• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a6c6 3.0tdi asb ustawienie wałków rozrządu

artur041587

Początkujący
Punktów
2
Witam wszystkich, borykam sie ze swoja kulejaca audi. Mianowicie kichala w filter powietrza po zdjeciu glowicy okazalo sie ze uszczelka miedzy tłokami puścila. Dodatkowo jeden tłok nadpalony a drugi chyba pęknięty. Moje pytania to:
- ma ktos zdjecie poglądowe lub schemat ustawienia wałkow(czy zebatke na ssacym jakos sie napina) czy da radę zrobic to bez blokad wałków.
- przy wymianie tłoków wymoenic same tłoki czy wraz z korbowodami i nowymi panewkami.
- zostawić stare pierścienie jak sie uda zdemontowac czy na wszystkie 3x tłoki dac nowe?
Za wszystkie podowiedzi z gory dziekuje licze na wyrozumialośc i madre rady. Pozdrawiam

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Przy czymś takim i Twojej wiedzy powodzenia.

Tutaj by trzeba książkę napisać, a nie posty na forum.

Poczytaj siebie o pasowaniach elementów silnika ... to tak na początek. bo wymienić tylko na pałę... to szkoda czasu i kasy.

Pomijam już kwestia lania wtrysków, bo silnik sam z siebie się nie rozpadł od tak...

Poproś jakiegoś mechanika o konsultacje inaczej polegniesz bez wiedzy.

artur041587

Początkujący
Punktów
2
Przy czymś takim i Twojej wiedzy powodzenia.

Tutaj by trzeba książkę napisać, a nie posty na forum.

Poczytaj siebie o pasowaniach elementów silnika ... to tak na początek. bo wymienić tylko na pałę... to szkoda czasu i kasy.

Pomijam już kwestia lania wtrysków, bo silnik sam z siebie się nie rozpadł od tak...

Poproś jakiegoś mechanika o konsultacje inaczej polegniesz bez wiedzy.

No widzę ze sporo wiedzy posiadasz...? Dużo twoja odpowiedź wniosła do mojego tematu normalnie oniemiałem z wrazenia ze tacy ludzie marnuja sie na forum. Hmm może poprostu poczytam sobie o ,,pasowaniu elementów silnika" co kolwiek to znaczy.

Proszę tylko o jedno nie wypowuadaj sie wiecej w moim temacie.
Pozdrawuan

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
"Trochę" więcej od ciebie najwyrazniej :D

Ok, w takim razie czekamy na kolejne tematy z serii wszystko ok , ale nie chodzi

:D

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Czego sie rzucasz Artur? Dobrze Ci kolega napisał. 3,0 tdi Cie sponiewiera jak szmatę i wypluje. Ten silnik ma tyle niespodzianek ze głowa mała. Ponad to jestes za cienki zeby naprawić jakikolwiek silnik nie wspominając o 3,0tdi. Skad to wiem? Bo zadajesz pytania jak kompletny laik. Oddaj auto do kumatego mechanika. I nie fochaj sie jak panienka. Jak ci nie pasuje to zawijaj stad.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Witam wszystkich, borykam sie ze swoja kulejaca audi. Mianowicie kichala w filter powietrza po zdjeciu glowicy okazalo sie ze uszczelka miedzy tłokami puścila. Dodatkowo jeden tłok nadpalony a drugi chyba pęknięty. Moje pytania to:
- ma ktos zdjecie poglądowe lub schemat ustawienia wałkow(czy zebatke na ssacym jakos sie napina) czy da radę zrobic to bez blokad wałków.
- przy wymianie tłoków wymoenic same tłoki czy wraz z korbowodami i nowymi panewkami.
- zostawić stare pierścienie jak sie uda zdemontowac czy na wszystkie 3x tłoki dac nowe?
Za wszystkie podowiedzi z gory dziekuje licze na wyrozumialośc i madre rady. Pozdrawiam
Proponuję abyś jak wychodzisz na słońce, to zakładał czapkę z daszkiem...bo jak widać chodzenie bez mocno szkodzi...:)

artur041587

Początkujący
Punktów
2
Grupa wsparcia zajebista. Pomocna w ...uj.
slawek1. Jak na takiej samej podstawie oceniasz silniki co ludzi to powodzenia w mechanice. A tak na marginesie co moze zaskoczyc mechanika w silniku? Nie wazne jaki czy to 3.0 litrowy diesel czy mały benzyniak zasada dzialania taka sama, silnim to zawsze silnik.
Wielkie dzięki za wszelkie rady napewno wezme soboe je do serca.
Widac na tym forum wiedzy nie ma za darmo.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Widac na tym forum wiedzy nie ma za darmo.
Artur --po pierwsze ..Koledzy mają Rację ..czy Tobie się to podoba czy nie !!! Po drugie ..wielu (ale nie wszyscy !) otrzymało na tym Forum pomoc BEZPŁATNĄ ....po prosto wolontariat ! Chyba żaden prawnik nie udzielił by Tobie pomocy za zero zł !!! .<.analogicznie >w tak zawiłej kwestii którą Ty przedstawiłeś .Po trzecie>> takie minimum aby się nie rozpisywać<< ..w odpowiedzi na Twój pierwszy post...np..zanim zdecydujesz się na inne tłoki (czy nowe ?) musisz mieć pewność czy jest sens je zakładać ....aby mieć pewność MUSISZ dokonać pomiaru średnicy cylindrów ....itd. itd. itd .! Spokoju ..powodzenia i ewentualnie Dobrego Mechanika życzę !

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
zepsuliście chłopakowi weekend.
zaplanował se pewnie remoncik ałdi a tu z nikąd pomocy i klops

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Jaka grupa wsparcia ?! Chyba lekko cie przymroczylo. Żeby otrzymać pomoc trzeba mieć minimum wiedzy na dany temat. ty jej nie masz. Nikt nie będzie siedział i pisał wypracowan z tłumaczeniami dlaczego jest tak a nie inaczej.

Napisałem wyraźnie w drugim poście. Pasowania i wtryski. Żeby coś naprawic trzeba zrozumieć dlaczego się zepsuło ...

A ty tylko z dupy potrafisz jak widać strzelać.

Trzeba chyba zmienić "grupę wsparcia"

:D

Proponuje żebyś utworzył swoją - za darmo mnie dej tutaj wiedzę i doświadczenie na juz - bo mam "horom curke"

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
chłopaki juz przestańcie bo pękam ze śmiechu....:Dod samego rana takie akcje z pisiont groszy :D

artur041587

Początkujący
Punktów
2
pawcar
Szczeże wspułczuje horej córki.
Ja mam horego syna wiem jak to jest.

A dla potomnych wstawiam zdjecie dobrze ustawionych wałów rozrządu. Zdjecie przedstawia głowice prawa w lewej analogicznie tak samo.

Co do szacunku, potraktowaliście mnie tak jak bym zadal pytanie czy po remoncie silnika warto zalac czysty olej.

Jesli komuś te informacje w czyms pomoga łapka w góre.
Pozdrawaim

Załączniki

• 20200815_090030.jpg
    20200815_090030.jpg
    378,7 KB · Wyświetleń: 28
Ostatnia edycja:

artur041587

Początkujący
Punktów
2
... a do szkoły to było pod wiater czy pod gurkie?[/QUOTE]
Wierz pżez pole bóraszane.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Łapka w górę ?!

Chłopie chyba "troche" bajki pomyliłeś ...

Poproś lysego żeby nagrał jakiś odcinek jak się składa taki silnik, pewnie pomoże.
No chyba, ze "pomorze" to juz inna bajka będzie :D

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
wszyscy łapki w góre!!!...i śpiewamy:
Jesteś szalona mówię ci...

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
zaczęło sie od 1,9 potem już było tylko gorzej.
właściwie nie wiem dlaczego tdi kojarzy mi się z diskopolo

Do góry Bottom