• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

auto do 15 tys

HooH

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznan
poszukuje samochodu do 15 tys najlepiej w benzynie bo wiekszosc moich jazd to miasto i garazowanie pod chmurka
rodzinka 2+1

a bardziej rodzinnych zastanawiam sie nad:
Opel Zafira / Meriva
Ford C-Max
Toyota Corolla Verso

lub od biedy:
Opel Astra / Vectra
Ford Focus

jakie sa wasze opinie na temat w/w samochodów? nie ukrywam że interesuja mnie:
- niskie koszty naprawy i ogolnej eksploatacji
- spalanie nie tak wazne bo wiecej niz wokol komina + jeden wypad wakacyjny to bedzie wystarczajaco
- klimatyzacja

pisze jako laik bo obecnie nie posiadam zadnego auta dlatego to co pisalem wyżej bedzie pewnie dla wiekszosci śmieszne dlatego z góry przepraszam

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
toyotę praktycznie każdą,wszystkie motorki ok,jakiś wpadek modelowych nie ma po prostu dobre auta i tyle,co do opla mam wielce mieszane uczucia.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
pewnie że może być,wszystkie mogą być na odległość ciężko coś wywróżyć,no jest jeden człek "wróżbita maciej" ale drogi jest chyba 5-tke + vat jak nie lepiej za minutę harata,a tak na poważnie kogoś kumatego pod pachę i na oględziny

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Wszystkie z autohandlu... więc albo tacho minus albo dzwon :D chodź czasem są wyjątki... ;)

HooH

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznan
mówicie że najlepsze z tego to ta Toyota a jak wygląda z cześciami? do Opli i Fordów pewnie na pęczki sa dostępne bo co chwile się takie mija szczególnie wysyp tych Meriv

cenna informacja czyli nie kupować z autohandlu tylko szukać Polskich właścicieli? :)

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
Z tego co pamietam to w Vectrach dobre były benzynowe 1.8 proste tanie części i nie naszpikowane . Ale vectre bym stawiał jako alternatywę w razie niepowodzenia z toyota

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
typowe schematy ....... kup peugeota
jakiego?lubię Cię Marku ale czasami Cię ponosi wymienię 3 punkty według mnie w których pug ma przewagę nad skośnookim
1.lepszy design-czy ma to wpływ na koszty eksploatacyjne wątpliwe?
2.lepsze wyposażenie -j.w
3 lepsze zabezpieczenie antykorozyjne-z tym poradzi sobie średnio-zawansowany blacharz
i tu się kończą zalety pug-a reszta to droga przez mękę.

Ostatnia edycja:

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Od jakiegoś czasu jeżdżę Francuzami i nie chcę nic innego. Są dużo tańsze od np. Toyoty i dzięki temu można mieć młodsze auto, więc bardziej współczesne i statystycznie mniejszy przebieg.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
podobnie jak ja tyle ze nie wiem czy młodsze jest lepsze ...

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
Od jakiegoś czasu jeżdżę Francuzami i nie chcę nic innego. Są dużo tańsze od np. Toyoty i dzięki temu można mieć młodsze auto, więc bardziej współczesne i statystycznie mniejszy przebieg.
argument "tańszy" wcale nie przemawia na korzyść francuzów a wręcz na jego niekorzyść,dlaczego są tanie? bo nie grzeszą jakością,dlaczego stare corrole trzymają cenę ogólnie dlaczego toyota trzyma cenę bo co jest dobre musi kosztować,co do przebiegów dobiłaem 3 toyoty yaris 1.0 na gazie na nauce jazdy,pierwszą wziąłem po przedstawicielu handlowym z nalotem 200tyś ja dobiłem do 400 bez problemów,2-a nowa z salonu 380 tyś nalotu 1 cewka - 1-sprzęgło,3-cia 410 tyś nalotu 1-pompa wody,jedno łożysko w piaście,jedno sprzęgło,żaden pug nie da rady takiej eksploatacji non stop miasto i kupę godzin na placu manewrowym, za jakość niestety trzeba zapłcić

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Rozbawiłeś mnie serdecznie ... nie rozumiesz ze to po prostu reklama wmawiana przez lata ?

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
miałem jeździłem nie znam tego z opowieści tupu bo" kolega ,kolegi miał brata a ten znał kogoś i mówił",miałem i francuzy ,skośnookie i nie da się ukryć że japońce biją na łeb,technologią i jakością wykonania europę takie jest moje zdanie,dlaczego psa sprzedaję toyotę aygo w swoim opakowaniu? czyli c1 i pug 107 bo po co poprawiać cos co jest po prostu dobre nikt mnie nie przekona o wyższości psa na toyotą

Do góry Bottom