kto ma pojęcie i będzie potrafił mi pomóc-będę bardzo wdzięczny za dobre rady

Mam Audi A5 sportback 2018 2.0 diesel quattro 190 koni

Przejechane ma 210 tyś.km, kupiłem w Niemczech przez ok.20 tyś było wszystko dobrze, zapalił się checz engine, stwierdzili w naszej małej miejscowości chyba na podstawie jakiegoś błędu dotyczącego dpfu ( możliwe że błąd p2002 -chyba filtr cząstek stałych nie pełna skuteczność )-stwierdzili że trzeba wyprać Dpf i się zgodziłem-wiadomo tam trzeba trochę przodu w tej audi zdemontować no ale tzrebabyło wyprać więc zdecydowałem się-pranie hydrodynamiczne ( podobno się dobrze wyprał-chyba 85 procent bo niby on jest podwójny i tam gdzie zagięty to nie oczyszcza idealnie-coś takiego mi powiedzieli )-dodam że wtryski są sprawne, auto nie dymi, rury suche jak pieprz, olej się nie podnosi i nie podniósł wtedy także -zrobiłem to gdyż nie chciałem tak jeździć auto oczywiście nie zwalniało.Jednak po około 12 tysiącach cykl raczej mieszany znowu wskoczył checz engine i znowu błąd p2002-i tu jest pytanie czy niedokładnie wyprali czy może jakiś czujnik pokazuje błąd dpfa bo spaliny na przykład się nie zgadzają mu bo wypłukali podczas prania akurat w tym przypadku te metale szlachetne zbyt bardzo -no ja po prostu nie wiem pyta kogoś kto by mi zaoszczędził znowu wydawania większych pieniędzy.Dodam że sobie kupiłem pod oba kontroler Dpf i podłączyłem abym wiedział żeby go nie gasić jak ma wypalanie zaraz po praniu-chciałem po prostu aby dłużej to działało , do tej pory jeżdżą z checz engine jakieś już 3 tysiące km ( po wykasowaniu 2 razy zapalał się ponownie po jakiś 100 km ) i ciągle jest tak samo ( wypala przy 24 gramach a kończy na 5 gramach )-więc tu wszystko jest dobrze i ciągle tak samo-na trasie gdyby tylko ją robił to te 400-450 km zrobi natomiast w cyklu mieszanym to pewnie ok300km i się włącza dopalanie ale w każdym bądź razie to działa raczej dobrze jest 24 gramy wypala do 5 gramów.

Po adap[tacji i zamontowaniu filtra to chyba tego popiołu w oleju jest teraz 5 gram jak ktoś mi podłączał vcds, niestety tu się u mnie tak nie znają -nic więcej nie było robione czy czyszczone a tam gdzie się podobno znają mówili mi telefonicznie że Dpf do wymiany na nowy albo używany ze znanym małym przebiegiem i najlepiej nie prany, że dopalanie jest ok tylko filtr Dpf nie ma drożności idealnej, mówili że jak bym wyprał drugi raz to może być nawet gorzej, sam już nie wiem tym bardziej że pranie hydrodynamiczne jest polecane jako nieszkodliwe i dające efekty na dłużej

Dodam tylko że Dpf wypala się szybko po jakiś 8 minutach w trasie

Bardzo proszę kogoś o poradę -nie chcę tracić pieniędzy w kółko bo ktoś nie potrafi sprecyzować usterki albo czegoś zwyczajnie dobrze zrobić

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Trochę chaotycznie masz to opisane, ale na moje są 2 opcje:

1. Po takim praniu trzeba zaznaczyć wymianę dpf, inaczej wartość obliczona sadzy nie spadnie i sterownik będzie w kółko zgłaszał konieczność wymiany, pomimo dobrych parametrów fizycznie odczytanych z czujników. Szczególnie vw lubi tak robić.

2. Pranie "G" dało i dpf i tak jest do wymiany. Przyczyn może być dużo, może źle wymyli, może uszkodzili ceramikę, może już była uszkodzona, może jest stopiony w środku. Już różne cuda widziałem.

Ja w zeszłym tygodniu po raz ostatni dawałem jako warsztat dpf do prania. Od tej pory tylko wymiana na nowy, albo wycinka. Jak ktoś chce to niech sam wozi. Na kilkadziesiąt pranych dpfów tylko kilka nie wróciło w krótszym lub dłuższym terminie.

Ogólnie już się przekonałem, że albo nikt w mojej okolicy nie potrafi tego dobrze wymyć, albo to mycie nic nie daje, poza przypadkami zaciągniętego oleju przez turbo i zalaniu dpfa.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
479
Miasto
Józefów
Witam wszystkich , może ktoś kto ma pojęcie i będzie potrafił mi pomóc-będę bardzo wdzięczny za dobre rady

Mam Audi A5 sportback 2018 2.0 diesel quattro 190 koni

Przejechane ma 210 tyś.km, kupiłem w Niemczech przez ok.20 tyś było wszystko dobrze, zapalił się checz engine, stwierdzili w naszej małej miejscowości chyba na podstawie jakiegoś błędu dotyczącego dpfu ( możliwe że błąd p2002 -chyba filtr cząstek stałych nie pełna skuteczność )-stwierdzili że trzeba wyprać Dpf i się zgodziłem-wiadomo tam trzeba trochę przodu w tej audi zdemontować no ale tzrebabyło wyprać więc zdecydowałem się-pranie hydrodynamiczne ( podobno się dobrze wyprał-chyba 85 procent bo niby on jest podwójny i tam gdzie zagięty to nie oczyszcza idealnie-coś takiego mi powiedzieli )-dodam że wtryski są sprawne, auto nie dymi, rury suche jak pieprz, olej się nie podnosi i nie podniósł wtedy także -zrobiłem to gdyż nie chciałem tak jeździć auto oczywiście nie zwalniało.Jednak po około 12 tysiącach cykl raczej mieszany znowu wskoczył checz engine i znowu błąd p2002-i tu jest pytanie czy niedokładnie wyprali czy może jakiś czujnik pokazuje błąd dpfa bo spaliny na przykład się nie zgadzają mu bo wypłukali podczas prania akurat w tym przypadku te metale szlachetne zbyt bardzo -no ja po prostu nie wiem pyta kogoś kto by mi zaoszczędził znowu wydawania większych pieniędzy.Dodam że sobie kupiłem pod oba kontroler Dpf i podłączyłem abym wiedział żeby go nie gasić jak ma wypalanie zaraz po praniu-chciałem po prostu aby dłużej to działało , do tej pory jeżdżą z checz engine jakieś już 3 tysiące km ( po wykasowaniu 2 razy zapalał się ponownie po jakiś 100 km ) i ciągle jest tak samo ( wypala przy 24 gramach a kończy na 5 gramach )-więc tu wszystko jest dobrze i ciągle tak samo-na trasie gdyby tylko ją robił to te 400-450 km zrobi natomiast w cyklu mieszanym to pewnie ok300km i się włącza dopalanie ale w każdym bądź razie to działa raczej dobrze jest 24 gramy wypala do 5 gramów.

Po adap[tacji i zamontowaniu filtra to chyba tego popiołu w oleju jest teraz 5 gram jak ktoś mi podłączał vcds, niestety tu się u mnie tak nie znają -nic więcej nie było robione czy czyszczone a tam gdzie się podobno znają mówili mi telefonicznie że Dpf do wymiany na nowy albo używany ze znanym małym przebiegiem i najlepiej nie prany, że dopalanie jest ok tylko filtr Dpf nie ma drożności idealnej, mówili że jak bym wyprał drugi raz to może być nawet gorzej, sam już nie wiem tym bardziej że pranie hydrodynamiczne jest polecane jako nieszkodliwe i dające efekty na dłużej

Dodam tylko że Dpf wypala się szybko po jakiś 8 minutach w trasie

Bardzo proszę kogoś o poradę -nie chcę tracić pieniędzy w kółko bo ktoś nie potrafi sprecyzować usterki albo czegoś zwyczajnie dobrze zrobić
Producent przewidział po takim przebiegu wymianę a nie jakieś tam "pranie" gatki to se możesz wyprać a nie dpf'a jeszcze podwójny gdzie cały syf przy praniu poszedł i ładnie osiadł między obiema częściami ;)
... pudrowanie umarlaka ;)

arek33-33

Początkujący
Punktów
0
W serwisie Audi zdiagnozują,naprawią i dadzą gwarancje.
Dziękuje ale takie rzeczy to wiem-mam uprzejmego człowieka który tam pracuje w serwisie asa szczecin i powiedział mi że na 100% nie będą się z niczym bawić tylko będą chcieli nowy oryginalny Dpf wymienić plus robota dodatki i wyjdzie ok 20 tyś , no to jak dla mnie szalona kwota-co jak co ale to jest dużo więc próbuje kogoś się dopytać uprzednio-sam Dpf 13 tyś.]
Producent przewidział po takim przebiegu wymianę a nie jakieś tam "pranie" gatki to se możesz wyprać a nie dpf'a jeszcze podwójny gdzie cały syf przy praniu poszedł i ładnie osiadł między obiema częściami ;)
... pudrowanie umarlaka ;)
No nic dziękuje za odpowiedz , poniekąd masz racje-człowiek jednak ratuje się przed takim wydatkiem gdyż żeby później nie było że nie próbowałem-mówią e się pierze wszędzie o hydrodynamicznym praniu piszą że jest ok w artykułach to się zdecydowałem-nie znam się to tak jak z lekarzem idziesz i wierzysz że wyleczy , dziękuje za rady

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
479
Miasto
Józefów
Dziękuje ale takie rzeczy to wiem-mam uprzejmego człowieka który tam pracuje w serwisie asa szczecin i powiedział mi że na 100% nie będą się z niczym bawić tylko będą chcieli nowy oryginalny Dpf wymienić plus robota dodatki i wyjdzie ok 20 tyś , no to jak dla mnie szalona kwota-co jak co ale to jest dużo więc próbuje kogoś się dopytać uprzednio-sam Dpf 13 tyś.]

No nic dziękuje za odpowiedz , poniekąd masz racje-człowiek jednak ratuje się przed takim wydatkiem gdyż żeby później nie było że nie próbowałem-mówią e się pierze wszędzie o hydrodynamicznym praniu piszą że jest ok w artykułach to się zdecydowałem-nie znam się to tak jak z lekarzem idziesz i wierzysz że wyleczy , dziękuje za rady
Kupić DOBRY zamiennik DPF bo oryginał kosztuje faktycznie chorą kwotę i przy okazji wymiany posprawdzać wtryski i inne gadżety osprzętu żeby nowy się zaraz nie wysypał
A skoro są firmy które wymyśliły i produkują maszyny do "prania" DPF to i ludzie to robią a że jest to bardzo mało skuteczne to już inna inszość

Mikidz Ci napisał opinię o praniu i ja się pod tym podpisuje​

arek33-33

Początkujący
Punktów
0
Kupić DOBRY zamiennik DPF bo oryginał kosztuje faktycznie chorą kwotę i przy okazji wymiany posprawdzać wtryski i inne gadżety osprzętu żeby nowy się zaraz nie wysypał
A skoro są firmy które wymyśliły i produkują maszyny do "prania" DPF to i ludzie to robią a że jest to bardzo mało skuteczne to już inna inszość

Mikidz Ci napisał opinię o praniu i ja się pod tym podpisuje​

No tak muszę to teraz wszystko przemyśleć, jednak temat zamienników Dpf też brałem pod uwagę jednak odradzano mi to-często na długo nie starczają-no tak słyszałem-jak typ teraz zweryfkować-jeszcze żeby ten co sprzedaje wymieniał-sprawdził resztę-dał fakturę dokładnie na tą naprawę a nie jakiś świstek i gwarancje na jakiś przebieg to tak wtedy można się tego podjąć-w serwisie zdecydowanie za drogo

Dziękuje za rady, w tym przypadku było odhaczone-zaznaczony nowy Dpf-prawidłowa adaptacja -masa sadzy wyzerowana -zapaliłoby się od razu gdyby tego nie było a tak aż 12 tysięcy zrobiła-w tym przypadku tylko 12 tyś.,
Trochę chaotycznie masz to opisane, ale na moje są 2 opcje:

1. Po takim praniu trzeba zaznaczyć wymianę dpf, inaczej wartość obliczona sadzy nie spadnie i sterownik będzie w kółko zgłaszał konieczność wymiany, pomimo dobrych parametrów fizycznie odczytanych z czujników. Szczególnie vw lubi tak robić.

2. Pranie "G" dało i dpf i tak jest do wymiany. Przyczyn może być dużo, może źle wymyli, może uszkodzili ceramikę, może już była uszkodzona, może jest stopiony w środku. Już różne cuda widziałem.

Ja w zeszłym tygodniu po raz ostatni dawałem jako warsztat dpf do prania. Od tej pory tylko wymiana na nowy, albo wycinka. Jak ktoś chce to niech sam wozi. Na kilkadziesiąt pranych dpfów tylko kilka nie wróciło w krótszym lub dłuższym terminie.

Ogólnie już się przekonałem, że albo nikt w mojej okolicy nie potrafi tego dobrze wymyć, albo to mycie nic nie daje, poza przypadkami zaciągniętego oleju przez turbo i zalaniu dpfa.
Dziękuje za rady, najgorsze jest to że wypala tak jak trzeba przy 24 gramach a kończy też jak trzeba przy 5 gramach-szybko się regeneruje-tzn proces dopalania w trasie 7-8 minut, trochę tych kilometrów można zrobić oo do ale checz się pali więc filtr pewnie nie jest idealnie drożny, no jeżdżę nim bo nie zwalnia i dopóki się dopala z tymi parametrami to będzie ok, rury suche , wtryski jak trzeba , oleju nie bierze ani nie przybywa-po prostu z racji przebiegu filtr był przepchany i coś trzeba było z nim zrobić a co poszło nie tak nie wiem-w Niemczech on też dużo miasta robił -więc nikt o niego tak nie dbał-co innego trasy więc na mnie padło-także mam dalej dylemat jak to ugryźć że te pieniądze nie zarabia się łatwo-może niektórzy mają inaczej wtedy serwis i można płacić ile powiedzą ktoś nawet nie odczuje zbytnio bo też tak jest

Alpari

SuperMechanior
Punktów
157
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Wypada również sprawdzić czy czasami czujnik różnicy ciśnień nie przekłamuje. Jak zaczyna przekłamywać to może wykazywać różnicę ciśnień nawet gdy jej nie ma. Jak dojdzie do tego różnica ciśnień w wyniku pracy to dla ECU będzie jednoznaczna informacja o konieczności dopalania

arek33-33

Początkujący
Punktów
0
Wypada również sprawdzić czy czasami czujnik różnicy ciśnień nie przekłamuje. Jak zaczyna przekłamywać to może wykazywać różnicę ciśnień nawet gdy jej nie ma. Jak dojdzie do tego różnica ciśnień w wyniku pracy to dla ECU będzie jednoznaczna informacja o konieczności dopalania
Dzięki za podpowiedź, jeden z czujników był wymieniany-tam są dwa obok siebie pod maską -wymieniłem profilaktycznie na nowy oryginał ale jeden
Jaką ma różnice ciśnień jak się wypali,a jaką jak zaczyna się wypalać-to trzeba sprawdzić.
Dzięki także za podpowiedź , tego chyba nikt mi nie sprawdzał-będzie trzeba to zrobić tylko jeszcze ktoś musi mieć pojęcie jak to ocenić potem :) człowiek się musi dowiadywać bo nie znają się po prostu
No tak czy nie przekłamuje jednak pamiętam że sprawdzali chyba vcds i mówili bo też o to się pytałem że jak by czujnik był uszkodzony to by pokazał błąd więc nic nie mówiłem, może nie musi pokazać błędu a są metody sprawdzania inne aby to wyeliminować, pewnie dla tych co mają pojcie jest to proste tylko dlaczego oni jedni czy drudzy się nie znają -nie sprawdzą żeby wyeliminować tego

arek33-33

Początkujący
Punktów
0
Jakby był uszkodzony. Ale może pokazywać zaniżone lub zawyżone wartości. Dla sterownika w tym przypadku czujnik jest ok ale odczyty mogą zaburzać pracę całego układu.
faktycznie-zgadza sę- wezmę to pod uwagę -człowiek sam musi po forach szukać kogoś kto ma pojęcie bo Ci co robią to tylko mówią że się znają

I wszystko okazało się jasne jak znalazło się odpowiednich mechaników z pasją-wyprali mi filtr bo stwierdzili że zapchany ale poza tym nie sprawdzili nic-a tu się okazuje że trzeba wyprać go nie tylko ponownie bo na takim jeździłem 4,5 tyś.km z checz engine ale do wymiany oczywiście na nową chłodniczka cyrkulacji spalin( zapchana )
Koszty się zwiększyły ale nie było wyjścia ( jak si okazuje częsta usterka razem z dafem skoro on zapchany do czyszczenia to i chłodniczka cyrkulacji spalin też przeważnie jest zawalona( przebieg lekko powyżej 200 jak pisałem często w mieście
Niestety nikt mi nie tylko o tym nie powiedział ale też nikt tego nie sprawdził , patrząc teraz pod tym kontem nawet na YouTube mechanicy pokazują jak ona potrafi być zapchana i układ nie działa jak należy i zgłasza błąd który jest rozbudowany czyli nie tylko Dpf do prania, tak poza tym wszystko w aucie jest ok, powiedzieli że jedząc tym tak dalej pomimo że ładnie dopala z 24 gram na 5 gram zmęczyłbym motor i rozwalił turbosprężarkę bo po wykresie już coś tam nie pamiętam co przedostawało się do niej, pomimo wszystko dziękuje wszystkim za chęć pomocy

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom