• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi Ciekawostka o wariujące temp. Klimy

polaxo

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Kielce
Witajcie panowie, podsyłam temat bo bycmoze komuś pomoże. Zanim ktoś pojedzie do serwisu czy warsztatu zajmującym się klimatyzacja.

Klimatyzacja ustawiona na dana temperaturę np. 18 stopni, a momentami klimatyzacja zaczyna grzać zamiast chłodzić. Przyczyna akurat okazała się być prosta.

Załączniki

• C3C1A3E9-7847-41E0-8213-4BFCEF969C87.jpeg
    C3C1A3E9-7847-41E0-8213-4BFCEF969C87.jpeg
    3,4 MB · Wyświetleń: 37

polaxo

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Kielce
Witajcie panowie, podsyłam temat bo bycmoze komuś pomoże. Zanim ktoś pojedzie do serwisu czy warsztatu zajmującym się klimatyzacja.

Klimatyzacja ustawiona na dana temperaturę np. 18 stopni, a momentami klimatyzacja zaczyna grzać zamiast chłodzić. Przyczyna akurat okazała się być prosta.

Mianowicie uszkodzony czujnik temperatury zewnętrznej lub jego brak( bardziej druga opcja)
Gdy na wyswietlaczu czujnik wskazywał temperaturę poniżej zera około -20 -40
Klima zaczyna dawać ciepłe powietrze.
Gdy temperatura wchodzi na + klima znów chłodzi.
Także zanim pojedziesz do serwisu sprawdź czujnik może akurat u CB siadło to samo

Auto Audi A4 B6 1,9 TDI AVF

C565BD11-02EA-42F9-ABED-A1A7C15ECAE5.jpeg

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Gdy na wyswietlaczu czujnik wskazywał temperaturę poniżej zera około -20 -40
Oczywistym jest, że jak takie temperatury powietrza zewnętrznego się pokazują na wyświetlaczu (a szczególnie teraz w lato) to wniosek może być tylko jeden... albo zap...asz z nadświetlną w związku z tym mogą wystąpić oblodzenia przodu auta- lub masz źle funkcjonujący czujnik...:p:D
Więc i tak wizyta w serwisie zalecana...choć by w celu wyeliminowania usterki:D

polaxo

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Kielce
Oczywistym jest, że jak takie temperatury powietrza zewnętrznego się pokazują na wyświetlaczu (a szczególnie teraz w lato) to wniosek może być tylko jeden... albo zap...asz z nadświetlną w związku z tym mogą wystąpić oblodzenia przodu auta- lub masz źle funkcjonujący czujnik...:p:D
Więc i tak wizyta w serwisie zalecana...choć by w celu wyeliminowania usterki:D
Drogi kolego, to jest podpowiedz która rozwiązała problem wariujące temperatury.
Klient po uzupełnieniu czynnikiem klimatyzacji zaobserwował takie objawy, gdyż wcześniej wgl. Nie funkcjonowała mu klimatyzacja pojawił się znowu i po sprawdzeniu zdjagnozowalem ta usterkę, czyli brak wgl. Czujnika (wyrwany z przewodami)
To jest podpowiedz dla majsterkowiczów bo po włożeniu czujnika temperatury zewnętrznej klimatyzacja się uspokoiła. I nie była potrzebna ingerencja serwisu czy innych organów. Wystarczy kabelek kkl który potrafi usunąć kod błędu a wiem ze 90% forumowiczów posiada chińskie czy oryginalne interfejsy.
Przepraszam z góry za nieład w tym poście ale wybaczcie, dodawane z telefonu gdyż aktualnie nie mam dostępu do kąputera (urlop na Malediwach :D)

Nie cisnąć ani nie dogryzać bo jestem nowy na forum i dopiero zaczyna wrzucać ciekawe a zarazem zagadkowe tematy które rozwiązuje w swoim warsztacie wraz ze wspólnikiem.
Ahojjjjj

Pozdro dla grupy VW

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Nie cisnąć ani nie dogryzać bo jestem nowy na forum i dopiero zaczyna wrzucać ciekawe a zarazem zagadkowe tematy które rozwiązuje w swoim warsztacie wraz ze wspólnikiem.
Ahojjjjj

Pozdro dla grupy VW

:D:D:D

pozdrawiam słoneczne malediwy ;)

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Rewelacji nie podałeś. Ja przedwczoraj mialem podobne objawy ze klima grzala jak wsciekla. Okazalo sie ze klapa sterujaca byla uszkodzona i nie zamykala goracego powietrza. A to ze czujnik urwany to powinna dostawac sygnal nieskonczonosc opór i wtedy pokazuje mroz na zewnatrz. Przy cieple opor czujnika spada z tysiecy ohmow do setek. To zna kazdy elektryk.

Do góry Bottom