• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A5 2.0 TFSI 211KM problem

pacox21

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tuchola
Też tak myślę tylko co dalej? Najpierw jutro sprawdzę ciśnienie oleju. Jeśli będzie dobre to chyba zostaje kzfr bo innej opcji nie widzę. Rozrząd jest ok, ciśnienie w cylindrach ok no i ten błąd synchro walka z wałem daje do myślenia. Czujnik wałka jest na wałku a nie na kzfr i jeśli jest za duży luz na kole to rozrząd się rozjezdza

0016 korelacja wałka. Czy przed wymiana tez to było?
Przed wymiana też był ten blad

Ostatnia edycja:

pacox21

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tuchola
Czujnik walka i wału zamówione. Jutro montaż plus kontrola ciśnienia oleju i dam znać czy są jakieś zmiany

pacox21

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tuchola
Coś mi się przypomnialo. Czy brak sitka przez które leci olej w podstawie koła zmiennych faz może mieć nieprawidlowy wpływ na pracę koła?

pacox21

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tuchola
Ciśnienie oleju sprawdzone
Wolne obroty około 2bar
2,5tys obr. Około 4bar więc jest dobrze
Czujnik walka i wału podmieniane na nowe i nie ma poprawy. Rozebralem obudowy rozrządu i łańcuch jest założony dobrze. Biorę się za wymontowanie kzfr z wałkiem i wysyłam do firmy która regeneruje te ustrojstwa na sprawdzenie lub regenerację jeśli będzie taka potrzeba trzeba.

pacox21

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tuchola
Koła zmiennych faz.
Dają gwarancję 2 lata bez limitu kilometrów

pacox21

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tuchola
Problem rozwiązany
Faktycznie okazało się, że koło zmiennych faz było uszkodzone. Temat do zamknięcia.

pacox21

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tuchola
Niestety problem powrócił
Auto jeździło 4 dni i check engine wypadanie zapłonu na 2 i 4. Wymontowalem koło zmiennych faz odesłałem do firmy która regenerowala koło. Rozebrali, sprawdzili i twierdzą, że z kołem jest wszystko ok.Powiedzieli,ze być może problemem jest mostek łączący walki przez który przepływa olej do kzfr ponieważ jest lekko porysowany w miejscu gdzie wchodzi kzfr. Zamówiłem z serwisu oryginał chociaż i tak nie wierzyłem, że to jest przyczyną. Złożyłem wszystko do kupy i dalej trzęsie silnikiem i wypadają zaplony na 2 i 4.Zamienilem cewki miejscami i cały czas wypadanie na 2 i 4.Jutro wymienię świece, chociaż klient twierdzi że mają 1000km przejechane.W czym tkwi problem?

chrn1

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Trójmiasto
w nowszych 1.8 tfsi tez sa walki na stale z kzfr tez sypal bledami walu walkow cisnieniem paliwa wypadaniem zplonu itd wymienilem rozrzad + te zawory z sitami i ponad rok nic sie nidzieje , a i jeszcze popychacze bo tez juz szalu nie robily .

Do góry Bottom