• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Elementy aluminiowe w misce olejowej

Mobilny46

Uczestnik
Punktów
2
Wiele lat temu miałem podobne doświadczenie z 2.0 tdi. Zaczęło się niewinnie od ołówka, i choć nie było takiego czegoś w misce, a turbo nie miało luzu, to po naprawie ołówka turbo się rozpadło po około 2k km , a następnie po paru kolejnych kkm poszła panewka na korbie.
Tyle że to co mogłem to już sprawdziłem. Tera zoo złożeniu zmierzę ciśnienie oleju i zobaczymy co będzie.
Automatyczne połączenie postów:

Powiem szczerze że nie mam pojęcia skąd się wzięły takie kawałki blaszek w smoku. I to nie były małe elementy. Ewidentnie ktoś cos zostawił po naprawie lub gdzieś jest uszkodzenie. Lecz na pewno to nie są panewki górne wałków dolne wału korbowego ani z pompy oleju.
Automatyczne połączenie postów:

Obejrzałem ten film
Na końcu widać jak wygląda smok olejowy. U mnie elementy podobne były w smoku zaciągnięte tyle że większe i mniejsza ilość. Na co zwrócić uwagę przy tej pompie bo powiem szczerze że wczoraj rozebrałem ale nie widzę nic niepokojącego.

Ostatnia edycja:

Łukaszgd88

SuperMechanior
Punktów
31
Wiele lat temu miałem podobne doświadczenie z 2.0 tdi. Zaczęło się niewinnie od ołówka, i choć nie było takiego czegoś w misce, a turbo nie miało luzu, to po naprawie ołówka turbo się rozpadło po około 2k km , a następnie po paru kolejnych kkm poszła panewka na korbie.
I dobrego dołożymy jeszcze wytluczone gniazda pompek,, wytarte szklanki i mamy pełen zestaw od hitlerowców

A

Anonymous123

Kojarzę też jakaś sytuację z brkoami wałka napędu pompowtryskow czy jakoś tak. Wypadaly, co skutkowało spadkiem ciśnienia oleju i zacieraniem. Są na pewno ludzie na forum co powiedzą więcej na ten temat. Ja odbilem raczej na zawsze od vw, nie naprawiam tego na codzień więc wiedza z upływem lat coraz mniejsza.

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
To jakiś luz Schrödingera xd
Kojarzę też jakaś sytuację z brkoami wałka napędu pompowtryskow czy jakoś tak. Wypadaly, co skutkowało spadkiem ciśnienia oleju i zacieraniem.
Znajomy to przechodził, brok wypadł, zatarty wałek, głowica do remontu. Potem padła mu jeszcze turbina, dpf, skrzynia i dwumasa, krotko mówiąc "przewaga dzięki technice" xd

Mobilny46

Uczestnik
Punktów
2
To jakiś luz Schrödingera xd

Znajomy to przechodził, brok wypadł, zatarty wałek, głowica do remontu. Potem padła mu jeszcze turbina, dpf, skrzynia i dwumasa, krotko mówiąc "przewaga dzięki technice"
Luzu jest na tyle że jest ok. Nic nadmiernego

Mobilny46

Uczestnik
Punktów
2
Panewki wymienione. Auto pracuje na zimnym silniku ciszej. Lecz jak rozgrzeje się to stukanie nadal jest. Po wciśnięciu sprzegla dźwięk zmienia natężenie. Dwumasa+ sprzęgło nowe LuK

Łukaszgd88

SuperMechanior
Punktów
31
Nowe, ale czy oryginalne i dobrze zamontowane?
I skąd masz te dźwięki? A może to pompki?

Mobilny46

Uczestnik
Punktów
2
Panewki nowe MAHLE zamontowane prawidłowo. Dźwięk rozbija. Spróbuję odłączać po kolei wtryski i zobaczymy

Do góry Bottom