• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

audi a6 c5 2,5 tdi avant - POMPA VP44 150 kM

mrcarlos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam !
Po zgaszeniu auta paliwo z pompy cofa się do zbiornika i po dłuższym postoju jest problem z uruchomieniem auta. Ostatnio padła pompka zasilająca ale wymieniłem i zaczęła się jazda gdzie szukać nieszczelności , a może zrobić diagnostykę pompy bo za słabo ssie. Jak jest podłączona na krótki układ to jest ok, jak przepnę na zbiornik nie ma siły zassać. :mad: Od czego zacząć.?

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
od korka i odpowitrzenika po otwarciu korka słychać zasysanie ? spróbuj na otwartym zbiorniku,później syf w zbiorniku i po drodze może rurka zabita syfem zagięta vp44 jest bardzo czuła na zapowietrzenie dłuższe piłowanie i po pompie.

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
jak kolega wyzej pisze, nalezy sprawdzic caly uklad.
Ja mam taki sposub na sprawdzenie szybkie pompy, odpalam z banki, ale przewody paliwowe zakladam dluzsze niz auto i stawiam za autem a najlepiej do kanalu. I ladnie widac czy pompa daje rady.

mrcarlos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
od korka i odpowitrzenika po otwarciu korka słychać zasysanie ? spróbuj na otwartym zbiorniku,później syf w zbiorniku i po drodze może rurka zabita syfem zagięta vp44 jest bardzo czuła na zapowietrzenie dłuższe piłowanie i po pompie.
Dzięki za radę spróbuje ale to dopiero jutro ,dziś po nocy parę razy pokręcil rozrusznik i auto odpaliło ale sztanga w turbinie dziwnie pracuje i falują obroty a z tyłu niebiesko.

filemon

Początkujący
Punktów
0
ja bym sprawdził przewody na powrotach z wtrysków, najlepiej wymienić jak kolega pisze ta pompa jest bardzo czuła na nieszczelności a czasami nie widać oczywistych wycieków a powietrze zasysa po dłuższym postoju. do sprawdzenia zaworek zwrotny w filtrze paliwa (szczelność oringów na nim)

mrcarlos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
przewody wymienione, zaworek na filtrze ,filtr, zostało mi jeszcze odpowietrzyć układ wysokiego ciśnienia,ale martwi mnie to, że odpali i po chwili kopci na niebiesko

filemon

Początkujący
Punktów
0
a kopci tylko przez chwilę czy cały czas? za każdym razem po odpaleniu czy tylko po dłuższym postoju?podczas jazdy widzisz w lusterku kopcenie?

mrcarlos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
może tak być ,bo sztanga nie pracuje tak jak powinna i jeszcze sprawdzę gruszkę czy nie jest padnięta ajak nie gruszka to zostaje zawór n75

A co do kopcenia to tylko jak odpalę i chodzi zimny na wolnych obrotach, a jak jadę to nie widać niebieskiego dymu ale, mocy nie ma. HGW o co chodzi...W poniedziałek będę walczył dalej nie poddaje się i tak tego auta nie sprzedam za bardzo je lubię. Na razie pozdrawiam wszystkich i dziękuje za podpowiedzi i rady... jak coś się poprawi to dam znać...
Pozdrawiam Wszystkich
CARLOS

Ostatnia edycja:

filemon

Początkujący
Punktów
0
wymień gumki na zaworach albo sprawdz podstawę odmy czesto w tych silnikach się zapycha
co do mocy to ciężko powiedzieć .przepływka ,sprawdzić zawór elektryczny sterujący turbiną,
przewody podciśnieniowe , zawór egr
no i koniki z wałkami rozrządu w tych silnikach to jest masakra :(

mrcarlos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
wymień gumki na zaworach albo sprawdz podstawę odmy czesto w tych silnikach się zapycha
co do mocy to ciężko powiedzieć .przepływka ,sprawdzić zawór elektryczny sterujący turbiną,
przewody podciśnieniowe , zawór egr
no i koniki z wałkami rozrządu w tych silnikach to jest masakra :(
Dziękuję wszystkim za pomoc jutro postaram się posprawdzać.

Do góry Bottom