• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A6 C6 3.0TDI BMK Błąd p242f. DPF

Nowiq

Uczestnik
Punktów
0
Witam. Mam problem z samochodem jak w tytule. Miga kontrolka świec, wyświetla się symbol DPF, auto nie ma mocy. Filtr czyściłem środkiem do czyszczenia dpfów, wypalałem procedurą serwisową, podmieniałem czujnik g450 jednak różnił się jego numer. Stary ma 0 281 002 711, a nowy 0 281 002 710. Jak skasuję błędy, silnik ożywa na jekieś 500 metrów i znowu nie ma mocy i błąd wraca (tak jest na starym czujniku, nowy zwróciłem). Nie mogę wykonać adaptacji czujnika, bo jak wpisuję w Coding II 30605 wyskakuje komunikat, że login nieudany. Czujnik w katalogu krosował się właśnie na ten z końcówką 710.

niuniek123

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
szczecin
sprawdz czujnik różnicy ciśnienia w filtrze cz stałych.jak jest pow 10 Hpa.filtr jest stopiony na wylocie. a jak zanieczyszczenie filtra jest pow 40 procęt.to filtra nie darade zregenerować.a potem znajdz powód zatkania.

Nowiq

Uczestnik
Punktów
0
Dzięki. Czyli raczej zdemontuję filtr i będzie widać. Po wypalaniu w parametrach pokazywało zapełnienie 1,5 (nie było jednostek).

Nowiq

Uczestnik
Punktów
0
Zdemontowałem filtr, pooglądałem i nic nie zobaczyłem ciekawego. Złożyłem i ku mojemu zdziwieniu żadnych błędów i samochód jeździ jak trzeba. Ciekawe czy to tylko chwilowe.

PatCar51

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Świętochłowice
Witam. Mam problem z samochodem jak w tytule. Miga kontrolka świec, wyświetla się symbol DPF, auto nie ma mocy. Filtr czyściłem środkiem do czyszczenia dpfów, wypalałem procedurą serwisową, podmieniałem czujnik g450 jednak różnił się jego numer. Stary ma 0 281 002 711, a nowy 0 281 002 710. Jak skasuję błędy, silnik ożywa na jekieś 500 metrów i znowu nie ma mocy i błąd wraca (tak jest na starym czujniku, nowy zwróciłem). Nie mogę wykonać adaptacji czujnika, bo jak wpisuję w Coding II 30605 wyskakuje komunikat, że login nieudany. Czujnik w katalogu krosował się właśnie na ten z końcówką 710.

Witam mam podobny problem w Audi q7 3.0
Po włączeniu zapłonu po chwili miga kontrolka świec żarowych, w komputerze wyświetla się stały błąd P242F, nie można przeprowadzić procedury serwisowego wypalania DPF, Oil Ash 0,55 Carbon Mass 34.
Z ciekawostek dziwne jest to że czujnik temperatury spalin przed katalizatorem pokazuje 899 stopni, a czujnik różnicy ciśnień 0.
Wyżej wymienione czujniki zostały wymienione na nowe niestety bez rezultatu.

Do góry Bottom