• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Autel KM100 opinia po 3 latach

HERMES

Bywalec
Punktów
11
Witam, piszę o tym sprzęcie bo mało jest o nim prawdziwych opinii i wprowadzają w błąd. Na początku sprzęt robi dobre wrażenie, czarują funkcjami, wyświetlaczem i innymi bajerami jak naprawa, odnowienie kluczyka, dorobienie zdalnego i tak dalej.
Te wszystkie funkcje działają ale są to stare samochody już poza rynkiem.
Tester co chwila wymaga aktualizacji i trzeba podawać dane wrażliwe jak numer pesel, numer dowodu osobistego, zdjęcia dowodu z obu stron, własne zdjęcie 3D.
Gdzie te dane trafiają?
Bez podania tych informacji tester nie działa.
Dla mnie porażka, każdy kto chce kupić Autela lepiej niech się zastanowi czy warto.
Zastanawiałem się jak to jest z testerami
Xhorsei jak temat wygląda w tej firmie, może ktoś się podzieli.

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
499
Miasto
Wołomin
Mam i jestem zadowolony i nigdy zdjęć nie robiłem by ponowiłac dane
Xhorse tez mam lec jak mówisz wszystkich aut nie ogarnie

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
579
Miasto
Podkarpacie
malerikula - gdzie jesteś , broń chonoru swojej ulubionej firmy :)

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
malerikula - gdzie jesteś , broń chonoru swojej ulubionej firmy :)
Dla ciebie każda firma sprzętu, który mam, oprócz launcha jest konkurencją i szkalujesz np mnie za autela, gscana, itp. Na połowe twoich postów nie warto odpisywać, może gdybym miał czas to bym skorzystał. Nawet z koniem można się kopać z daleka oczywiście bo zawsze kopnie mocniej. Jest tyle minusów autela i o tym pisze i nie mam z tym problemów.
Co do km100 mam i nie narzekam cena w 2019 2500zł odrobił mi sie w 3 miesiące, np klucz do bety 150zł z autela 4 auta odrabiają sprzęt.
https://kluczekaczorek.pl/autel-200-ikeybw004al-klucz-surowy-pilot-p-10797.html
Mam jedno konto na autelu i nie musiałem na km100 robić zdjęć twarzy i dowodu, bo mam też im608 i robiłem tą validacje raz na wszystkie urządzenia. I tu sie kłania inna sprawa za pomocą tych danych autel udostępnia np sfd2 co np launch wg blaydersa miał dodać od tak. Do dziś launch tego nie ma.
Muszę też przyznać tak jak autor tematu że km100 jest promowany że robi wszystko a tak nie jest, ma dużo wad.
Dla mnie xhourse odpowiednik do autel km100 to https://kluczekaczorek.pl/xhorse-key-tool-max-pro-programator-p-9700.html
Dużo pisania ale np 48 robi a km100 nie.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
579
Miasto
Podkarpacie
malerikula- Ja do tego podchodzę na luzie a ty sie odpalasz .
Mój launch jest taki super jak twój autel im608 który miał obsługiwać cale sgw a nie obsługuje bramek na renault/nissan a ja się dziwiłem dlaczego są ci one nie potrzebne .
Co do SDF2 to miesiąc temu uruchomili to . Na razie działa to w sposób uproszczony ale vw już sie ich czepia i niestety możliwe ze trzeba będzie utworzenie "Launch ID" . Do Interfejsów firmy thinkcar (euro modele) tez w tym momencie wprowadzili sfd2 po opłaceniu dodatkowego abonamentu .

Ostatnia edycja:

bulasoldiero

Początkujący
Punktów
0
Ostatnio rejestrowałem najnowsze delphi ds180e i też wymagali zdjęć dowodu

HERMES

Bywalec
Punktów
11
Jak chcesz pracować na nowych autach to tak, musisz podaç dane wrażliwe ale bez nich też delphi będzie pracował, nikt Cię nie zmusi. W autelu nie masz teraz wyboru, jesteś zmuszony jak byś był kryminalistą.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Znam osoby które w autelu na zwykłej 508 nie wysyłały zdjęć dowodu i pracują dalej na tym sprzęcie. Zdjęcia są potrzebne do takich rzeczy jak sfd2.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
205
W thinkcarze/autelu bez podania tych danych nie uruchomisz sgw. Tyczy się to też im608 . Do dorabiania kluczy musisz pokazać swój dowód.

HERMES

Bywalec
Punktów
11
Nie mam 508 ale km100 i widzę jak to jest z tym urządzeniem. Podejżewam że zaraz i na 508 będzie blokada zdalna jak tylko zrobisz aktualizację. Oby nie ale jak wiele tańszy sprzęt blokują to i ten wyżej tym bardziej.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Niestety albo się pośle zdjęcia i ma się sgw itp albo nie. Cena km100 jest śmieszna w porównaniu co robi, do tego aktualizacje darmowo dożywotnie. Wczoraj ten beznadziejny sprzęt zeskanował immo, podał 20 cyfrowe id, przeliczył na pin, wygenerował uniwersalny klucz do zakodowania w suzuki vitara 2025. Podaj urządzenie na rynku które to zrobi? jak należysz do tych co tylko wierzą jak widzą film, jak blayders to mogę nagrać:))))))))
Trzeba mieć czy do diagnostyki czy do immo sprzęt od róznych producentów żeby się uzupełniały. Każdy producent ma luki w oprogramowaniu, jeden robi to a drugi tamto.
Ja z autela mam km100,608 z wysłanymi zdjęciami i dzieki temu nie mam żadnej blokady, zyskuje tym np sfd2 w vag i dodaje klucz 5c itp.
Jak widze jakie masz problemy to radzę sprzedać km100 i zapomnieć o kluczach. Do tego fachu żeby robić 90% aut trzeba wydać 200.000 a nie 2000,
Jak wydasz 40.000 to minimum możesz zacząć robić i zbierać na sprzęt. klucze to najdroższa inwestycja w motoryzacji wg mnie.
malerikula- Ja do tego podchodzę na luzie a ty sie odpalasz .
Mój launch jest taki super jak twój autel im608 który miał obsługiwać cale sgw a nie obsługuje bramek na renault/nissan a ja się dziwiłem dlaczego są ci one nie potrzebne .
Co do SDF2 to miesiąc temu uruchomili to . Na razie działa to w sposób uproszczony ale vw już sie ich czepia i niestety możliwe ze trzeba będzie utworzenie "Launch ID" . Do Interfejsów firmy thinkcar (euro modele) tez w tym momencie wprowadzili sfd2 po opłaceniu dodatkowego abonamentu .
Widać ten luz, nie odpalam tylko prostuje twoje kłamstwa.
obsługuje sgw, sermi, przez różne metody: za pomocą passthru, lub swoim oprogramowaniem.
Autel ma umowę między producentami i udostępnia sgw w różnych opcjach:
pakiet roczny, lub wykup pod dany vin, jak zwykle wszystko mieszasz już się przyzwyczaiłem, taki los sprzedawcy launch:)
co do pakietu rocznego za 2400zł u przedstawiciela Polskiego, a nie jak launch tyle wersji i tyle przedstawicieli co cały świat:
1. Koncern FCA (bez limitów na okres 1 rok)

• FIAT
  • ALFO ROMEO
  • LANCIA
  • JEEP
  • DODGE
  • MASERATI
  • FERRARI
  • CHRYSLER
2. Koncern MERCEDES – BENZ (bez limitów na okres 1 rok)

3. Koncern V.A.G. (bez limitów na okres 1 rok)

• VW
  • SKODA
  • AUDI
  • SEAT
  • CUPRA
4. Koncern Renault (10 tokenów / wejść na okres 1 rok)

• RENAULT
  • DACIA
5. NISSAN (bez limitów na okres 1 rok)

Jeżeli cię boli te 10 tokenów na rok to możesz wykupić za dany vin po 15euro.
piszesz launch wprowadza id i się czepiają, tak jak zawsze launch jest do tyłu, a jak wprowadził to ma problemy i trzeba id:))
Teraz cię zadziwię launch to bardzo dobry sprzęt, troche ostatnio z cenami mu się powaliło i tyle, ale twoje promowanie go śmierdzi że nie można oddychać. Wszystko ma błędy i tak zawsze będzie.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
579
Miasto
Podkarpacie
Teraz "taste of your own medicine" . Jak pisałem ze launch obsługuje sfd2 ale manulanie a nie z automatu to buczałeś .
Twój ulubiony MaxiIM IM608 PRO II nie obsługuje w ogóle automatycznie SGW dla renault i to jest fakt - Pakiet SGW Autel EU PACK - 1 rok - AUTELPOLAND i żadne dokupywanie nic nie pomoże (z 508 jest jeszcze gorzej) . Inne modele z listy na takim samym poziomie jak launch z tym , że launch ma 50 token'ów na renault .
A teraz na temat marki autel z której nie kupiłem sprzętu bo drażnił mnie model biznesowy tej firmy .
Jak chcesz robić kluczyki to praktycznie musisz kupić IM608 PRO II i (w tych pieniądzach niema nic lepszego) w tedy kuleje diagnostyka . By robić diagnostykę samochodów osobowych na wysokim poziomie musisz dokupić powiedzmy MS909 S2 , który szczątkowo robi klucze a praktycznie nie ma sensu tym robić . Jak chcesz robić samochody dostawcze ciężarowe itd. czyli 24v musisz kupić MS 908 CV II , jak elektryki to MS 909 EV , itd. . Masz kilka urządzeń i kilka abonamentów do opłacenia oraz co kilka lat kilka urządzeń do wymiany i robi się bardzo drogo . Dla kogoś kto będzie robił tylko coś określonego spoko , ale jak ktoś chce szerszą specjalizacje koszmar .
Jak ktoś robi diagnostykę samochodów osobowych to Autel Autel Ultra S2 ciupkę lepiej samochody europejskich za to Launch Euro lepiej i więcej robi Azji - bije listą obsługiwanych marek co jeśli Chińczycy się zadomowia w Europie będzie miało znaczenie .
Launch oferuje sgw dla sprzętu kupionego na całym świecie (dla europejskich urządzeń ceny są ok a dla reszt urządzeń z kosmosu , ale da się dokupić ) , za to Autel oferuje sgw tylko dla urządzeń na rynek europejski - reszta świata jest w czterech literach .
W sobotę sprawdzałem na wv t-rok nie musiałem nic rejestrować by odblokować sfd2 - oby tak było jak najdłużej .

Podsumowywując . Każdy wybiera co mu bardziej posuje do tego co robi , nie ma złotego środka .

HERMES

Bywalec
Punktów
11
Ja mam generalnie obawy do podawania danych wrażliwych gdzieś w świat. Nie wiadomo kto tymi danymi zarządza. Może się okazać że przyjdzie za pół roku wezwanie do spłaty kredytu bo każą sobie podać wszystkie dane jak na tacy.
Wolę odmówić a nie dawać wszystkich informacji bo ktoś tak chce.
Wywalę ten sprzęt do kosza a danych nie podam, spokój jest ważniejszy niż pieniądze.
Jak ludzie nie widzą zagrożenia jakie niesie ze sobą takie podejście to pewnie, niech się godzą, zaraz będziemy musieli mówić po niemiecku i ukraińsku bo przecież ktoś tak chce a polaki rozumu nie mają i godzą się na wszystko...

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Teraz "taste of your own medicine" . Jak pisałem ze launch obsługuje sfd2 ale manulanie a nie z automatu to buczałeś .
Twój ulubiony MaxiIM IM608 PRO II nie obsługuje w ogóle automatycznie SGW dla renault i to jest fakt - Pakiet SGW Autel EU PACK - 1 rok - AUTELPOLAND i żadne dokupywanie nic nie pomoże (z 508 jest jeszcze gorzej) . Inne modele z listy na takim samym poziomie jak launch z tym , że launch ma 50 token'ów na renault .
A teraz na temat marki autel z której nie kupiłem sprzętu bo drażnił mnie model biznesowy tej firmy .
Jak chcesz robić kluczyki to praktycznie musisz kupić IM608 PRO II i (w tych pieniądzach niema nic lepszego) w tedy kuleje diagnostyka . By robić diagnostykę samochodów osobowych na wysokim poziomie musisz dokupić powiedzmy MS909 S2 , który szczątkowo robi klucze a praktycznie nie ma sensu tym robić . Jak chcesz robić samochody dostawcze ciężarowe itd. czyli 24v musisz kupić MS 908 CV II , jak elektryki to MS 909 EV , itd. . Masz kilka urządzeń i kilka abonamentów do opłacenia oraz co kilka lat kilka urządzeń do wymiany i robi się bardzo drogo . Dla kogoś kto będzie robił tylko coś określonego spoko , ale jak ktoś chce szerszą specjalizacje koszmar .
Jak ktoś robi diagnostykę samochodów osobowych to Autel Autel Ultra S2 ciupkę lepiej samochody europejskich za to Launch Euro lepiej i więcej robi Azji - bije listą obsługiwanych marek co jeśli Chińczycy się zadomowia w Europie będzie miało znaczenie .
Launch oferuje sgw dla sprzętu kupionego na całym świecie (dla europejskich urządzeń ceny są ok a dla reszt urządzeń z kosmosu , ale da się dokupić ) , za to Autel oferuje sgw tylko dla urządzeń na rynek europejski - reszta świata jest w czterech literach .
W sobotę sprawdzałem na wv t-rok nie musiałem nic rejestrować by odblokować sfd2 - oby tak było jak najdłużej .

Podsumowywując . Każdy wybiera co mu bardziej posuje do tego co robi , nie ma złotego środka .
Jak zwykle 10% prawdy i reszta bajki z krainy wiecznych łowów, jak każdy dobry sprzedawca.
Język tego forum to Polski, ja tu widze smak własnej porażki z twojej strony.
Jakie buczenie, napisałem ci jak wprowadzi sfd2 to pogadamy, bo prezentowałeś obiecanki cacanki, wyciągasz jedno słowo z zdania i poddajesz inny kontekst.
Tak 608 nie obsługuje z automatu Renault, czyli nie ma pakietu na rok!!! wyżej to napisałem halo ziemia, coś o lekarstwie pisałeś:)
Ma tylko 10 tokenów na rok, reszta do wykupienia od vin!!!!
W 508 jest na innym poziomie diagnostyka, immo jest prawie te same!
W 608 jest diagnostyka na bardzo dobrym poziomie jak w takich autelach jak maxiSys ms908S pro II jest taka sama. Nie pisz bzdur!
Strasznie pedantyczny jesteś tu ci nie pasuje model finansowy firmy autel, jak brak wejścia na stale do renault, tylko porzez wykup tokenów bo 10 to smiech na sali:)
Nie ma nic tańszego i lepiej robiącego na rynku do kluczy i diagnostyki w jednym niż autel608!!!
głowica 608 ma 24v i pojedziesz przez passthru o czym mowa?
Azja jest własnie mocna to europa pierwsza wprowadziła blokady typu sgw, w USA w 2019 jak robiłem update G-scan3 przez passthru można autelem:) co wyśmiewałeś to nie było NASTF!!! teraz dopiero jest i znowu nie pisz głupot bo launch nie wie co to uwierzytelnienie vsp w NATSF!!!
Więc to jest twoja reszta świata w czterech literach!!!
Żółta rasa czy prędzej czy nie i tak nas zaleje, myśle że na dzień dziesiejszy ok 10 marek Chińskich autel obsłuje, nie sprawdzałem pisze z pamięci.
Są inne smaczki co z twoim czytaniem o sermi?
W ssangyoung jak i w kia/hyundai G-scan koduje ecu,tcu, kluczyki pełna serwisówka w rocznikach 2026- nazwałeś to luką prawną nadal ona jest!!!
Ja wiem dlaczego ale zastanawia mnie kiedy o tym przeczytasz:)
To samo autel km100 za 2000zł wyciaga pin i generuje pilota do suzuki vitary 2025 produkcja wrzesień, diagnostyka i pełen dostęp do modułów za pomocą autela 608.
To wszystko luki prawne w sermi?
A teraz ci powiem że Autel mnie wkurwia coraz bardziej ale to z innych względów.
Automatyczne połączenie postów:

Ja mam generalnie obawy do podawania danych wrażliwych gdzieś w świat. Nie wiadomo kto tymi danymi zarządza. Może się okazać że przyjdzie za pół roku wezwanie do spłaty kredytu bo każą sobie podać wszystkie dane jak na tacy.
Wolę odmówić a nie dawać wszystkich informacji bo ktoś tak chce.
Wywalę ten sprzęt do kosza a danych nie podam, spokój jest ważniejszy niż pieniądze.
Jak ludzie nie widzą zagrożenia jakie niesie ze sobą takie podejście to pewnie, niech się godzą, zaraz będziemy musieli mówić po niemiecku i ukraińsku bo przecież ktoś tak chce a polaki rozumu nie mają i godzą się na wszystko...
Nie gdzieś w świat tylko firmie autel gdzie masz dowód zakupu z tej firmy urządzenia.
Takim rozumowaniem, to ja przy kontroli Policji nagrywanej przez funkcjonariusza, nie czułbym sie spokojnie przy okazaniu dowodu.
Można założyć, że funkcjonariusz zgubi, lub zostanie okradziony z karty pamięci gdzie były moje dane WRAŻLIWE.
Sprzedaj sprzęt zawsze jakaś kasa wpadnie nie wywalaj do kosza ktoś może to dobrze spożytkować.
Dla mnie Polak ma rozum w porównianiu do innych, jestem z tego dumny, panuje wolność i każdy może sobie wybrać kraj w którym chce żyć, nie widze przeszkód żeby ktoś wyjechał tam gdzie jest kraina złotem płynąca:)
To jakie przepisy narzuca europa i kraje typu Polska poprzez dany rząd, nie ma nic wspólnego z winą zwykłego Kowalskiego, czy firmy Autel.
W tv FOX w stanach był reportaż o sprzęcie do kluczy i pokazany autel 508, dyskusja polegała czy zakazać zwykłym użytkownikom kupna tego urządzenia, prawo USA reguluje takie sprawy i powstała NASTF. Skończyło sie na niczym nadal może każdy kupić im608 ale żeby robić rzeczy typu sermi,nastf, autoauth
przykładowo

Ostatnia edycja:

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
579
Miasto
Podkarpacie
To ja napisałem ze 608 nie obsługuje sgw dla renault ty tylko wkleiłeś moją wypowiedz o tym w swój post .
Launch dotrzymał słowa bo w ciągu 2 miesięcy wprowadził sfd2 wiec to nie było obiecanki (mam kontakt w centrali w Niemczech) .
Model biznesowy(strategia firmy) to nie to samo co model finansowy(komórki w Excelu) - te pojęcia nie są zamienne .
Ja pisałem o Autel Ultra S2/MS909 S2 który ma lepsza diagnostykę jak im608 bez dwoch zdań - czytaj uważniej , nawet podany prze ciebie ms908S pro II ma lepsza chodź by dla tego ze obsługuje wszystkie sgw .
W autelu to nie głowica decyduje co obsługuje urządzenie a tablet (w nim jest zapisany rodzaj licencja na oprogramowanie) co jest dla mnie nie zrozumiale/nie logiczne i podmiana głowicy od wersji dla ciężarówek nie odblokuje ich obsługi , ani nie pozwoli na dokupienie abonamentu do ich obsługi . Tak samo jak do MS909 S2 dokupisz dostawkę XP 400 PRO nie zacznie tak samo programować kluczy jak im608 .
Zobacz nowe stawki na 2026 za passthru . Mi po prostu mina zrzedła , musiał bym brać podobnie jak aso w mojej okolicy by to sie opłaciło .
SGW zostało wprowadzone równocześnie na dwoch kontynentach przez fiata w 2017 roku po aferze z hakowaniem Jeep'a w 2014 roku .

Ostatnia edycja:

kris0075

Uczestnik
Punktów
0
Czesc podepne sie pod temat nie dorabiam duzo kluczy (bardziej okazionalnie znajomym)ale km 100 robi robote suzuki 2014 ok mit outlander phev2018 ok przy mazda cx 5 2017 na desce pojawil sie blad kluczyka(jeszce sobie z tym nie poradzilem) ale czytalem ze przy aftermarket autel tak sie dzieje,mam go z 2lata i nigdy nie chca zadnego id co prawda ja w uk ale to chyba nie ma znaczenia mam tez xhorse key tool max pro tez id jeszcze nie chcieli.Pozdrawiam

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Czesc podepne sie pod temat nie dorabiam duzo kluczy (bardziej okazionalnie znajomym)ale km 100 robi robote suzuki 2014 ok mit outlander phev2018 ok przy mazda cx 5 2017 na desce pojawil sie blad kluczyka(jeszce sobie z tym nie poradzilem) ale czytalem ze przy aftermarket autel tak sie dzieje,mam go z 2lata i nigdy nie chca zadnego id co prawda ja w uk ale to chyba nie ma znaczenia mam tez xhorse key tool max pro tez id jeszcze nie chcieli.Pozdrawiam
Mazda ma procedurę kasowania tej kontrolki poszukaj w km100

Załączniki

• IMG_20260429_170751970_HDR.jpg
    IMG_20260429_170751970_HDR.jpg
    2,5 MB · Wyświetleń: 10

HERMES

Bywalec
Punktów
11
Witam, wsparcie techniczne Autel na Europę odblokowało mi dostęp do urządzenia. Nie podawałem wszystkich danych więc się da, zbaczymy jak długo.
Czy ktoś ma może xhorse key tool max pro i podzieli się opinią co do wsparcia technicznego, obsługi urządzenia i czy wymagana jest autoryzacja dowodem.
Jak to jest z kosztami wykupienia tokenów?

Do góry Bottom