• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A6 C5 2.8 1997 problem z odpowietrzeniem hamulców

m123ek

SuperMechanior
Punktów
19
Witam, przyjechało auto z zapowietrzonym hamulcem, wszystkie standardowe sposoby nie mogą go odpowietrzyć (odsysanie przez odpowietrznik, pompowanie w zbiorniczek) komputer (texa i wurth) nie mają opcji odpowietrzania do tego auta. Zero powietrza z odpowietrzników, domyślam się że pompa zapowietrzona, ktoś ma jakiś pomysł jak do tego podejść. Po odpalaniu hamulec wpada w podłogę dopiero kilka razy pod pompowanie go utwardza.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Zacznij odpowietrzanie od początku układu i idź coraz dalej. Prawdopodobnie powietrze w pompie hamulcowej. Jak rurek nie poluzujesz to marne szanse żeby powietrze wypchnac.

bobsley6

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Wrocław
jesli nie mozna odpowetrzyc układu i pedał wpada to wymien pompe ... zoabacz jak na nowej jest

m123ek

SuperMechanior
Punktów
19
Zacznij odpowietrzanie od początku układu i idź coraz dalej. Prawdopodobnie powietrze w pompie hamulcowej. Jak rurek nie poluzujesz to marne szanse żeby powietrze wypchnac.
Wyjście z pompy odkręcić i cisnąć płyn pod ciśnieniem w zbiornik? Ciężki temat...

m123ek

SuperMechanior
Punktów
19
odkręcając przewody z pompy lecące na poszczególne koła, ładnie psika płynem, potem każde koło i brak poprawy. Przy odpalonym silniku pierwsze wciśnięcie wpada w podłogę dopiero podpompowanie pedałem poprawia hamulec

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
może sekcje w pompie pusciły jak płynu zabrakło ,czasem tak jest i nie wiem dlaczego:(
to znaczy wiem

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
A autor to jeszcze sie interesuje? Jakie tam sa hamulce z tylu i co było robione przy hamulcach? Czy jak sie utwardzą hamulce to przy nastepnym hamowaniu rosnie pedał?

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
A może, jeśli pedał wpada po uruchomieniu silnika, czyli przy zadziałaniu wspomagania, czyli tylko przy działaniu większej siły, to może pedał hamulca wpada, ponieważ przeginają się zaciski z powodu zapieczonych prowadnic. A jeśli szybko, kilka razy wciśniemy pedał hamulca, to wspomaganie zmaleje i pedał urośnie. Może trzeba to sprawdzić. Miałem takie przypadki.
Pozdrawiam.

m123ek

SuperMechanior
Punktów
19
Objaw się pojawił, bo klient sam coś grzebał przy hamulcach, prawdopodobnie wymieniał klocki. Odstawiłem go narazie na boczny tor, jak do niego wrócę na dniach to sprawdzę czy pomoże to co piszecie:)

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Toć jak zmieniał klocki to raczejbpompy nie zapowietrzył no ale talentów nie odkrytych jest multum.powodzonka

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Miałem podobną sytuację. Powymieniałem wszystko, oprócz zacisków. Po dwóch dniach walki przedzwoniłem do właściciela i pytam co grzebał przy hamulcach: odp. wymieniłem tylne zaciski. Rzeczywiście były wymienione lewy na prawą stronę, prawy na lewą (tego nie dopatrzyłem wcześniej).

GarageGTS9

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Wielkopolska
witam, zobacz tylne zaciski czy dobrze tam wszystko poskładane, są tam sprężynki od ręcznego jak pamiętam, przerabiałem w golfie 4 podobną sprawę, i za cholere nie szło odpowietrzyć, dopiero rozłożenie i złożenie zacisków tył, dokładnie to jednego była wina:D

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Audi A4 b5. Wymiana klocków tyl, jazda próbna, grzeje się koło, ale dopiero po 5km. Kur.a mac. Na podnośnik. Posprawdzane wszystko, nadal to samo. Dopiero drugiego dnia klient że skrucha przyznał, że próbowali wymienić klocki z kuzynem, ale nie mogli dać rady WCISNAC tloczka dlatego przywlekli auto do mnie. Pytam jak to robili. 1.5m brecha(taka długa łyżka) i na chama próbowali wepchnac... Nowy zacisk i jarzmo i po temacie.

Do góry Bottom