• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Autobus MAN zegar pod sufitem

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
340
Miasto
Rakszawa
Pytanie może mądre, może głupie, nie wiem.
Jak się ustawia ten zegar, co jest z przodu nad lusterkiem? Wozidło to MAN Lion's Regio z 2007 roku. Klikam po ustawieniach na wyświetlaczu, ale tam nic takiego nie ma, na zegarze żadnych przycisków nie widzę, no nie mówcie, że to tylko z kompa da się zrobić. Na panelu z klimy to czas się resetuje przy braku prądu, więc to nie to, a pod licznikiem jest inny czas niż na tym ze zdjęcia.

Załączniki

• IMG20230327124105.jpg
    IMG20230327124105.jpg
    4,3 MB · Wyświetleń: 13

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Kiedyś miałem problem z ustawieniem godziny. Serio poczekałem do północy. Zrzuciłem kleme i ja założyłem. Sam się ustawił na 0:00

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
340
Miasto
Rakszawa
Pewnie sterownik tablic kierunkowych nim steruje
No to pizda, bo nie mam do niego hasła, żeby wejść w ustawienia. Spytam na bazie, może ktoś mi da dostęp albo chociaż przestawi ten zegar.
Zrzuciłem kleme i ja założyłem. Sam się ustawił na 0:00
Dlatego wspomniałem, że na panelu od klimy zegar się resetuje - ten o dziwo nie, a na noc w tym konkretnym egzemplarzu wyłączamy prąd heblem, bo coś mu pobiera prąd, a tyle cośmy usępili, żeby w końcu nowe akumulatory założyli do auta. Na poprzednich miał spoczynkowe napięcie 22,3-22,5 V według komputera i nic już prądu nie przyjmowały, bo po 6 godzinach jazdy miał tyle samo. Ciul wie, jakim cudem on jeszcze potrafił na tych trupach odpalić.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
340
Miasto
Rakszawa
A tacho jest ? I jaki czas pokazuje?
Jest i pokazuje inną godzinę. Zresztą tachograf ma własną pamięć, bo nawet przy zapisanym błędzie braku zasilania (co jest oczywiste przy wyłączeniu prądu głównym wyłącznikiem) nie traci zapisanego czasu.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
340
Miasto
Rakszawa
Ha, na sterowniku od tablic jest jeszcze inna godzina. Zdjęcia nie robiłem, ale niby samo się dostraja według jakiegoś czujnika GPS (który wątpię, żeby w ogóle był), a godzina na nim się późni o ponad 8 minut.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Postaw na środku taki te elektroniczne zaklej taśma i będzie. Wiem co piszę widziałem to w tv na Discovery

Załączniki

• images.jpeg
    images.jpeg
    32,8 KB · Wyświetleń: 3

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
340
Miasto
Rakszawa
No był właśnie zaklejony taśmą, myślałem że nie działa, a działa i nawet dobrą godzinę pokazywał, dopóki nie było zmiany czasu :D

Do góry Bottom