• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A6C6 2.7TDI-wymiana silnikia

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Witam wszystkich,
Pisze do Was z takim zapytaniem, mam na placu audi A6C6 2010r. 2.7TDI 190KM. Oznaczenie silnika to CANA. Klient prawdopodobnie zahaczył czymś o miskę olejową przy dużej prędkości no i niestety korba wyszła bokiem, silnik na złom. Gość stwierdził, że już sporo dołożył do tego auta i nie opłaca mu się teraz jeszcze wykładać kasy na silnik. No i skończyło się na tym że kupiłem od niego to auto. Teraz do rzeczy: szukałem silnika o takim oznaczeniu no i znalazłem może 5 takich silników i to ceny zaczynają się od 7000zł. Ale znalazłem też aukcję gdzie firma oferuje wymianę silnika właśnie o oznaczeniu CANA na silnik 3.0 TDI z audi A6C7 o oznaczeniu CDU. Moje pytanie brzmi czy gdybym chciał wsadzić taki 3 litrowy silnik to czy trzeba coś przerabiać? Wiem że układ wtryskowy na pewno pasuje, ale nie wiem jak osprzęt silnika no i skrzynia, sprzęgło? Głównie chodzi mi o to że tych silników CDU jest dużo więcej i za 3500 już idzie wyrwać taki silnik. Gdyby nie trzeba było nic przerabiać i osprzęt by pasował to wolałbym wsadzić taki. Pytanie czy ktoś z Was już robił taką podmiankę? Byłbym wdzięczny za jakieś rady od osób, które wykonywały taki Swap.
Dziękuje i pozdrawiam

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Kup, przekonaj się sam.

Odnośnie przeróbek, to zazwyczaj takie akcje wychodzą bokiem. W skrócie, ani kasy, ani samochodu, nie mówiąc o straconym czasie.

Znajomy w Polsce teraz dał A6C6 do przełożenia Automat na manual... 2 miesiąc samochód stoi bo nie mogą dojść co i jak :D, a Ty o silniku piszesz...

Firma deklarowała, że takie akcje robią na co dzień ... i nie będzie problemu.

Kiedy zaczęły się schody, nikt tak chętnie już tel nie odbiera, nie odpisuje ... zaczyna się nerwówka.

mrqq

Bywalec
Punktów
11
cana i cdu to dwie rózne konstrukcje ( inny rozrzad czujniki głowice itp. nawet pompa WC w innym miejscu) . poszukaj sobie lepiej byle jakiego 2.7 lub 3.0 z a6c6 i bedzie szybko i prosto , z a4 b7 ma inne miski i vacum z drugiej strony trzeba wałek przekładac

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
cana i cdu to dwie rózne konstrukcje ( inny rozrzad czujniki głowice itp. nawet pompa WC w innym miejscu) . poszukaj sobie lepiej byle jakiego 2.7 lub 3.0 z a6c6 i bedzie szybko i prosto , z a4 b7 ma inne miski i vacum z drugiej strony trzeba wałek przekładac
Z tego co się dowiedziałem to nie będzie pasował byle jaki 2.7 z a6c6 bo cana to silniki które weszły po lifcie do a6 więc muszę szukać cana. Dzięki za nakierowanie mnie na właściwą drogę.bede szukał cana

Do góry Bottom