• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a6 c5 nie odpala

kainax16

Początkujący
Punktów
0
Witam, posiadam samochód marki Audi a6 c5 2.4 silnik benzyna, rok 97. Fakt, ze jest to dość stare auto, ale dotychczas nie sprawiało ono większych problemów. Wczoraj rano jeździło bez zarzutów, a gdy po południu chciałam odpalić, nie dało rady.. Wszystko kręci, ale silnik nie odpala. To na pewno nie wina akumulatora, który jest naładowany. Świece są w porządku, pompa na pierwszy rzut oka także. Rok temu problem był taki sam, ale wtedy odpalił od drugiego auta i z rur wydechowych wyleciał mu jakiś czarny syf. Później już palił bez zarzutu. Teraz za nic nie chce odpalić. Czy ktoś może mi zasugerować jaka może być przyczyna?

marcin www

SuperMechanior
Punktów
32
Zmierz napięcie podczas rozruchu

Podejrzewam zwarcie na rozruszniku tulejki wytarte. A to ze kreci dobrze to pewnie ma satelitarny rozrusznik

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Nie chcę cie kolego pouczać to powiedz co steruję paliwem i iskrą.

Sprawdź czy obroty widzi

Sterownik steruje , ale bez komputera można zdiagnozować mniej więcej te auto.

Oczywiście komputer może pokazać błędy które uniemożliwia rozruch. Ale podstawy można sprawdzić bez komputera

kainax16

Początkujący
Punktów
0
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Tak czy inaczej jutro auto przyjedzie zobaczyć mechanik wiec może znajdzie przyczynę.

kainax16

Początkujący
Punktów
0
Po zdjęciu przewodu ze świecy i zbliżeniu do masy silnika iskra była widoczna. Sprawdzałam to razem z kuzynem który jednak zna się lepiej niż ja.

Paliwo tez dostaje, tez było to sprawdzone. Jedyne co dziwne i zapomniałam o tym napisać, jak próbuje odpalić auto dłuższy czas i się nie udaje - cały czas kręci - zapala się czerwona kontrolka oleju. Olej jest uzupełniony jak należy, jest ponad minimum.

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Po zdjęciu przewodu ze świecy i zbliżeniu do masy silnika iskra była widoczna. Sprawdzałam to razem z kuzynem który jednak zna się lepiej niż ja.

Paliwo tez dostaje, tez było to sprawdzone. Jedyne co dziwne i zapomniałam o tym napisać, jak próbuje odpalić auto dłuższy czas i się nie udaje - cały czas kręci - zapala się czerwona kontrolka oleju. Olej jest uzupełniony jak należy, jest ponad minimum.
Ale paliwo podaje do cylindra ?
Czy tylko w przewodach?
Ciśnienie oleju to normalne że się zapala

marcin www

SuperMechanior
Punktów
32
Co to znaczy ze rok temu odpalil od drugiego auta? Czy to bylo na zaciag czy na kable bo to wazne

Niech jej ktos zmierzy spadki napięcia przy rozruchu. Robilem kiedys V ke z tym problemem i zaskakiwala w momencie juz puszczenia rozrusznika i to nie zawsze.

kainax16

Początkujący
Punktów
0
Samochód jest już u mechanika przed chwila dzwonił i komputer nie wykazał żadnych błędów. Mówił ze jutro do południa przyjrzy się jeszcze bliżej pompie paliwa, bo być może to z nią jest jakiś problem.

Do góry Bottom