• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A5 2.0 TFSI 211KM 2011r. bląd P2188 za bogata mieszanka

slawomir12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Juszczyn
Witam

Auto na ciepłym silniku odpala tylko na wciśniętym pedałem gazu (na zimnym raczej odpala bez problemów). Jeździ normalnie jednak na wolnych obrotach szarpie, z wydechu czuć nie dopaloną benzyną. W oleju też benzyna. Wypadają zapłony na 1 cylindrze i sporadycznie na 4 tym. Podpięty pod VAGa wywala short fuel trim 25% - czyli maks.

Co zrobiono:
- podmieniono cewki, świece nowe, wtryski podmienione, przepływomierz, różne czujniki prawdzone podmieniane z innego sprawnego auta - brak poprawy, żadnej reakcji
- odma sprawdzona
- nowa pompa wysokiego ciśnienia
- wyczyszczony kolektor dolotowy i komora z zaworami z nagaru
- porównano różne parametry pracy tego auta z innym sprawnym (VAG iem) i wszystko wygląda ok.

Już dwóch mechaników próbowało walczyć i każdy sugerował, że wtryski leją. Jednak po podmianie nic to nie dało. Zapłony cały czas wypadają na 1 tłoku. Kompresja równa na wszystkich 4 cylindrach. Wszyscy rozkładają ręce i jedynie sugerują przeskoczenie łańcucha rozrządu, co wydaje mi się mało prawdopodobne, bo żadnych innych błędów nie wywala. Auto się traciło na mocy (przebieg cos koło 130 000km - pewny, orginalny .

Czy jest ktoś kto spotkał się z takim przypadkiem i pomoże w diagnozie?

slawomir12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Juszczyn
N80, rozumiem, że chodzi o EVAP. Myślałem o nim i nawet wydawało nam się, że poprzednim razem efekt poprawnej pracy silnika (short fuel zaczął oscylować koło 0%) mógł być spowodowany tym, że auto zostało zatankowane do połowy baku ,a było mniej). Teraz jednak auto świruje mimo pełnego baku (teraz pewnie ta membran znowu nieszczelna). Szczerze nie mam za bardzo pojęcia jak go sprawdzić ten EVAP bez demontowania (jeden krócic łączy się z rurką która jest oryginalnie zgrzana, jak to ruszę to już pewnie nie będzie szczelnie siedziało). Kiedyś nawet słyszałem jak cyka, teraz jest cicho. Jak odkręcę korek od paliwa nic nie zasysa do baku.

slawomir12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Juszczyn
Cześć
Odma sprawdzona ponownie, brak uszkodzeń. Dla pewności założyłem starą oryginalną odmę i do niej wsadziłem tylko membraną z nowej, ale nic to nie dało. Zawór N80 (evap) sprawdzony tzn. bez wtyczki jest zamknięty, jak mu się poda prąd to słychać że się otwiera i przepuszcza powietrze. Nowe spostrzeżenia są takie, że pod odpaleniu (silnik zimny) wszystko jest ok i parametr short fuel trim jest na 0% ale jak tylko temperatura silnika skoczy do ok. 65 st to od razu zmienia się na -25%. Po dodaniu gazu 0%, jak zejdzie z obrotów to po 5sek znowu -25%, wypadania zapłonów nie ma. Jak odkręcę korek wlewu oleju i tak chwilę pochodzi to wtedy łapie wypadanie zapłonów.

Może ktoś ma pomysł i doradzi co jeszcze sprawdzić i w jaki sposób? Ciągle zastanawiające jest to, że po założeniu nowej odmy auto chodziło i korygowało short fuel. Z tego co pamiętam to wtedy po założeniu nowej odmy silnik na jałowym biegu w ogóle nie reagował na odkręcenie korka oleju, teraz wydaje mi się że troche pooszarpuje (na starej uszkodzonej odmie to szarpał tak, że potrafił zgasnąć).

Ręcę opadają i najgorsze, że tu w okolicy (Sucha Beskidzka, Maków Podhalański) nie ma żadnego speca od tfsi (wszyscy dłubią w dieslach).

slawomir12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Juszczyn
Tak posługuje się ryżowym klonem i wywala te same dane co na innym oryginalnym sprzęcie. Wczoraj robiłem kolejne testy. I tak: jak odepnę wtyczkę od zaworka evap to wywala błąd, jak odepnę wtyczkę od regulatora pomy wysokiego ciśnienia to tez to wykrywa. Co ciekawe, przy odpiętym regulatorze pompy, short fuel leci na 0%.
Druga ciekawostka jest taka, że w momencie jak słychać evap, że cyka to short fuel jest na 0%, jak przestaje cykać to za chwilę jest -25%. Cały czas w kółko co jakąś 1 min, cykl się powtarza. Rozumuje tak, że jak evap się otwiera to do kolektora dochodzi dodatkowe powietrze, będę krążył koło tego, ale nie wiem co sprawdzić i jak stwierdzić usterkę? Mam zamiar zerkać na filtr węglowy, tylko na co zwrócić uwagę? Gdzie ten filtr jest w A5? W nadkolu z przodu czy gdzieś w tyle koło baku?

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
Jak odkręcisz korek wlewu oleju to ma szarpać.
Jest tam jeszcze taki zaworek jednokierunkowy,widać go po zdjęciu osłony blisko pompy paliwa,sprawdź go

slawomir12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Juszczyn
Jest tam jeszcze taki zaworek jednokierunkowy,widać go po zdjęciu osłony blisko pompy paliwa,sprawdź go

o jaki zaworek chodzi?

slawomir12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Juszczyn
Witam, po dłuższej przerwie. Postanowiłem napisać jak ostatecznie sprawa się zakończyła. Samochód trafił do Łukasza Snocha (firma Corling) w Warszawie. Został przeprowadzony kompleksowy remont silnika. W głowicy 6 zaworów do wymiany (kompresja nie była równa), pompa wysokiego ciśnienia paliwa stara jak i nowa okazały się wadliwe, oprócz tego zaworek EVAP był uszkodzony pomimo, że komputer nie wyrzucał takiego błędu. Oprócz tego zregenerowano m.in pompe vacum, honowanie cylindrów, nowe pierścienie, przy okazji cały rozrząd. Ogólnie to wyszło, że zbieranina różnych niedomagań była przyczyną takiego zachowania silnika. Teraz samochód chodzi idealnie - adaptacja 0%.

Do góry Bottom