• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi q7 3.0tdi CASA stuka, kopci p3008

Punktów
3
Miasto
kwidzyn
Witam kupiłem audi q7 z pukającym silnikiem u góry (jakby problem z wtryskiwaczem), ze wtryski byly wyraźnie nie dawno wyjmowane, a auto nie bylo drogie to pomyślałem ze problem musi leżeć gdzie indziej. Jedyny błąd w pamięci ecu to p3008. Zdjąłem zaślepka z tyłu glowicy oraz vaccu pompe z drugiej. Obracałem wałem aż do punktu gdzie można włączyć czpien do blokowania rozrządu. W drugiej glowicy tez można go włożyć, pasuje idealnie wiec pomysl z rozciągniętym łańcuchem odpada. Zastanawiałem sie nad peknieta prowadnica na głównym łańcuchu, endoskopem sprawdziłem położenie tłoka na cylindrze 1 i jest całkiem na dole. Później doczytałem ze gmp nie koniecznie oznacza gmp1 i tu pytanie czy da sie sprawdzić inaczej położenie walu w gmp jak spuszczenie oleju i otwor do blokowania w wale? Zarówno czujnik na wale jak i wałku zlicza obroty, po pomnozeniu walka x2 wychodzi tyle co na wale. Czy po mimo tego któryś z nich moze byc wadliwy i powodować błąd oraz nie równa pracę silnika?

Punktów
3
Miasto
kwidzyn
Jest tak mało miejsca miedzy zaślepka w misie, a mostem, ze nie bylo możliwości włożenia blokady. Wal jest ustawiony za pomocą kamery pod blokadę, a walki sa przesunięte względem walu jak na zdjęciu. Nie rozumiem tylko jak rozrzad mógł wyprzedzić wal korbowy? Czyżby błąd przy wymianie łańcuchów? W weekend przestawię wałki tak jak mają byc i dam znać czy przestał pracować jak traktor

Załączniki

• Screenshot_20260303_160945_USB Camera.jpg
    Screenshot_20260303_160945_USB Camera.jpg
    556,2 KB · Wyświetleń: 16
Punktów
3
Miasto
kwidzyn
Byl w porządku. Po przestawieniu walków błąd zniknął i silnik chodzi równo, choć delikatnie puka z lewej strony. Na 3 wtrysku -5mg / suw. Po roku stania mogło sie coś z nim stać, bede musial podmienić z innym w celu sprawdzenia. Dziś nie bylo czasu

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1560
Byl w porządku. Po przestawieniu walków błąd zniknął i silnik chodzi równo,
no i fajnie, że sie sprawa wyjaśniła.

choć delikatnie puka z lewej strony. Na 3 wtrysku -5mg / suw. Po roku stania mogło sie coś z nim stać, bede musial podmienić z innym w celu sprawdzenia. Dziś nie bylo czasu

daj mu się spokojnie nagrzać, delikatnie pojeździj i zalej świeżym paliwem. później daj mu konkretnie w palnik na trasie i może się rozrusza.

Do góry Bottom