• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A6 C5 2.7 biturbo Quattro

karwa raz dwa trzy

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
wies kolo miasta
To trudny temat byl bo niestandardowe podpięcie gazu.

Ja kiedys podlaczalem w bmce 5 2.5 litrowej staga i tez sie machnalbym na zasilaniu reduktora. O maly wlos wsadzil bym tylko na nagrzewnice od kierowcy i by bylo ciekawie.

Ostatnia edycja:

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
to jakaś amatorka do kwadratu, i to mnie dziwi że taką audicą jedzie się do jakiegoś Janusza gaziarza założyć instalację...mam nadzieję że dasz mu fakturę za te wzmacniacze...
A swoją drogą to przestała chodzić po założeniu instalacji? bo z tego wynika że tak powinno być a tego nie napisałeś.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
A wieszhttps://forum-mechanika.pl/members/slawek2007-28.148359/jak to zrobili, bo tego już nie pisze.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
jest iskra na wszystkich cylindrach ,
A teraz wiadomo jaka iskra....jak by na początku napisał że mu się nie podoba to już niektórzy by może coś doradzili.
Ostatnio grzebałem a Audi na benzynie z turbem bo nie miał wcale iskry.Ale w tym modelu nie miał tego wzmacniacza.
Podłączyłem vaga i patrzę w parametrach czy są obroty przy kręceniu rozrusznikiem i były tak jak i na liczniku.
I co się okazało..jednak czujnik wału padł.

Ostatnia edycja:

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Cześć, Panowie mam mały problem z Audi A6 C5 2.7T ARE, sytuacja wygląda następująco, kupione auto z uszkodzonym silnikiem/rozrządem, sprawdziłem czy coś chce odpalić ale nie bardzo, łapał, ale objaw był taki jakby go zawory blokowały, nie chciałem więcej go męczyć, więc pomierzyłem kompresję faktycznie była słaba 7-12 bar, jeden napinacz na głowicy wymieniony przez kogoś wcześniej, na blokady rozrząd nie pasował no to mówię wyrywam silnik i zrobi się całość. Zrobiłem głowice w których odziwo nie były jakoś szczególnie pogięte zawory, odrazu dół zrobiony żeby się nie wracać zaraz do czegoś. Poskładane jak trzeba, wałki na znakach, pasek na blokadach i objaw jest taki jak przed rozbiórką że ma chęć łapać ale jakby miał nie w tym momencie wyprzedzenie zapłonu. Na komputerze synchronizacja głowic prawidłowa, obroty wału widzi, koło zamachowe przykręcone prawidłowo(nie da się go inaczej przykręcić). Iskra jest, paliwo podaje (świece mokre) na komputerze zauważyłem w parametrach 'Obciążenie 100%' jest to samo jak nie kręce rozrusznikiem i jak kręce bez zmian, tylko nie mogę namierzyć co mi robi problem. Auto posiada lpg ale raczej bym do tego się nie czepiał chyba że sterownik gazu podaje głupoty.
Objaw mam identyczny jak tutaj -
Brakuje mi pomysłów, z tego co gość mi mówił to jechał autem i zgasło, widać że ktoś szukał problemu ale nie mógł namierzyć o co chodzi. Mi też brakuje pomysłów, jeszcze wypnę lpg z obiegu i będe próbował bez instalacji lpg ale raczej problem jest gdzieś indziej. Są też na filtrze powietrza jakieś chińskie moduły zapłonowe założone i myślę czy może one nie robią problemu.

Załączniki

• IMG_20230106_170632.jpg
    IMG_20230106_170632.jpg
    1,6 MB · Wyświetleń: 10
  • IMG_20230106_170620.jpg
    IMG_20230106_170620.jpg
    639 KB · Wyświetleń: 10

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Moduły są do zapłonu, ale mówisz że masz iskre podciśnienia też mają wpływ na zapłon, obie głowice sciągałeś i robiłeś zaglądałeś w jakim stanie są pierścienie?

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Moduły są do zapłonu, ale mówisz że masz iskre podciśnienia też mają wpływ na zapłon, obie głowice sciągałeś i robiłeś zaglądałeś w jakim stanie są pierścienie?
Dół zrobiony, nowe pierścienie,panewki itd.
Najbardziej zastanawia mnie parametr obciążenia 100% to tak jakby jechał z gazem w podłodze.

Martin124

Początkujący
Punktów
14
Miasto
Skawina
Idąc w kierunku obciążenia to może warto sprawdzić czujnik położenia pedału przyspieszenia (B138) i czujnik położenia silnika regulacji przepustnicy (A177) i ewentualnie przepływkę.

Zrzut ekranu 2023-01-09 100117.jpg

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Zweryfikowałem jednak parametr obciążenia i to tak ma być na zapłonie. Jednak problem jest gdzies indziej, najgorzej że nie wali błędami i nic nie podpowiada sterownik silnika.

Martin124

Początkujący
Punktów
14
Miasto
Skawina
Tam są dwa czujniki wałka i jeden wału, najlepiej było by podłączyć je na raz do oscyloskopu sczytać sygnały i poszukać przebiegu wzorcowego, czy się to w funkcji czasu nie rozjeżdża bo z autopsji wiem że jak komp na nie odpalonym silniku pokazuje prawidłową synchronizacje to nie zawsze ona jest poprawna. W ogóle pasowało by pooglądać sygnały z tych czujników czy tam się coś nie wykrzacza. I to samo w stosunku do cewek zapłonowych oscyloskop przez sondę na uzwojenie wtórne i sprawdzić przebieg bo to że iskra jest na wykręconej świecy nie oznacza że jest taka sama i w ogóle jest podczas sprężania, przy okazji było by widać czy elektroniczne rozdzielacze zapłonu poprawnie wzbudzają cewkę, bo jak nie to po sznurku do kłębka ;)

Ostatnia edycja:

Autobambo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
18
Ster do przeglądu zwróć uwagę czy nie był rozbierany i lutowanie, może chomik w sofcie siedzi.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Ster do przeglądu zwróć uwagę czy nie był rozbierany i lutowanie, może chomik w sofcie siedzi.
Też myślałem nad sterownikiem czy ktoś nie nabroił bo teoretycznie wszystko wychodzi wporządku i powinien zagadac. Znajdę elektronika i najwyżej podrzucę stera chyba że ktoś od nas z forum by to przejrzał.

Autobambo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
18
Podpytam się może będzie możliwość sprawdzenia ecu na takim samym aucie.

Autobambo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
18
Soft bez zamiany nie podejdzie do manuala, daj numer sterownika.

Do góry Bottom