• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Avensis T27 2.0 D4D

RedRedowski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zgorzelec
Temat związany z błędem P244B czyli zapchany DPF co mnie bardzo zdziwiło gdyż autko sporo jeździ dystanse po 50 -100 km i 2-3 trasy po 1000-1500km tt2.jpg . Trudno może się zdarzyć , zbierając wszystkie dane do próby wypalenia znalazłem znak zapytania . Chodzi mi dokładnie o czujnik temperatury spalin B1S4 wskazanie to -40 co świadczyło by o uszkodzeniu jak dobrze wnioskuje . Pytanie do bardziej wtajemniczonych w temacie czy faktycznie wskazanie wskazuje na uszkodzenie ? Czy uszkodzenie wpływa na rozpoczęcie procedury wypalenia ? Czy uszkodzenie tego czujnika może symulować zapchanie DPF? Jeżeli faktycznie wymaga wymiany to który to jest ? Kierując się logiką i numeracją był by on na samym końcu ale to moje tylko podejrzenia a w sieci po B1S4 nie znajdziemy raczej numeru tego czujnika czy wskazania który to. Dziękuję za wszelkie wskazówki i informacje. tt2.jpg

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
254
Miasto
Gorzów Wlkp
Policz czujniki ile ich masz. Jeśli masz wątpliwości to odpinaj po kolei i patrz jaki błąd wywala, którego czujnika - to tak dla amatora chyba najprościej. Logicznie , jakby był uszkodzony to byłby błąd, bo taki odczyt na czujniku oznacza jego uszkodzenie / przerwanie obwodu i sterownik to zapisuje, więc raczej nie masz czterech czujników.

RedRedowski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zgorzelec
Dokładnie przeanalizowałem całą sytuację i prawdę mówiąc muszę się przychylić do pierwszej odpowiedzi czyli o braku 4 czujnika sam TIS nie zgłasza z nim problemu a po przeanalizowaniu w programie w tabeli został określony jest jako unsupported . Tej opcji wcześniej nie widziałem więc temat praktycznie uważam za zamknięty. Nie chcąc bazgrać kolejnego tematu spytam jeszcze kwestię wypalania DPF akurat w Toyocie TIS umożliwia taką opcję ale tylko w sposób dynamiczny czyli jadąc która nie startuje pomimo spełnienia wszystkich warunków . Może ktoś się orientuje czy możliwe jest statyczne wypalenie na postoju jak np. w Mazdzie czy w Fordzie w programie Forscan.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Robiłem ostatnio Yarisa (2017r) i za diabła nie szło mu odpalić procedury wypalania (launch x431 pro)

RedRedowski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zgorzelec
Cóż po długiej zabawie postanowiłem wymienić DPF i teraz dopiero są kłopoty . Autko śmiga bez błędów ale dymi jak z parowozu zaraz po osiągnięciu temperatury roboczej . Cóż wymieniony czujnik różnicy ciśnień , sprawdzone czujniki temperatury . Zabawa w tkwi w tym że pomimo normalnego przepływu mamy 510% zapchania dpf i procedura wypalania odpala się z automatu . Próba resetu spełzła na niczym nie tylko u mnie ale w innych warsztatach . Teraz czysto teoretycznie i może ktoś podpowie czy nowy nie oryginalny dpf ma za duży przedmuch ? i temperatura wypalania nie osiąga powiedzmy 600 stopni . Czy lokalizacja 1 czujnika ma znaczenie gdyż w oryginale był w korpusie dpf a teraz na rurze za turbo ? Utopione sporo kasy a czy jest lepiej , raczej nie . Czekam na wasze sugestie . Rozważam wizytę a ASO bo ręce opadają .

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Cóż po długiej zabawie postanowiłem wymienić DPF i teraz dopiero są kłopoty . Autko śmiga bez błędów ale dymi jak z parowozu zaraz po osiągnięciu temperatury roboczej . Cóż wymieniony czujnik różnicy ciśnień , sprawdzone czujniki temperatury . Zabawa w tkwi w tym że pomimo normalnego przepływu mamy 510% zapchania dpf i procedura wypalania odpala się z automatu . Próba resetu spełzła na niczym nie tylko u mnie ale w innych warsztatach . Teraz czysto teoretycznie i może ktoś podpowie czy nowy nie oryginalny dpf ma za duży przedmuch ? i temperatura wypalania nie osiąga powiedzmy 600 stopni . Czy lokalizacja 1 czujnika ma znaczenie gdyż w oryginale był w korpusie dpf a teraz na rurze za turbo ? Utopione sporo kasy a czy jest lepiej , raczej nie . Czekam na wasze sugestie . Rozważam wizytę a ASO bo ręce opadają .
Czym się sugerowałeś kupując zamiennik DPFa?
Ceną czy rzetelnymi opiniami o zamiennikach?
Jeśli ceną to odpowiedz sobie sam do czego nadaje się taki zamiennik.

Do góry Bottom