• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A6 C5 2.5TDI Quattro Brak mocy

Rysiek102

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Kraków
Witam.
Mam problem z Audi A6 C6 2.5tdi quattro w automacie. Mianowicie od jakiegoś czasu po prostu to auto nie ma mocy i zdarzają się przypadki, że jedzie tylko 40km.. Sytuacja działa się sporadycznie, ale od pewnego czasu jest to już codzienność. Skrzynia sprawna biegi zmienia poprawnie, turbina była naprawiana.
Objaw jest taki, że wkręci się do max 3tys i więcej nie chce nawet jak ręcznie zmienię biegi.
Auto było u mechaników każdy powymieniał wężyki czujniki doładowania itp, całą masę,a problem dalej ten sam.
Podczas postoju odpiąłem przepływomierz zapalił mi się abs i kontrola trakcji i skrzynia przy wrzuceniu na D szarpała, ale auto przyśpieszało wydaje mi się prawidłowo i teraz pytanie: Czy prawdopodobnie winowajcą jest przepływka czy do tej wiązki kabli idącej do przepływki jest podpięty jeszcze jakiś element ? Chodzi mi głównie o to, że wysypałem pieniędzy od cholery, a auto dalej nie pracuje prawidłowo. Poniżej wstawiam zdjęcie tego co odłączyłem

Załączniki

• 172987_20140422_161412.jpg
    172987_20140422_161412.jpg
    64,2 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnia edycja:

Tomb

Bywalec
Punktów
14
Miasto
Stoke on Trent, UK
www.facebook.com
No to zrobiłeś więcej niż ci mechanicy. Prawdopodobnie to ona jest winowajcą. Ale to da się sprawdzić. Potrzebujesz kogoś z komputerem i w miarę ogarniętego. Trzeba zbadać przepływ powietrza (jak i inne parametry silnika) podczas jazdy (pod obciążeniem) i porównać parametry oczekiwane z uzyskanymi. Wypinając przepływkę wprowadziłeś auto w tryb serwisowy. Piszę to bo wtedy ecu bierze pod regulację tylko wartości oczekiwane. Czyli może być to przepływka ale równie dobrze czujnik ciśnienia. Potrzebujesz porządnej diagnostyki.

Do góry Bottom