• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a6 c5 1.8t ANB, aluminiowe opiłki w oleju.

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
Witam, problem jak w temacie, Auto po odpaleniu chodzi jak dieselek, nie wiem kiedy i jak to się stało, bo auto zostało takie kupione. Olej po spuszczeniu bardzo brudny, posiada w sobie zarówno małe opiłki brokat, jak i znajdzie się parę płatków wielkości 2 mm jak i kawałki nagaru, magnes nie przyciąga żadnych z nich, czasem zapala się kontrolka oleju.

Moje pytanie brzmi: Jaki aluminowy element może opiłkować do oleju i powodować, że silnik chodzi jak diesel?
Jedynym aluminiowym elementem jest chyba napinacz łańcucha, czy on może opiłkować?, wiem, ze ma w sobie czujnik ciśnienia, więc jeśli tam nie dochodzi ciśnienie to tłumaczyło by również przytarcie tego elementu, jak i złe napięcie łańcucha i dieslowaty dźwięk.

Mój plan jak na razie jest taki:
demontaż miski, czyszczenie miski, smoka i pompy oleju, demontaż i inspekcja napinacza, panewek głównych i korbowodowych oraz pobieżnie gładzi cylindrów.

Czy macie jakieś rady? Trochę obawiam się ładowania w koszty, nowy napinacz + olej + filtr, okaże się, że trzeba rozglądać się za silnikiem, może od razu szukać nowego?

pozdrawiam.

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Micha w dół i sprawdź panewki na pierszy ogień. Stawiam na przytarte panewy na korbach...

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
Micha w dół i sprawdź panewki na pierszy ogień. Stawiam na przytarte panewy na korbach...
A nie powinien opiłków z nich przyciągać magnes?

opilki w kolorze srebrnym jak cos.

Czy pompa oleju też może opiłkować?

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Rozbierz pompę oleju, zobaczysz jakie ma rowy w środku

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
po rozebraniu moim oczom ukazal sie niedrozny smok, . duzo koksu i brokatu i przytarte panewki glowne.

choc odkrecilem tez jedna stope korbowodu i panewka byla ok, to nie bede ryzykowal remontu tylko walu i panewek, bo po takich zniszczeniach to mysle ze, reszta tez moze byc w sposob niewidoczny golym okiem zniszczona.

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Jak masz zamiar zmieniać silnik to przed włożeniem ściągnij miche i sprawdź panewy, pompę oleju też warto zmienić.

sycylyjczyk

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
EŁK
Witam.Nie zapomnij o wymyciu chłodnicy oleju i przewodzie smarującym turbinę, ja musiałem go wymienić, tak był zabity nagarem .To efekt oszczędności na wymianie oleju.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Witam, problem jak w temacie, Auto po odpaleniu chodzi jak dieselek, nie wiem kiedy i jak to się stało, bo auto zostało takie kupione. Olej po spuszczeniu bardzo brudny, posiada w sobie zarówno małe opiłki brokat, jak i znajdzie się parę płatków wielkości 2 mm jak i kawałki nagaru, magnes nie przyciąga żadnych z nich, czasem zapala się kontrolka oleju.

Moje pytanie brzmi: Jaki aluminowy element może opiłkować do oleju i powodować, że silnik chodzi jak diesel?
Jedynym aluminiowym elementem jest chyba napinacz łańcucha, czy on może opiłkować?, wiem, ze ma w sobie czujnik ciśnienia, więc jeśli tam nie dochodzi ciśnienie to tłumaczyło by również przytarcie tego elementu, jak i złe napięcie łańcucha i dieslowaty dźwięk.

Mój plan jak na razie jest taki:
demontaż miski, czyszczenie miski, smoka i pompy oleju, demontaż i inspekcja napinacza, panewek głównych i korbowodowych oraz pobieżnie gładzi cylindrów.

Czy macie jakieś rady? Trochę obawiam się ładowania w koszty, nowy napinacz + olej + filtr, okaże się, że trzeba rozglądać się za silnikiem, może od razu szukać nowego?

pozdrawiam.
tak motor na stół i do remontu, sprawdź ciśnienie, wkręć manometr w miejsce czujnika ciśnieniu. Zegar prawdę ci powie. Nie ma co się łudzić ze pompa oleju!! Pompa olejowa nie pracuje jak dieselek, było by w miarę cicho ale z kontrolką oleju. Jeżeli chodzi tak jak piszesz, to amen. Panewki już jak żyletki o ile jeszcze są... Oczywiście szukaj nowego silnika, a graty przełożysz na stole zanim włożysz do budy...

sorry z wyrokiem się spóźniłem więc temat nie aktualny bo widzę że decyzje zapadły

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
hehe, zrobi dwa razy to zrozumie, że zgniły owoc nie będzie już nigdy świeżym;] Wina natomiast też nie każdy potrafi dobre nastawiać;]

Do góry Bottom